Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mini Jakobsens overgang fra Bodø/Glimt til RBK

Mini Jakobsen: - Brevet som forandret mitt liv

- Hadde Molde hatt kino i 1987, så hadde vi kanskje dratt dit. Det var rare ting som bestemte hvor man skulle gå hen.

GJENNOMBRUDDET: Gjennom dette brevet fikk Mini Jakobsen vite om interessen fra Rosenborg i 1987. Foto: Mini Jakobsen.
GJENNOMBRUDDET: Gjennom dette brevet fikk Mini Jakobsen vite om interessen fra Rosenborg i 1987. Foto: Mini Jakobsen. Vis mer

- Brevet som forandret mitt liv. Rosenborg informerer Bodø/Glimt om at de vil kontakte meg, gjenforteller Mini Jakobsen på Twitter.

«De underrettes med dette om at vi ønsker kontakt med Deres spiller Jan Ivar Jakobsen med henblikk om overgang til oss fra 1988», står det i brevet, signert av daglig leder Lars Krokan, datert 07.09.1987.

Saken fortsetter under bildet.

BREV FRA RBK: I dette brevet blir Bodø/Glimt underrettet om deres interesse for Mini Jakobsen. Trykk for å forstørre bildet. Foto: Mini Jakobsen.
BREV FRA RBK: I dette brevet blir Bodø/Glimt underrettet om deres interesse for Mini Jakobsen. Trykk for å forstørre bildet. Foto: Mini Jakobsen. Vis mer

Mini hadde akkurat vært på besøk i Tromsø da oppmannen i Bodø/Glimt fortalte om interessen fra Rosenborg. Sju av tolv tippeligaklubber hadde gitt ham et tilbud, men det var noe spesielt ved å få tilbud fra trønderne.

- Jeg husker det var litt jubel. «Yes, nå kom det brev ifra Rosenborg». Selv om de kom på femteplass i 1987, så hørtes det riktig ut, sier Mini Jakobsen til Dagbladet.

I 1986 hadde den lille nordlendingen fått et tilbud fra Start, men Mini valgte å bli værende hos gultrøyene. Han scoret seksten mål for førstedivisjonsklubben i den påfølgende sesongen.

RBK-LEGENDE: Mini Jakobsen etter omkampen mot Brasil. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
RBK-LEGENDE: Mini Jakobsen etter omkampen mot Brasil. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Det var jo litt oppmerksomhet, og jeg var jo kommet inn på U21-landslaget. Men det å få tilbud fra sju av tolv klubber den neste sesongen, det var kanskje litt i overkant, forteller Mini.

Svære Trondheim

Mini takket ikke ja umiddelbart. Han skulle til Frankrike for å spille U21-kamp, men først dro han til Trondheim for å se på forholdene.

Karl Petter Løken tok han med på håndballkamp i Husebyhallen, der Kolstad spiller i dag.

- Jeg husker jeg kjørte ned Okstadbakken og så svære Trondheim, og da tenkte jeg: «Hvordan i all verden skal jeg klare å finne fram her?».

Mini sa at han skulle tenke på saken, og satte kurs mot Frankrike.

- Da hadde jeg også fått beskjed fra Rosenborg om at de hadde sendt brev på Ørjan Berg også. Det var jo ingen ulempe, sier Mini.

Saken fortsetter under bildet.

GODE TIDER: Mini Jakobsen i Rosenborg-trøya i 1997 - hans andre periode i klubbe. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
GODE TIDER: Mini Jakobsen i Rosenborg-trøya i 1997 - hans andre periode i klubbe. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

Takket nei til Moss

Det var flere norske storheter som ville ha Mini.

- Molde kom jo på andreplass det året. Jeg hadde jo tilbud fra Moss også, og de vant jo serien, forteller Mini.

Moss spilte 4-3-3, noe som passet Mini godt. Jan Kristian Fjærestad var spiss, og Carsten Bachke bekledde venstrevingen.

Høyrevingen - Minis posisjon - var Moss-legenden Geir Henæs' posisjon.

Mini ville ikke dra dit hvis Henæs ble værende i klubben.

- Da visste jeg at det kom til å bli vanskelig å få plass. Han tok en sesong til. Hvis han ikke hadde gjort det, så hadde jeg sikkert dratt til Moss, forteller Mini.

- Hva tror du hadde skjedd hvis du dro til Moss?

- Da hadde Moss vunnet serien i 1988. Det er et ganske enkelt regnestykke. Det skal jo sies at Nils Arne var trener i Moss i 1986 og 1987, og han kom jo til Rosenborg før 1988-sesongen, sier Mini.

Dårlig kinotilbud

Mini fikk også et tilbud fra Molde. Åge Hareide hadde ledet klubben til en andreplass sesongen før.

- Det var litt artig å se at bonus for uavgjort var 750 kroner og seier var 1500 kroner. 5000 kroner i etableringstilskudd, humrer Mini, og viser til kontrakten han ble tilbudt av Molde i oktober 1987.

Flere klubber hadde gitt tilbud til både Mini og Ørjan Berg. Deriblant Molde.

Saken fortsetter under bildet.

MOLDE-KONTRAKT: Molde var én av flere norske klubber som ønsket Mini Jakobsen før han signerte for Rosenborg i 1987. Trykk for å forstørre bildet. Foto. Mini Jakobsen.
MOLDE-KONTRAKT: Molde var én av flere norske klubber som ønsket Mini Jakobsen før han signerte for Rosenborg i 1987. Trykk for å forstørre bildet. Foto. Mini Jakobsen. Vis mer

De dro sammen for å sjekke ut forholdene. De ble innlosjert på Alexandra Hotel, og skulle på kino på kvelden.

- Vi fikk beskjed om å gå ned den ene gata Molde har. Også viste det seg at kinoen var et sånt samfunnshus der du satte ut stolene selv. Selv vi i Bodø hadde jo Fram Kino, som var en ordentlig kino. Da sa Ørjan og jeg til hverandre: «Hit skal vi ikke», ler Mini.

- Hadde Molde hatt kino i 1987, så hadde vi kanskje dratt dit. Det var rare ting som bestemte hvor man skulle gå hen.

Overgangen til Rosenborg

Avgjørelsen om å dra til Rosenborg ble tatt mens Mini var på landslagsoppdrag for U21-Norge i Frankrike.

Ørjan Berg og Mini ble enige om å ta en avgjørelse sammen.

- Da jeg var i Frankrike så husker jeg at Ola Bye Riise kom til meg - han spilte jo på Rosenborg da - også sa han: «Ørjan har skrevet under for oss.». Så da jeg kom hjem, ble det Rosenborg. Nøyaktig hvorfor, er jeg litt usikker på, sier Mini.

Mini forteller at en fordel med Nils Arne Eggen var at han hadde laget sitt klart tidlig i januar. Lynvingen var tiltenkt en plass på venstrekanten, og fikk tillit fra første treningskamp.

Han bidro til at Rosenborg vant serien i 1988. Sesongen etter ble han toppscorer i eliteserien.

- Sånn i ettertid kan man jo si at jeg gjorde et riktig valg, sier Mini.

Saken fortsetter under bildet.

KVIKK: Mini Jakobsen mot Real Madrid. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
KVIKK: Mini Jakobsen mot Real Madrid. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

Utenlandseventyr

Mini dro til sveitsiske Young Boys etter 1990-sesongen. Etter opphold i belgiske Lierse og tyske Duisburg, vendte han tilbake til Rosenborg.

Overgangsprosessen har forandret seg mye siden den gang.

Det var også store forskjeller mellom overgangen fra Bodø/Glimt til Rosenborg, og Rosenborg til Young Boys.

- Når jeg gikk til utlandet så var det jo agenter som forhandlet fram avtalen, pris og lønn, og lønnen var jo atskillig mye høyere enn det hadde blitt tilbudt i Molde tre år tidligere, sier Mini, og utdyper:

- Det var jo ikke sånn at du tjente sinnssykt mye. Jeg lå på rundt 200–250 000 kroner i bruttolønn i Rosenborg, mens i Sveits hadde jeg 700 000 kroner i nettolønn. Det var ikke all verden, forteller Mini.

Tilbud fra Sevilla

Mini har ikke mye anger etter en lang og innholdsrik karriere, men det er et tilbud som får ham til å gruble.

- Det er én overgang … Jeg hadde muligheten til å dra til Sevilla på slutten av 90-tallet. Jeg var klar for å dra dit, forteller Mini.

Sevilla hadde akkurat rykket opp, samtidig som de trengte en spiss. Rosenborg hadde derimot nylig solgt Bent Skammelsrud, og ville ikke selge Mini.

- Hvis jeg hadde presset på, så ville jeg nok kunne dratt til Sevilla. De hadde rykket opp til den øverste divisjonen i Spania, og det kunne nok vært et eventyr, sier Mini, men legger til:

- Men da hadde jeg ikke fått opplevd det eventyret jeg har fått oppleve med Rosenborg på slutten av 90-tallet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media