KRITISK: Jahn Ivar «Mini» Jakobsen skulle gjerne sett flere trøndere på dagens Rosenborg-lag. Foto: Lars Eivind Bones
KRITISK: Jahn Ivar «Mini» Jakobsen skulle gjerne sett flere trøndere på dagens Rosenborg-lag. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Kvartfinale i cupen mellom Rosenborg og Vålerenga i kveld klokka 20

Mini om RBK: - Finnes det virkelig ikke en trønder som kunne fått muligheten?

Jahn Ivar «Mini» Jakobsen skulle gjerne sett at det var mer som i gamle dager hos Rosenborg, da trøndere dominerte lagoppstillingene.

TRONDHEIM (Dagbladet): I kveld møter Rosenborg Vålerenga i cupens kvartfinale. I flere av Rosenborgs kamper i år har det ikke vært trøndere på banen. Det synes ikke tidligere Rosenborg-helt Jahn Ivar «Mini» Jakobsen noe særlig om.

- Postulatet er borte. Rosenborg skulle være et lag av og for trøndere. Som barn i Trondheim drømmer du om å spille på Lerkendal for Rosenborg. Jeg tror ikke det er like lett å få Jonathan Levi eller Nicklas Bendtner til å stikke opp til Heimdal og dele ut diplomer. Per Ciljan Skjelbred og Jonas Svensson gjorde det da de spilte her, sier Mini til Dagbladet.

- For mange utlendinger

Mini har ikke noen rolle i Rosenborg nå, men har likevel klare tanker og meninger om hva som kunne blitt gjort annerledes i klubben han spilte for fra 1988 til 1990 og 1994 til 2000.

- Se på benken. Fem utlendinger. Finnes det virkelig ikke en trønder som kunne fått muligheten? Det er for mange utlendinger som sitter på benken. Da burde det heller vært noen trøndere eller norske spillere, mener bodøværingen Mini.

Rosenborgs sportslige leder Stig Inge Bjørnebye svarer dette når vi konfronterer han med Minis utsagn:

- Vi satser hardt på lokale spillere, og hardere enn på lenge. Vi tar på alvor at det er for få som har tatt steget de siste åra, og har et klart mål om at det skal bli flere framover. Dette er for øvrig en sammensatt utfordring, men det er spennende generasjoner på vei.

I år har Pål André Helland fra Kyrksæterøra slitt mye med skader, i tillegg til at unge Erlend Dahl Reitan fra Klæbu ikke er helt fast på laget. I helgens kamp mot Sarpsborg 08 hadde ingen av de 18 spillerne i RBK-troppen lokal tilhørighet.

- Det er viktig med lokal forankring. Supporterne våre vil ha et best mulig fotballag, men mange assosierer Rosenborg med trøndere. Det viser at det er mulig for lokale gutter å komme hit en dag. Du blir litt det trønderske alibiet. Det får jeg mye meldinger om. Når jeg er i form og skadefri, må jeg ta på meg den oppgaven. Det er en stor ære å være den eneste trønderen, selv om vi gjerne skulle hatt enda flere, sa Pål André Helland til Dagbladet tidligere i september.

- Det er nok verre å få plass på Rosenborg enn på Kristiansund som 17-åring. Jonas Svensson, Fredrik Midtsjø, Ole Selnæs og Markus Henriksen fikk muligheten og slo gjennom i Rosenborg da de hadde elendig økonomi, sier Mini.

Lokalt lag mot Real Madrid

Under Rosenborgs storhetstid på 90-tallet, med Mini på laget, var det litt annerledes. Da de slo Real Madrid 2-0 i Champions League for 21 år siden, var det med trønderne Roar Strand, Erik Hoftun, Bjørn Otto Bragstad, Harald Martin Brattbakk, Jørn Jamtfall og Vegard Heggem fra start.

Over halvparten av de elleve som startet var altså trøndere.

- Det handlet om at vi ønsket at folk skulle kjenne oss. Det var mye gøyere å gå på fotballkamp hvis du hadde sett Ørjan Berg, Roar Strand eller meg på butikken, sier Mini.

Tidligere i september svarte en annen tidligere RBK-helt, Bent Skammelsrud, følgende på spørsmål om den nåværende situasjonen med få trøndere i Rosenborg:

- Det er ingen god trend. Det er ikke bra. Men folket i Trøndelag glemmer det så lenge Rosenborg presterer godt. Med en gang det butter imot, øker fokuset på fraværet av trøndere på bana. «Jeg orker ikke å se flere kamper. Det er jo ikke trøndere på Rosenborg engang», blir holdningen i tyngre stunder, sier Bent Skammelsrud.