Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Min sønn ble kreftsyk av kunstgress

Helsesjef mener barn brukes som forsøkskaniner.

OMDISKUTERT: Kunstgress blir stadig mer utbredt. Nå hevder en tidligere britiske helsetopp at sønnen ble kreftsyk som følge av bruk av kunstgressbaner.
Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX og faksimile, The Telegraph
OMDISKUTERT: Kunstgress blir stadig mer utbredt. Nå hevder en tidligere britiske helsetopp at sønnen ble kreftsyk som følge av bruk av kunstgressbaner. Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX og faksimile, The Telegraph Vis mer

(Dagbladet): En tidligere britisk helsetopp i NHS Cumbria, Nigel Maguire, har nå startet en kampanje og slår alarm etter at sønnen Lewis (18) har fått krefttypen Hodgkins lymfom.

Maguire hevder sønnen ble syk på grunn av fotballtreninger på kunstgressbaner. Det er stoffer i gummikulene som pryder banedekket som får skylda.

Sønnen Lewis var på et tolvukers prøvespill i Leeds United da han ble syk for to år siden.

- Det er gjort for lite forskning på området. Dette er en milliardindustri som bruker barna våre som forsøkskaniner. Det er en skandale, sier Nigel Maguire til Telegraph.

- Målvakter som Lewis kaster seg et titall ganger på trening. De kan svelge disse gummikulene. Jo mer jeg har satt meg inn i dette, jo mer skremt er jeg, sier far Maguire.

Umulig Avdelingsdirektør for divisjonen for kjemikalier og stråling ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, Gunnar Brunborg, har tidligere levert en rapport fra 2006 om temaet som nå tas opp i England.

- Det er umulig å påvise en kobling mellom kunstgressbaner og kreft, sier Brunborg til Dagbladet.

Også Det engelske fotballforbundet avfeier påstandene.

- En rekke vitenskapelige studier over hele verden viser at det er trygt å spille på 3G-baner (tredjegenerasjonskunstgress), sier en talsmann for FA, gjengitt av The Guardian.

Boikott Den britiske 52-åringen ønsker nå å sette i gang en nasjonal kampanje og vil at både fotballkeepere og rugbyspillere ikke trener på kunstgressbaner.

De svarte kulene som fyller banene er laget av gummi. Mange kunstgressbaner har SBR-granulatet, som har sitt opphav i gjenvunnede bil- og maskindekk. Det er det vanligste og rimeligste alternativet.

- Han (Lewis) brukte å komme hjem fra treninger dekket av gummikuler. Vi måtte skrape det av, sier Nigel Maguire.

POPULÆRT: Det blir stadig flere kunstgressbaner i Norge. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
POPULÆRT: Det blir stadig flere kunstgressbaner i Norge. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer