NEDGANG: Tall fra UEFA viser at det har vært en nedgang i antall rasistiske saker stevnet inn for UEFA de siste årene. Foto: Reuters/NTB Scanpic
NEDGANG: Tall fra UEFA viser at det har vært en nedgang i antall rasistiske saker stevnet inn for UEFA de siste årene. Foto: Reuters/NTB ScanpicVis mer

Rasisme i Fotball-Europa:

Mindre rasisme i Fotball-Europa

Gledelig statistikk fra UEFA ett år før VM i Russland skal avholdes.

(Dagbladet): Tall fra UEFA viser at antall saker som er stevnet inn for UEFAs kontroll, etikk og disiplinære kommisjon som omfatter rasisme har sunket de siste årene.

Det kommer fram etter at Dagbladet har sett nærmere på tallene og statistikken.

UEFA åpnet nylig rasismesak mot den russiske klubben Spartak Moskva som følge av at klubbens supportere laget apelyder mot en Liverpool-spiller under en juniorkamp som ble spilt i september.

Til tross for dette tilfellet har antallet disiplinærsaker som går på rasistiske handlinger åpnet av UEFA sunket de siste årene. Tar man utgangspunkt i de to store turneringene, Champions League og Europa League kan man se en nedgang siden 2015.

I 2015 ble det åpnet 27 saker fordelt på 698 kamper. Dette gir en prosentandel på 3,87 prosent.

Året etter, i 2016, ble det åpnet for 17 saker fordelt på 691 kamper, noe som gir en prosentandel på 2,46. Så langt i 2017 har det blitt åpnet 16 saker fordelt på 685 spilte kamper, som gir en prosentandel på 2,34 prosent.

Sammenliknet med tallene fra 2015 ser man en betydelig nedgang fra 2015 til 2016. Da er ikke EM medregnet.

EM i Frankrike 2016

14 saker ble åpnet av UEFA som følge av rasistiske oppførelser under de 51 kampene som ble spilt under EM i Frankrike i fjor sommer. Dette gir en prosentandel på 27,45 prosent for mesterskapet.

BRÅK I FRANKRIKE: Russiske supportere ble dømt av UEFA for både rasistisk oppførsel og offentlig bråk. Foto: NTB Scanpix
BRÅK I FRANKRIKE: Russiske supportere ble dømt av UEFA for både rasistisk oppførsel og offentlig bråk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

En av sakene som ble åpent var mot russiske supportere under kampen mellom England og Russland som ble spilt 12. juni i fjor.

Russland ble sanksjonert for sine fans rasistiske oppførsel i tillegg til bruk av fyrverkeri og bråk i folkemengden. Det er nettopp Russland som er vertsnasjon i neste års mesterskap.

Spenning før Russland-VM

Det er knyttet spenning til neste års VM som skal avholdes i Russland. Vertsnasjonen har lenge hatt rykte på seg for å være et land med mange tilfeller av rasisme på fotballbanen.

Problemet ble ansett å være så stort at daværende FIFA-president Sepp Blatter så seg nødt til å be president Putin om å ta affære.

I 2015 gikk Manchester City-spiller Yaya Toure så hardt ut mot Russland og mente at dersom forholdene i Russland ikke bedret seg, så var det en mulighet for at svarte spillere ville boikotte mesterskapet.

Tall fra organisasjonen FARE viser at antallet saker som omhandler rasisme i Russland har gått betraktelig ned de siste årene.

Den tidligere Chelsea-spilleren, Alexey Smertin, har blitt ansatt som Russlands inspektør for antirasisme. Den tidligere midtbanespilleren har blitt kritisert for å ha lovet at det ikke vil være noen tilfeller for rasisme i løpet av verdensmesterskapet neste sommer.

Pavel Klymenko i organisasjonen FARE mener at man ikke kan garantere at det ikke oppstår noen tilfeller av rasistiske hendelser på banen under neste års mesterskap.

– Antall saker som er stevnet inn som følge av rasisme har gått ned. Dette gjelder særlig i Russland. Det er ingen tvil om at landet har tatt grep. Det er for eksempel i mye større grad en før åpnet sanksjoner mot klubber hvor rasismesaker har oppstått.

Hvorfor det ble åpnet 14 saker i løpet av EM i fjor har Klymenko ikke et godt svar på.

– Ulike mesterskap lever sitt eget liv. Det er vanskelig å forklare hvorfor det ble åpnet så mange saker fordelt på antallet kamper under EM i Frankrike i fjor.

– Det er få som tviler på at det vil oppstå voldelige tilfeller. Om de er av rasistisk art er vanskelig å si noe om. Til nå er det sammenstøt mellom grupperinger fra ulike nasjoner som står sterkest i fokus.

I dokumentaren «Russia’s Hooligan Army» har engelske fans allerede blitt advart om at sammenstøtet i Marseille i EM i fjor kun var en forsmak på hva som vil vente under neste års VM.

Klymenko mener at disse truslene blitt tatt alvorlige.

– Det er kun snakk om en liten gruppe som er ut etter bråk. Russland prøver å gjøre det de kan for å forhindre at vold skal oppstå under mesterskapet.