- Mindre doping i langrenn

Endelig noe å glede seg over for de som har mistet troen på langrennssporten. Nyvalgt leder i FIS' medisinske kommisjon, professor Bengt Saltin fra Sverige, mener å kunne dokumentere at dopingkulturen er på retur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På Idrettens Etikkseminar i Oslo i går fikk 500 deltakere høre toppledere i norsk idrett snakke om hvorvidt ærlighet varer lengst. Doping i langrenn ble et gjennomgående tema. Fra kontoret sitt på Rigshospitalet i København, kommer Bengt Saltin med gode nyheter.

- Utviklingen har snudd. I fjor var det helt klart reinere enn før. I kommende sesong bør det definitivt bli enda mindre doping, sier Saltin til Dagbladet.

Den anerkjente forskeren bygger dette på utviklingen i langrennsløpernes blodverdier. Disse økte ifølge Saltin jevnt og trutt fra slutten av 80-tallet.

- Men verdiene begynte å snu blant eliteløperne i fjor, sier Saltin.

Ifølge Saltin lå gjennomsnittsverdiene blant menn i 1999/2000-sesongen på 16,6 gram røde blodlegemer per 100 milliliter blod (lovlig 17,5). I fjor var nivået nede på 15,1. Normalbefolkningen har 14,8.

Kvinneløpernes nivå lå på 13,9 (lovlig 16,0) - lavere enn normalbefolkningens 14,1!

Mistenker fem prosent

- Jeg tror vi kan si at gjennomsnittsverdiene er tilbake på samme nivå som før EPO for alvor kom inn i idretten. Fortsatt har mellom fire og fem prosent av løperne uregelmessige verdier, men dette er ikke så mye som før. De som protesterer, sier at fallet skyldes at løperne har blitt flinkere til å spe ut blodet, men jeg mener at vi har god kontroll på dette også, sier Saltin til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer