- Min største opptur

SOLDIER HOLLOW (Dagbladet): Thomas Alsgaard har opplevd det meste i stafettsammenheng, men den fantastiske spurtseieren i går rangerer han som sin største opptur i karrieren.

- Da jeg vant gull på Lillehammer, var det en stor overraskelse. I Nagano var jeg bare veldig god, mens dette føles mest som en veldig stor opptur, sier Alsgaard til Dagbladet.

Jessheimgutten har nå fire OL-gull. To av dem etter praktfulle individuelle løp. Men det spørs om ikke Alsgaard av mange vil bli husket som den store Italia-døderen. Som i Nagano, knuste han en kjappbeint italiener. Etter løpet hadde han en enkel forklaringen på fenomenet:

- I stafett er det vanskelig å gå fra, og lett å henge. Da betyr styrkeforholdet på papiret lite. Det er dette folket vil ha, så da gir vi dem det, ler han.

Spill

Det ble et taktisk spill på sisteetappen mellom Alsgaard og Christian Zorzi. Det toppet seg da begge stoppet opp på toppen av den siste bakken før stadion. Situasjonen er ikke ny for Thomas. Det samme skjedde under stafetten i Nagano. Den gangen måtte Thomas tuppe staven i rumpa på Silvio Fauner for å få progresjon i løpet. Denne gangen valgte han sjøl å gå foran.

- Ingen vil først inn på stadion. Men til slutt måtte jeg bare gå først, hvis ikke hadde vi vel stått der oppe ennå, smiler Thomas, en knapp time etter løpet.

- Viktig

Men Thomas lot seg ikke stresse sjøl om han kom bak Zorzi på oppløpet.

- Jeg fikk et psykisk løft da jeg så han kjørte enkeltdans, og jeg kom bak med større fart i dobbeltdans. Rutine har litt å si, men kontroll har man aldri.

Thomas kalte Zorzi en idiot på TV rett etter målgang, men gemyttene roet seg etter hvert.

- Jeg sa ikke noe spesielt til ham etterpå, sier Thomas.

Etter løpet virket de norske gutta rett og slett sinnssykt letta. Mange hadde kritisert laguttaket etter vrakingen av Ole Einar Bjørndalen, men med Thomas' sluttspurt forstummet de kristiske røstene.

- Det var viktig for hele det norske laget. Vi har vært best hele sesongen, og det betyr mye for stemningen i laget, sier Anders Aukland. Tønsberg-gutten la grunnlaget for norsk seier etter en god førsteetappe. Han sprengte feltet, og ristet av seg de argeste utfordrerne.

- Men siden vi ikke greide å få så veldig stor luke, så regnet jeg hele tida med at det ble spurt. Deilig å bli olympisk mester. Det hadde vært nedtur å bli nummer to, sier Aukland.

- Deilig

Frode Estil var minst like glad. Sjøl om han tapte litt mer enn forventa etter en god start

- Åååååååå så deilig, sukket han etter at Thomas hadde knust Zorzi.

- For meg var kanskje sølvet på jaktstarten større, men dette er vanvittig stort. Jeg håper ikke det blir mitt siste gull. Nå vil jeg fortsette i kanskje to OL til, tida vil vise, smiler Estil.

- To sølv og et gull. Ranger OL-innsatsen din på en skala fra en til ti?

- Ti, det kan ikke bli bedre, ler Estil.

<B>THOMAS ALSGAARD: «Det er dette folket vil ha, så da gir vi dem det.»