Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Voldsdømt NFL-stjerne tror han har boksedemens

- Min største frykt er at datteren min forelsker seg i en som meg

Larry Johnson (38) har blitt arrestert seks ganger, husker ikke deler av NFL-karrieren, og lever med troen om at boksedemensen snart tar over livet hans.

Helmet lost in the play, Kansas City Chiefs running back Larry Johnson celebrates a 23-yard run against the San Diego Chargers during the first quarter of their NFL football game Saturday, Dec. 24, 2005, at Arrowhead Stadium in Kansas City, Mo. (AP Photo/Ed Zurga )
Helmet lost in the play, Kansas City Chiefs running back Larry Johnson celebrates a 23-yard run against the San Diego Chargers during the first quarter of their NFL football game Saturday, Dec. 24, 2005, at Arrowhead Stadium in Kansas City, Mo. (AP Photo/Ed Zurga ) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Drapsdømte Aaron Hernandez ble funnet død i sin egen fengselscelle i april.

Den tidligere NFL-stjernen ble pågrepet for drapet på Odin Lloyd i 2013 og dømt to år seinere. Hjernen til Hernandez ble donert til forskning etter at han begikk selvmord.

Forskere ved Boston University sa i november at de aldri hadde registrert en så alvorlig grad av CTE, eller boksedemens på norsk, hos et så ungt menneske som Hernandez.

- Hvis han hadde det, er jeg sikker på at jeg lever med det, skrev tidligere NFL-stjerne Larry Johnson på Twitter om Hernandez' diagnose.

Selvmordstanker

I et lengre intervju med Washington Post forteller Larry Johnson om NFL-karrieren og livet etter.

Johnson skildrer et liv fylt med angst, paranoia og selvdestruksjon.

Ofte tiltrekkes han taket til leilighetsbygget hans. Demoner følger etter ham, slik han beskriver det selv, og ofte får han en «overveldende nysgjerrighet» om hvordan det vil være å hoppe fra bygget på 50 etasjer.

- Én sier at du bør gjøre det, én sier ikke. Én sier at det hadde vært gøy, sier Johnson til Washington Post.

Saken fortsetter under lenken.

Skjøt seg selv i brystet

I løpet av det siste tiåret har flere tidligere NFL-spillere begått selvmord, og seinere fått påvist boksedemens.

Dave Duerson skjøt seg selv i brystet i 2011.

«Vær så snill, se til at hjernen min blir gitt til NFLs hjernebank», skrev Duerson i et selvmordsbrev til familien før han drepte seg selv.

Obduksjonen viste at Duerson hadde boksedemens.

- Han lette etter svar, og han håpte at han kunne være en del av det svaret, sa sønnen Tregg Duerson til New York Times.

- Jeg antar at det var en uttalelse om amerikansk fotball og dens innvirkning på hjernen, sa tidligere NFL-spiller Robert Smith.

Ett år seinere skjøt Junior Seau seg selv i brystet. Også han ble påvist boksedemens.

I september i år skjøt Drew Wahlroos seg selv i brystet.

Hjernen hans ble sendt til Boston Universitys CTE-senter for undersøkelse.

Til Dagbladet forteller Maria Pantages Ober, assisterende dekan i kommunikasjonsavdelingen, at de ikke kan gå ut med obduksjonsresultater uten særlig samtykke.

De ønsker heller ikke å uttale seg om antallet personer som har skutt seg selv i brystet, for å deretter ha donert hjernen til forskning.

Arrestert seks ganger

Johnson forteller at han også får svakere hukommelse for hver dag som går. Han spilte profesjonelt i åtte år – to av disse årene er som et svart hull i minnet hans.

I tillegg har han blitt arrestert seks ganger, hvor flere av disse hendelsene gjaldt fysiske angrep på kvinner.

Han klipper sammen høydepunktvideoer av seg selv fra livet som amerikansk fotballspiller, men også som far. Ikke bare for å minnes om hva har vært med på, men også for ha en tidskapsel som han kan gi til datteren Jaylen (7) når hun er blitt gammel nok.

Johnson tror universet gjorde et poeng ut av å velsigne ham med en datter. Straffen for å ha kvelt og dyttet kvinner var å gi ham en datter som han må beskytte fra en verden med mennesker som han selv.

