KRITISK: Jahn Ivar Mini Jacobsen er i likhet med Steffen Iversen og Christian Gauseth kritiske til Brann-supporternes melding til Mjøndalen.
Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix
KRITISK: Jahn Ivar Mini Jacobsen er i likhet med Steffen Iversen og Christian Gauseth kritiske til Brann-supporternes melding til Mjøndalen. Foto: Trond Reidar Teigen / ScanpixVis mer

Mini, Iversen og Gauseth ut mot Brann-fansen: - Trist, flaut og smålig

Men Brann Bataljonen fnyser av kritikken.

(Dagbladet): «En ting til felles - Alle hater Mjøndalen», var budskapet Brann formidlet før Tippeliga-comebacket og serieåpningen borte mot Strømsgodset.

Det var ikke det majoriteten forventet å få servert da den sovende fotballstorheten endelig var tilbake i det gode selskapet. Det er ikke den siden av Brann som Fotball-Norge savnet i 2015 - da bergenserne kjempet mot Nest Sotra og Åsane på nivå to.

Joda, det var Mjøndalen som sendte Brann ned til OBOS-ligaen etter to playoff-kamper høsten 2014. Og joda, Mjøndalen er Strømsgodsets nabo og rival. Men hvorfor fokuserte Brann-supporterne på OBOS-ligaklubben Mjøndalen i serieåpningen i Tippeligaen?

Det skjønner fotballekspertene lite av. De tidligere landslagsprofilene Mini Jakobsen og Steffen Iversen og Mjøndalen-profilen Christian Gauseth går hardt ut mot Brann-fansens oppførsel og tar i bruk ord som «smålig», «trist» og «flaut».

HUMOR: Brann-fansen hevder at hatmeldingen til Mjøndalen bare var humor.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
HUMOR: Brann-fansen hevder at hatmeldingen til Mjøndalen bare var humor. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har ingen forståelse for de reaksjonene. Vi er opptatt av å ha en humoristisk snert og å skape temperatur på tribunen. Noen ganger går vi over grensen og tabber oss ut. Dette var ikke et slikt tilfelle, avfeier leder i Brann Bataljonen Roger Lillebøe overfor Dagbladet.

- Det er bare trist Brann får skryt for hvordan de opptrådde under selve kampen da de viste moral og karakter ved å hente opp Godsets 2-0-ledelse og redde ett poeng. Men signalene som supporterne sendte ut på tribunen, skaper sterke reaksjoner.

- Hvorfor i all verden har Brann-supporterne hengt opp dette? Hva er dette for et fokus? spurte TV 2s fotballekspert Mini Jakobsen under FotballXtra.

Mjøndalens Christian Gauset responderer slik:

- Det her er bare smålighet. Det er bare trist. En stor gallion i norsk toppfotball, Brann, bruker fokuset sitt på lille Mjøndalen før serieåpningen. Da er noe galt, sier Mjøndalen-profilen Christian Gauseth.

TRIST. Mjøndalens Christian Gauseth blir trist av Brann-fansens fokus i serieåpningen.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
TRIST. Mjøndalens Christian Gauseth blir trist av Brann-fansens fokus i serieåpningen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Mini lanserte teorien om at Brann er misunnelig på Mjøndalen og den oppmerksomheten de får gjennom «Alle gutta»-serien. Steffen Iversen synes det hele er flaut.

- Supportere skal være på stadion for å støtte laget sitt. De skal være den tolvte mann og ikke fokusere på andre lag. Det er ikke noe gøy for Brann-spillerne når fansen er mest opptatt av Mjøndalen, supplerer Steffen Iversen.

- Dette er bare dumt. Det er flaut, konkluderer RBK-legenden.

- Har ikke noe imot Mjøndalen Tilbake i Branns supportergruppe forstår de lite av kritikken. De er tydelige på at dette bare er humor.

- Det er vel ikke så vanskelig å forstå? Vi var i Drammen. Hvem er Godsets største rivaler? Og hvem var laget som sendte oss ned fra Tippeligaen? Jo, det er Mjøndalen. Det var var et gøyalt stunt for å skape litt temperatur. Det er slik det skal være i fotball, mener Lillebøe.


Han presiserer:

- Vi har ikke noe imot Mjøndalen. Det er en gøyal klubb, og jeg vil anbefale dem å se det humoristiske i dette. For det ligger ikke noe mer bak dette enn et forsøk på å skape temperatur, stemning og humor.

Mjøndalen overtok Branns Tippeliga-plass i 2015, men denne sesongene er rollene igjen snudd på hodet. Mjøndalen er tilbake i OBOS-ligaen, mens Brann er tilbake i Tippligaen.

I dag gjorde bergenserne comeback i Drammen og klarte 2-2 borte mot gulloutsider Strømsgodset.

Jublende Brann-fans da Kastrati tabbet seg ut Lillebøe og resten av Brann-leiren kunne smile bredt etter Tippeliga-comebacket. Marerittet fra 2014 så ut til å fortsette da Øyvind Storflor og Tommy Høiland sette Strømsgodset opp i en 2-0-ledelse.


Men så vartet Erik Huseklepp opp med en magisk scoring som ga assosisjoner til glanstidene. Dernest så Flamur Kastrati svart da han slo Vadim Demidov i ansiktet og ble utvist.

Like etterpå utlignet Jakob Orlov og sikret ett knallsterkt bortepoeng for Brann i seriepremierne mot et av ligaens presumptivt beste hjemmelag.

Etter kampen tok Kastrati på seg skylden for at Brann dro hjem til Bergen med ett poeng.

- Jeg kan bare beklage til hele Drammen. Det var min feil. Det røde kortet var riktig. Og det var selvfølgelig veldig dumt av meg. Jeg skulle ikke gjort det, sier kantspilleren til Dagbladet.


Lillebøe tror imidlertid ikke nødvendigvis at utvisningen var avgjørende.

- Vi var inne i en god periode og kunne ha scoret også uten utvisningen, mener han.

Nilsens plan Kastrati ga følgende forklaring på hvorfor han slo Demidov:

- Jeg skulle også hatt straffe. Jeg fikk en smell i hodet. Og fordi jeg var litt groggy og prøvde å beskytte meg etter smellen i hodet, gjorde jeg det jeg gjorde, forklarer Kastrati.

Brann-trener Lars Arne Nilsen var langt med fornøyd etter poengdelingen i Drammen.

FLAU: Steffen Iversen synes det er flaut at Brann-fansen fokuserer på Mjøndalen i stedet for eget lag.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
FLAU: Steffen Iversen synes det er flaut at Brann-fansen fokuserer på Mjøndalen i stedet for eget lag. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

- Vi visste hva vi skulle gjøre. Og det gjorde vi. Vi lå lavt, stengte av rom og gjorde det vanskelig for dem. Ja, de scoret to, men det var mer personlige feil. Taktisk gjorde vi en bra kamp, sier Nilsen til Dagbladet.