- Min skyld at Ådne kollapset

Trener Tom Erik Oxholm tar på seg all skyld for at Ådne Søndrål er utslitt og måtte stå over 10 000-meteren i NM sist helg. - Ansvaret er mitt og selvsagt burde jeg sett faresignalene mye tidligere, sier en ydmyk Oxholm til Dagbladet.

- Hvis sesongen blir ødelagt fordi jeg har vært udugelig, må jeg slutte. Da må Ådne finne ny trener som kan hjelpe ham videre, sier Tom Erik Oxholm.

Selv om både Ådne og treneren har lang erfaring med å spisse formen til riktig tid, gikk det helt galt under NM i Vikingskipet. Allerede lørdag skjønte trenerteamet at noe var galt, og bekreftelsen kom på søndagens 1500 meter. Her ble Ådne Søndrål slått av to nordmenn for første gang på mange år.

Ådne merket sjøl at han var dyktig sliten etter de to første løpene i verdenscupen. Han vant med klar margin både i Inzell og Heerenveen. Men seirene kostet krefter.

Sliten og syk

I etterkant innser Oxholm at Ådne aldri skulle gått den ekstra 10000 meteren i Heerenveen.

- Han vant 1500 meter i utklassingsstil, og derfor trodde jeg formen var intakt, sier Oxholm.

Etter verdenscupen reiste skøytelandslaget til Syden for å drive ressurstrening. De to første dagene av oppholdet, var Ådne syk. Han greide ikke å holde på maten og væskeinntaket ble for dårlig. Nye treningsøkter hjemme gjorde vondt verre. Bunnen ble nådd forrige uke.

- Min beste, og dårligste egenskap, er at jeg aldri blir fornøyd med meg sjøl. Når jeg trener teknikk og programmet sier tre ganger 300 meter, går jeg 13 ganger 300 meter hvis ikke alt stemmer. Du blir sliten av sånt, sier Ådne Søndrål.

Gikk for langt

- Vi bygde et treingsprogram vi trodde på, men tøyde strikken altfor langt. Da vi forsto hvor det bar, nektet jeg Ådne å stille opp på 10000 meter i helga. Det får være grenser for hvor dypt vi skal grave vår egen grav, sier Oxholm.

For den avgjørelsen vanket det mye kjeft fra ledere, trenere og løpere.

- Jeg forsvarer vårt vedtak, men beklager at jeg ikke skar igjennom tidligere slik at en annen løper kunne fått plassen. Her må jeg ta selvkritikk.

- Men skal Ådne fungere internasjonalt i vinter, må vi heretter gjøre tingene riktig. Da kan vi kanskje snakke om 1,45 på 1500 meter i Calgary i januar, sier Tom Erik Oxholm.

TAR ANSVARET: Trener Tom Erik Oxholm tar fullt ansvar for at Ådne Søndrål er utslitt.