Mini har sjøl «tatt en Årst»

Mini Jakobsen var knallhard i sin kritikk av Ole Martin Årst fordi han prioriterte fødsel foran kamp. Men sjøl har han gjort akkurat det samme.

For 11 år siden droppet nemlig Jahn Ivar «Mini» Jakobsen en viktig kamp og fløy halve Europa for å rekke sin datters fødsel.

Kona til Mini, Anita Hegvik Jakobsen, så ikke sendingen i går. Men utover kvelden ble hun gjort behørig oppmerksom på ektemannen uttalelser.

- Jeg skjønner ikke at han kan ha sagt noe sånt, ler Anita og minnes desemberdagen i 1992 da deres første datter Lena ble født

- Han spilte for Young Boys i Sveits, jeg hadde reist hjem til Trondheim i god tid før fødselen. 6. desember skulle Young Boys spille seriekamp, og Monaco skulle se Jahn (Mini - red.anm) i aksjon. De var interessert i å kjøpe ham. Men Jahn reiste hjem fra Sveits før kampen. Han tok ikke sjansen på å vente. Da jeg fødte, var han sammen med meg - ikke på fotballbanen.

Anita Hegvik Jakobsen legger til at også da datteren Jannicke kom til verden for sju år siden, var fotball-mannen hennes beredt på å droppe en viktig Champions League-kamp med Rosenborg:

- Men da gikk jeg over termin. Så det slapp han, minnes Anita, som er overbevist om at ektemannen ville gjort samme valg også i dag.

- Rammet bare meg

Konfrontert med konas uttalelser, må Mini Jakobsen - på vei hjem etter sending i Bergen - vedgå at han sjøl har droppet kamp til fordel for fødsel. Det var sågar Monacos daværende manager, Arsene Wenger (nå Arsenal), som skulle sett ham i aksjon desemberdagen i 1992:

- Dengang prioriterte jeg ut fra at kampen var betydningsløs for Young Boys. Det var et spørsmål om vi skulle bli nr 1 eller 2 i innledende delen av serien, før sluttspillet. At jeg ikke spilte enda Monaco og Arsene Wenger skulle komme, rammet ingen andre enn meg sjøl, sier Mini.

- Så du står for kritikken

-- Jeg skjønner at dette er et betent spørsmål, siden så mange reagerer. Jeg vil gjerne nyansere litt: For 30 år siden var fedre omtrent bannlyst på fødestua. Nåtildags er det blitt en slags «plikt» å overvære fødsler. Norske fotballspillere skofter kamp hver eneste uke for å være med på fødsler. Som regel er det greit. Men i tilfellet Årst stod det mye på spill. Alt annet enn seier for TIL ville betydd nedrykk. Mange av bedriftens ansatte - både i spillergruppa og administrasjonen - ville mistet jobbene sine.

Kort sagt: Noen ganger kan man ikke bare slippe alt man har i hendene og prioritere seg sjøl, mener Mini.

- Det jeg sier må ikke oppfattes som et personlig angrep på Ole Martin Årst. Han er en fyr jeg har all respekt for. Mitt hovedpoeng er at fotballspillere ikke må føle det som en «plikt» å overvære fødsler. Dersom Årst og kona begge følte at det de gjorde var riktig, respekterer jeg det. Men jeg er uenig i avgjørelsen. Den største prioriteten må være å følge barna og se dem vokse til. Det er barnet i seg sjøl som er et under - ikke selve fødselen.

Hoff angrer intet


Heller ikke Iver Hoff angrer noen av sine kritiske utsagn.

- Hadde det vært noe ryggrad i gutten ville han spilt på Lerkendal i dag, sa Hoff på direkten.

- Jeg står for det jeg sa. Både Mini og jeg mener Årst burde spilt. Når laget er i en slik situasjon at de kan rykke ned, og de i tillegg har brukt over fem millioner kroner på å hente ham tilbake, er saken klar. Han burde spilt, sier Hoff.

DROPPET AVGJØRENDE RBK-KAMP: Ole Martin Årst.
DROPPET KAMP: Mini Jakobsen.