-  Min største prestasjon

Marius Bakken er som eneste europeer kvalifisert til søndagens finale på 5000 meter i VM.

Løperen er strålende fornøyd med å ha nådd det store målet for denne sesongen. 8.-plassen med tida 13.22,0 i sitt heat holdt til finaleplass - med 45 hundredelers margin. - Med tanke på det sterke feltet er dette min største prestasjon i karrieren, sier Bakken til Dagbladet. Inntil i går var 13.06 i Roma i fjor og 9.-plassen i VM i 2001 karrierens høydepunkter. - Det å komme videre nå, med 15 mann med pers under 13 minutter og 20 mann med bedre pers enn meg, ja, det er stort. Alt måtte stemme for at jeg skulle klare å kvalifisere meg. Det gjorde det heldigvis. Både taktikken og beina fungerte topp. Jeg tok ut alt og var helt nede i kjelleren. Men det var også utrolig morsomt, sier Marius Bakken.

Taktikkmøte i dag

Bakken dro feltet en stund, men falt bakover etter hvert. Han hadde avtalt med spanjolen og amerikaneren at de skulle holde høy fart. Da Bakken snakket med Dagbladet i går kveld, visste han ikke om noen andre i finalen han kunne legge opp en taktikk med. - Egentlig har jeg ikke tenkt på finalen i det hele tatt ennå. Først og fremst tenker jeg på å legge meg til å sove, så får jeg begynne å tenke på søndagen.

Klager på været

Målsettingen om en finaleplass er allerede nådd, så uansett hva som skjer i finalen søndag, vil han være fornøyd. - Jeg får begynne å tenke på det løpet på lørdag. Det er helt umulig å si hva vinnertida kan bli. For det kommer helt an på hvordan løpet utvikler seg. Det er ingen som tenker så mye på tida på søndag. Da er det bare plassering som gjelder. Sammen med manager Ståle Jan Frøynes vil han sette seg ned i dag og legge taktikken til storløpet. Mange av de afrikanske løperne klaget fælt på det sure været i Finland. - Det var beintøft der ute, med regn og vind fra alle kanter. Kenyanerne klaget som bare det. De trener jo ikke engang når det regner, så det er en stor fordel å være fra Norden når det er nordisk møkkavær. Og fortsatt dårlig vær søndag vil være en stor fordel for Marius. - Jeg håper på regn, men først og fremst friske bein, sier han.

 SER SEG BAKOVER: Marius Bakken kvalifiserte seg til søndagens finale på 5000 meter. Der blir han eneste europeer. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix
SER SEG BAKOVER: Marius Bakken kvalifiserte seg til søndagens finale på 5000 meter. Der blir han eneste europeer. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix Vis mer