- Min største frykt er at datteren min forelsker seg i en som meg, sier Johnson, og legger til at han tror datteren aldri kommer til å akseptere å bli behandlet på den måten faren hennes behandlet kvinner.

Saken fortsetter under bildet.

DRAPSDØMT: Aaron Hernandez ble i 2015 dømt for drapet på Odin Lloyd. Hernandez begikk selvmord i fengsel i april. Forskere fant i ettertid ut at Hernandez hadde en alvorlig grad av boksedemens. Foto: Elise Amendola / AP Photo/Elise Amendola / NTB Scanpix
DRAPSDØMT: Aaron Hernandez ble i 2015 dømt for drapet på Odin Lloyd. Hernandez begikk selvmord i fengsel i april. Forskere fant i ettertid ut at Hernandez hadde en alvorlig grad av boksedemens. Foto: Elise Amendola / AP Photo/Elise Amendola / NTB Scanpix Vis mer

Angrer ikke

Flere har spurt Johnson på Twitter om han angrer på at han spilte amerikansk fotball. Der skriver han ofte og deler artikler om boksedemens.

- Aldri. Jeg ville ikke byttet det mot noe annet. Jeg visste konsekvensene. Takk Gud for sosiale medier og høydepunktvideoer, hvis alt går i feil retning, skrev Johnson for én måned siden.

Han har også blitt beskyldt for å gi boksedemensen skylda for sin egen oppførsel.

- Tror jeg at han er én spesiell person? Ja. Tror jeg at han kan ha boksedemens? Det vet jeg ikke, sier broren Tony Johnson til Washington Post, og legger til at familien vurderer å donere bort hjernen til Larry etter hans død.

- Unnskylder ikke mord

Johnson har tidligere skrevet på Twitter at Aaron Hernandez' handlinger ikke kan unnskyldes med at han hadde boksedemens. Heller ikke eksperter vil dra den konklusjonen.

- Vi kan ikke konkludere med at mikroskopiske funn i en hjerne gjennom obduksjon førte til at noen gjorde en spesifikk ting som et mord for flere år siden, skriver Munro Cullum, professor i psykiatri, nevrologi og nevrokirurgi, i magasinet Fortune.

Ann McKee, sjefen for Boston Universitys CTE-senter, sa at individer med så alvorlig grad av boksedemens som det Hernandez hadde, kan ha vansker med impulskontroll, avgjørelser, hemning ved impulser av aggresjon, emosjonell uforutsigbarhet og raseri.

Hun la fram deres forskning på Hernandez' hjerne i november. Hjernekamre var utvidet som følge av at hjernen hadde skrumpet inn. Membraner, som skulle ha vært faste, hadde blitt «tynne og geléaktig», forklarte McKee.

Forskerne fant også uvanlige store hull i deler av hjernen til Hernandez.

Saken fortsetter under lenken.

Påvisning av boksedemens

- Alle de tingene kan skje når hjernen blir redusert. Evnen til innlæring. De tingene der. Det er en generell svikt i hjernens funksjon. Men er det en god forklaring og skal det unnskylde et alvorlig lovbrudd? Det kan jeg ikke uttale meg om, sa Eirik Helseth, norsk professor i nevrokirurgi, til Dagbladet for én måned siden.

Da Dagbladet snakket med Helseth presiserte han at et stort steg vil være å kunne påvise boksedemens før døden.

I november tok forskningen et stort steg mot nettopp dette.

- Kan være banebrytende

For fire år sida fant forskere ved Evanstons NorthShore University HealthSystem kjennetegn til boksedemens hos én NFL-spiller som fortsatt levde gjennom hjerneskanning.

Da sa forskerne at de trengte en bekreftelse på forskningen etter døden for å se om resultatene samsvarte.

I november i år, fire år seinere, meddelte doktor Julian Bailes og en rekke andre forskere i journalen Neurosurgery at subjektet hadde boksedemens.

Bailes forteller at det trengs mer forskning for å støtte opp funnet, men at dette kan være banebrytende i søken om å hjelpe ofre av boksedemens.

- Hvis man noen gang finner en behandling, så kan man da teste responsen. Kan man stole på skannerne, så kan man si at en NFL-spiller må slutte å spille, eller at noen i militæret ikke kan eksponeres for eksplosjoner, skriver Bailes.

- Vi håper at vi innen fem år vil ha tester som lar oss diagnostisere boksedemens hos levende, sier Maria Pantages Ober ved Boston University til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!