MØTTE PRESSEN: Rosenborgs daglige leder, Tove Moe Dyrhaug og Nicklas Bendtner møtte pressen tirsdag etter at det ble kjent at sistnevnte er anmeldt etter en voldsepisode i København i helga. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
MØTTE PRESSEN: Rosenborgs daglige leder, Tove Moe Dyrhaug og Nicklas Bendtner møtte pressen tirsdag etter at det ble kjent at sistnevnte er anmeldt etter en voldsepisode i København i helga. Foto: Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer

Rosenborg rammet av to skandaler på en gang

Mini: - Det er vanskelig for klubben

Store klubber må regne med litt støy, mener tidligere Rosenborg-profil Vidar Riseth.

Nicklas Bendtner var involvert i en voldsepisode natt til søndag. Han skal ifølge taxiselskapet Dantaxi ha slått til en av sjåførene slik at han pådro seg brukket kjeven. 30-åringen sto skolerett overfor Rosenborg-ledelsen tirsdag, og forklarte seg også for pressen. Han beskrev situasjonen som «uheldig» og «ubehagelig».

Dansken er politianmeldt.

Denne hendelsen kommer kort tid etter at det ble stor oppmerksomhet rundt sparkingen av Kåre Ingebrigtsen. Dermed har det kommet to situasjoner relativt tett som Rosenborg har måttet stå i.

ANMELDT: Tove Dyrhaug møter pressen etter at Rosenborg-spiller Nicklas Bendtner ble anmeldt for vold mot en taxisjåfør i København natt til søndag. Reporter: Mats Rønning / Video: Hans Arne Vedlog Vis mer

Så - hvordan preger dette en fotballklubb? Rosenborg-sjef Tove Moe Dyrhaug sier:

- I utgangspunktet er det aldri bra med negative saker, men vi må takle det best mulig. Rosenborg lever mye av oppmerksomhet, og det må vi takle, enten det er positivt eller negativt. Det er stor interesse rundt oss, og sånn sett er vi heldige. Da er det viktig for oss å være tilgjengelige og takle de utfordringene som kommer, sier Dyrhaug til Dagbladet.

Rosenborg-ikonet Jahn Ivar «Mini» Jakobsen mener problemstillingen er todelt: Det ene gjelder det sportslige, det andre renommeet til klubben.

- For klubbens renommé mot sponsorer og publikum, er det ikke positivt. Men sportslig sett tror jeg ikke det har hatt stor betydning. Der leverer de så det suser. Bare etter at Kåre Ingebrigtsen måtte gå har spillerne vist at de ikke har hatt noe problem med å takle det, sier Jakobsen til Dagbladet.

Ingebrigtsen-sparkingen

Så seint som i august var Rosenborg under stort press da de sparket trener Kåre Ingebrigtsen. Det kom overraskende på mange, og Dagbladets kommentator Morten Pedersen mente sparkingen kom til å lede til kaos og usikkerhet.

Begrunnelsen var at klubben ikke var fornøyde med utviklingen i A-laget. Kåre Ingebrigtsen reagerte med sjokk. Han var ikke forberedt på å få den beskjeden da han ble kalt inn på styreleder Ivar Kotengs kontor.

Nå går Ingebrigtsen og Erik Hoftun til sak mot Rosenborg for usaklig oppsigelse.

Mini Jakobsen var en av dem som uttalte seg, blant annet overfor Dagbladet, kritisk til sparkingen da bomba slo ned i juli. Han mener fortsatt at den saken ikke ble håndtert spesielt bra. Bendtner-saken betegner han som langt mer vanskelig.

- Det gjelder en spiller som har fri og er ute på byen, og havner i en situasjon. Det er vanskelig for en klubb, sier «Mini».

- VANSKELIG: Jah Ivar Mini Jakobsen tror skandalene går mest ut over Rosenborgs omdømme blant mulige sponsorer og folk flest. Foto: Sondre Steen Holvik
- VANSKELIG: Jah Ivar Mini Jakobsen tror skandalene går mest ut over Rosenborgs omdømme blant mulige sponsorer og folk flest. Foto: Sondre Steen Holvik Vis mer

- Må regne med støy

Vidar Riseth og Roar Strand er to andre Rosenborg-legender som påpeker at det sjelden er heldig med utenomsportslig støy. Men en så stor klubb som Rosenborg må også stå i det.

- Det er en så stor klubb at de takler litt støy. Og støy blir det i klubber. I tillegg er det mange som har sterke meninger rundt sånne saker, sier Riseth til Dagbladet.

Men duoen påpeker også at til tross for dette, skal det ikke stå noe på den sportslige prestasjonen.

ROSENBORG-LEGENDE: Roar Strand. Foto: Lars Eivind Bones
ROSENBORG-LEGENDE: Roar Strand. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- De leder serien, er videre i cupen og spiller i Europa League. Det viktige er at spesielt spillerne fokuserer på det som skal skje på banen. Men det er sikkert ting de skulle gjort annerledes. Jeg er ikke riktig person til å uttale meg om det. Men alle lærer noe nytt hver dag, og det tror jeg Rosenborg også har gjort, sier Strand.

Riseth mener at nettopp de sportslige resultatene viser at Rosenborg er en sterk klubb.

- Det viser de. Det har skjedd mye rundt klubben i år, men de er flinke til å holde fokus på det som er viktig. Det er resultater på banen. Spillerne er vant til å prestere og har fullt fokus på det de skal gjøre, sier Riseth.

Rosenborg-sjef Tove Moe Dyrhaug sier det er viktig å ha fokus både på og utenfor banen.

- Vi må bare prøve å takle de sakene som oppstår. Rosenborg er en klubb som lever under press og får stor oppmerksomhet. Det er ikke noe nytt, og det er noe vi har gjort i mange år. Men det er langt mer hyggelig med positive oppslag enn negative, sier Dyrhaug.

Andre ting

Nicklas Bendtner var før han kom til Rosenborg en notorisk mann i fotballverdenen. Han kunne være innblandet i en skandale i ny og ne. Men etter at han kom til Rosenborg, har han oppført seg eksemplarisk.

En som derimot var en større bråkmaker i Trondheim, var hans landsmann Nicki Bille Nielsen (30).

Nielsen var innblandet i flere kontroverser som Rosenborg-spiller, både og utenfor banen. Blant annet fikk han en bot på 10.000 kroner for bråk på utestedet Three Lions i Trondheim.

I 2014 ble det stor oppstandelse da Stefan Strandberg skal ha streiket, og sto over en eliteseriekamp. Flere aktører mente dette var på grunn av en kontraktskonflikt. Dette benektet Strandberg selv, som sa det var av personlige grunner.

I 2015 gikk han til russiske Krasnodar.

I 2008 ble det bråk på Rosenborgs treningsfelt da Abdou Razack Traoré angivelig slo til Øyvind Storflor.

Bråket startet da Storflor satte inn en hard takling på Traoré. Sistnevnte reagerte voldsomt - og skal ha svart med et bokseslag i hodet på lagkameraten. Traoré fikk to kampers karantene.