Ting vi elsket med 90-tallet:

Minneverdige øyeblikk og galskap som gjør at vi digger fotballen fra 90-tallet

FourFourTwo ser nærmere på noen av spillerne, lagene, målene, kampene, utstyret, øyeblikkene og galskapen som gjorde fotballen på 90-tallet så fantastisk.

WE LOVE THE 90S: Roberto Baggios hestehale, Gianfranco Zola som Robin Hood og Jorge Campos fargerike drakt. Hva er det å ikke like? Foto: NTB Scanpix
WE LOVE THE 90S: Roberto Baggios hestehale, Gianfranco Zola som Robin Hood og Jorge Campos fargerike drakt. Hva er det å ikke like? Foto: NTB ScanpixVis mer

(FourFourTwo): Det føles for mange som en evighet siden, og mange vil nok argumentere for at fotballen på mange måter var bedre på 90-tallet. Her er noen av tingene vi husker best fra det magiske tiåret.

Robbie Fowlers neseplaster
Plasteret skulle tilsynelatende gjøre det enklere å puste gjennom nesa, men ble i stedet en rekvisitt til Robbie Fowlers «kokain-feiring», da han latet som han sniffet kritt på sidelinja etter å ha scoret mot Everton april 1999.

Små spillere i gedigne drakter
70-tallet hadde drakter med v-hals, 80-tallet hadde korte shortser, mens 90-tallet hadde spillere som druknet i telt. Vi husker godt hvordan en spiller som Juninho ikke akkurat fylte ut Middlesbrough-drakta sin.

PASSET IKKE: Middlesbroughs Juninho i en litt for stor drakt. Foto: NTB Scanpix
PASSET IKKE: Middlesbroughs Juninho i en litt for stor drakt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Drakter med knapper
Det var veldig populært med drakter som hadde knapper eller lisser i halsen på 90-tallet. Det ser du sjeldent i dag - heldigvis.

Kroatia
Nasjonen som ble uavhengig i 1993 spilte til tider fantastisk fotball, med spillere som Davor Suker, Zvonimir Boban og Slaven Bilic i rekkene.

Nasjonen ble virkelig satt på fotballkartet under VM i 1998 med sin tredjeplass og blendet fotballpublikum verden over.

Parma
Alle foreldre vil ha problemer med å velge sitt favorittbarn. Så hvordan kan Parma-fans velge hvilken Parma-versjon de foretrekker?

Går du for laget som vant UEFA-cupen og Cupvinnercupen, bestående av spillere som Asprilla, Zola og Brolin? Eller laget som ble nummer to i Serie A og vant UEFA-cupen, anført av spillere som Buffon, Cannavaro og Crespo?

Det var ingen klubber som vant flere trofeer på 90-tallet enn Parma. Mer er det egentlig ikke å si.

Her kan du lese mer om Parma:

Temuri Ketsbaias ville «feiring»
- Jeg er opprørt over at folk bare husker meg for dette, har den tidligere spilleren uttalt.

Dessverre er det vanskelig å ikke tenke på den aktuelle episoden, da en rasende Ketsbaia i bar overkropp sparket løs på reklameplakatene for å feire en scoring i siste minutt mot Bolton.

Her er hendelsen:

Galskap i Championship-finalen
​Kampen som omtales som verdens mest verdifulle på grunn av pengene som står på spill. Laget som vinner får gleden av å spille i Premier League, hvor man høster store penger på TV-inntekter.

Fem av finalene på 90-tallet inneholdt hele sju scoringer. Swindon og Leicester scoret sju på 45 minutter, før Bolton slo Reading 4-3 og Charlton spilte 4-4 mot Sunderland.

Ballgutten Fred Davies
​Hvem, sier du? Shrewsburys berømte ballgutt. Det at klubbens anlegg lå ved elva Severn gjorde at mange baller ble tapt. Derfor ansatte Shrewsbury Davies som fikk i oppgave å hente ballene tilbake. Jobb er jobb.

Bulgaria
Da Bulgaria tapte mot Nigeria i åpningskampen i 1994-VM, hadde nasjonen spilt 16 kamper i turneringen uten seier. Likevel ble det seier mot Hellas, Mexico, Argentina og den regjerende mesteren Tyskland.

LETTE Å LIKE: Bulgaria overrasket alle i VM i 1994. Foto: AFP PHOTO / PASCAL GUYOT / NTB Scanpix
LETTE Å LIKE: Bulgaria overrasket alle i VM i 1994. Foto: AFP PHOTO / PASCAL GUYOT / NTB Scanpix Vis mer

Anført av den gode angriperen Hristo Stoitsjkov og «den bulgarske ulven» Trifan Ivanov ble Bulgaria til slutt nummer fire i USA, etter tap for Sverige i bronsefinalen. Likevel fikk nasjonen mange fans på veien.

Deportivo La Coruña
​Klubben var et straffespark i det 90. minutt unna å vinne La Liga i 1994, og forsvarer Miroslav Djukic skulle ta det. Han klarte så vidt å stå under presset som fulgte, og dermed gikk det som det måtte gå. Djukic bommet og Barcelona vant serien i stedet.

- Det var det verste øyeblikket i mitt liv. Jeg måtte slutte å tenke på det for jeg ble gal av det, har han seinere innrømmet.

Klubben fikk sin revansj seks år seinere da Real Madrid utrolig nok havnet utenfor topp 4 for første gang på 22 år. Deportivo imponerte tidvis stort anført av den kreative brasilianeren Djalminha, som spilte seg inn i manges hjerter.

René Higuita
​Fem år før han leverte sitt berømte «skorpion-spark» mot England, slapp Higuita inn en scoring i VM-sluttspillet etter å ha blitt taklet halvveis ute på banen av Roger Milla.

Keeperen levde virkelig opp til kallenavnet El Loco.

Her ser du tabben:

Genuint eksotiske signeringer
Før internett eksisterte kunne den sveitsiske forsvareren Marc Hottiger dra til Newcastle uten at noen visste noe særlig om ham. I dag er videoer av de fleste spillere et tastetrykk unna, noe som gjør overgangene mindre spennende. Nå vet du mye om personen før han ankommer klubben.

På mange måter var det bedre før.

Bleket hår og midtskille
​Robbie Fowler, Paul Gascoigne og hele Romanias VM-tropp i 1998 bleket håret sitt. Det var en stor trend på 90-tallet, som ser ut til å ha kommet tilbake igjen.

Bare se på spillere som Leicesters Riyad Mahrez og Bayern Münchens Robert Lewandowski for å nevne noen.

SATTE STANDARDEN: De rumenske spillerne i 1998-VM. Foto: AP Photo/Elise Amendola/NTB Scanpix
SATTE STANDARDEN: De rumenske spillerne i 1998-VM. Foto: AP Photo/Elise Amendola/NTB Scanpix Vis mer

Men det var ikke bare den blonde hårfargen som var lett å huske. Klistremerkealbumene fra 90-tallet er som tidskapsler. Der er det lett å få øye på spillere med tydelig midtskill, som Warren Barton og tidligere Tottenham-keeper Ian Walker.

Fotballer fra Mitre
​Alle som har vokst opp på 90-tallet har sannsynligvist spilt fotball med en ball fra produsenten Mitre. Det var først på 2000-tallet at Nike og andre merkevarer tok over tronen.

Ivan Zamoranos trøyenummer
​Da Roberto Baggio dro fra Bologna til Inter og krevde draktnummer ti fra fenomenet Ronaldo, tok Ronaldo over draktnummer ni fra Ivan Zamorano. Så hva gjorde Zamorano? Han valgte å spille med 1+8 på ryggen.

Barnslig, men samtidig litt humoristisk.

Fernando Redondo
La oss snakke om elefanten i rommet med en gang. Ja, det mest minneverdige fra Redondos karriere fant sted i april 2000, men det har ikke noe å si. Vi snakker selvfølgelig om da han hælsparket ballen mellom beina på Henning Berg i Champions League.

- Hva har han i støvlene? En magnet? spurte Alex Ferguson etter kampen.

Den defensive midtbanespilleren var en nytelse å se på, og de lange lokkene skapte trøbbel for ham. Argentina-manager Daniel Passarella droppet å ta med Redondo til 1994-VM på grunn av håret.

- Han ville at jeg skulle klippe meg. Jeg kunne ikke se hva det hadde å si for fotballen, så jeg sa nei, har Redondo seinere uttalt.

Redondo var kjent for et fantastisk overblikk med en teknikk som ikke var stort dårligere. Da fikk det ikke hjelpe at han ikke var så rask eller sterk.

GOD SPILLER: Fernando Redondo, her i duell med Roy Keane. Foto: Ian Hodgson/REUTERS/NTB Scanpix
GOD SPILLER: Fernando Redondo, her i duell med Roy Keane. Foto: Ian Hodgson/REUTERS/NTB Scanpix Vis mer

Roberto Baggio
Det er ingen spillere som definerer 90-tallet bedre enn Roberto Baggio, med en sveis som passet godt inn i tiden. Italieneren var både playmaker og en naturlig målscorer.

- Englene synger i beina hans, har den tidligere Fiorentina-manageren Aldo Agroppi tidligere uttalt om Baggio.

Han vil nok aller mest bli husket for straffebommen i VM-finalen i 1994, som var med på å gjøre at Brasil til slutt vant mesterskapet. Baggio skjøt himmelhøyt over mål og knuste samtidig millioner av hjerter - inkludert sitt eget.

- Jeg har ikke sagt dette til noen tidligere, men jeg føler meg fortsatt dårlig over det straffesparket. Det var den dagen fotballen knuste hjertet mitt, uttalte Baggio tidligere i år.

KULTFIGUR: Det var få spillere som var større enn Roberto Baggio på 90-tallet. Foto: AP Photo/Michael Probst/NTB Scanpix
KULTFIGUR: Det var få spillere som var større enn Roberto Baggio på 90-tallet. Foto: AP Photo/Michael Probst/NTB Scanpix Vis mer

Spillende managere
​Kenny Dalglishs suksess som spillende manager i Liverpool på 80-tallet førte til at flere prøvde lykken i årene som kom. Peter Reid forsøkte å kombinere rollene i Manchester City i 1990, før han fikk sparken i 1993.

Bryan Robson gjorde det samme i Middlesbrough, mens Glenn Hoddle, Ruud Gullit og Gianluca Vialli alle var spillende managere i Chelsea på 90-tallet.

I dag er det nærmest utenkelig at Premier League-klubber vil gjøre noe liknende.

Cupvinnercupen
Manchester United (1991), Arsenal (1994) og Chelsea (1999) vant alle Cupvinnercupen før turneringen ble avskaffet i 1999. Torsdagene har ikke vært det samme siden (ja, vi vet at Europa League spilles på torsdager).

José Chilaverts frispark
Lenge før YouTube gikk det historier om en heroisk og gal keeper som hamret inn frispark og straffespark på bestilling. Mysterier rundt paraguayaneren var en viktig del i at han ble et stort ikon på denne tiden.

ØYE FOR MÅL: José Chilavert var en målfarlig keeper. Foto: AP Photo/Christian Lutz/NTB Scanpix
ØYE FOR MÅL: José Chilavert var en målfarlig keeper. Foto: AP Photo/Christian Lutz/NTB Scanpix Vis mer

Store stjerner i Old Firm
​Ikke noe vondt om Graham Dorrans og Leigh Griffins, men de er ikke helt i samme liga som spillere som Paul Gascoigne, Brian Laudrup, Henrik Larsson og Mark Viduka.

Georgi Kinkladze
​Stjernen i Manchester City på den tiden da laget ikke var bra. Det mest minneverdige øyeblikket fra georgierens karriere var da han valset forbi Southampton-forsvaret før han sendte ballen elegant forbi keeper Dave Beasant.

kinkladze var et lyspunkt på en ellers grå tid for City på den tiden.

Spillere med signaturfeiringer
Spørsmål: Hvor mange kamper startet Roger Milla i 1990-VM? Spissen ble ansiktet på Kameruns vei til kvartfinalen, men svaret er at han ikke startet noen kamper i det hele tatt.

Heldigvis stoppet ikke det 38-åringen i å score fire mål, og angriperen danset med cornerflagget ved hver anledning. Det har blitt en av de mest ikoniske feiringene på fotballbanen.

Det føyer seg inn i rekka med signaturfeiringer, som Alan Shearers arm i været og Lee Sharpe som brukte cornerflagget som mikrofonstativ. Men det var Jürgen Klinsmann som stjal showet med sin stupefeiring i 1990-VM, etter å ha blitt beskyldt for filming.

SIGNATURFEIRING: Alan Shearer holdt alltid armen høyt over hodet. Foto:  REUTERS/Darren Staples/NTB Scanpix
SIGNATURFEIRING: Alan Shearer holdt alltid armen høyt over hodet. Foto: REUTERS/Darren Staples/NTB Scanpix Vis mer

George Weah
Det var i Verona at George Weah skapte øyeblikket som seinere definerte karrieren hans. Han forsvarte seg på bakerste stolpe da han plukket opp ballen etter en corner, før han begynte å sette fart med den.

Han dro seg forbi to spillere ved midtlinja, så en tredje spiller, før han tok seg helt opp i 16-meteren og hamret kula forbi keeperen. Et av de mest utrolige solomålene gjennom alle tider var et faktum (se video under).

Weah hjalp Milan til to seiersmesterskap i løpet av tiden på San Siro og var også den første ikke-europeeren til å vinne Gullballen. Den dag i dag er han den eneste afrikanske spilleren til å vinne både Gullballen og FIFAs kåring av årets spiller.

Kaoset med «utlending-regelen»
​Sir Alex Ferguson kunne bare plukke ut tre «utlendinger» blant Peter Schmeichel, Denis Irwin, Andrei Kanchelskis og Roy Keane på Camp Nou november 1994.

Gary Walsh startet derfor i mål i stedet for Schmeichel og United tapte 0-4.

Straffesparket til Diana Ross
Sangeren ble valgt til å ta straffespark under åpningsseremonien i USA-VM i 1994. Ross bommet på mål før tverrliggeren knakk i to. Et komisk øyeblikk alle som ble vitne til vil huske.

Alessandro Del Piero
​Dersom Del Piero hadde lyttet til sin mor, ville historien sett annerledes ut. Hun var redd for at sønnen ville skade seg på banen, så hun ba Del Piero om å være keeper i stedet, for det var mindre sannsynlig at han vill pådra seg skader mellom stengene. Heldigvis grep storebror Stefano inn.

Del Piero scoret 290 mål på 705 kamper for Juventus inkludert en hat trick i debuten. Varemerket til angriperen var å skjære inn fra sin venstrekant for så å curle ballen i vinkelen.

I dag heter det gjerne «Gol alla Del Piero» når noen gjør noe liknende på fotballbanen.

- Da jeg ankom Juventus og ble introdusert til Alex var det som å ta på himmelen med fingeren min, uttalte den tidligere lagkameraten Ruben Oliveira.

«Sir» Les Ferdinand
​Det er få spillere i dagens fotball som er godt likt av alle, men Les Ferdinand var en slik type. Det virket som han var elsket uansett hvor han var.

Maskoten Footix
Etter at USA hadde vist fram hunden Striker under VM i 1994 og Italia hadde sin kjente strekmann-maskot Ciao under 1990-VM, var det viktig for Frankrike å ha noe som kunne leve opp til det. Fuglen Footix skuffet ikke.

POPULÆR: Maskoten Footix. Foto: Piotr Snuss/REUTERS/NTB Scanpix
POPULÆR: Maskoten Footix. Foto: Piotr Snuss/REUTERS/NTB Scanpix Vis mer

Latterlige keeperdrakter
​Jorge Campos var kongen av fargerike keeperdrakter, men meksikaneren selv ville vært stolt over å bære Newcastles keeperdrakt fra 1996/97-sesongen (se bilde under).

Så har du også England-drakta som ble brukt i 1996 og Tottenhams «magiske øye»-drakt. Ikke akkurat klasse noen av dem.

Premier League-klistermerker
Ingenting som det 21. århundret har kastet mot oss kan slå skuffelsen over å bruke alle sparepengene på en pakke full av klistermerker med Stig Inge Bjørnebye. «Har den. Har den. Har den».

Sky Sports spillerkamera
Det varte ikke lenge, men ga TV-seeren mulighet til å fokusere på en eneste spiller i 15 minutter om gangen. Det var selvfølgelig helt poengløst.

Pinlige fotoseanser
I disse dager leier Premier League-spillerne inn profesjonelle folk som tar seg av bildene som tas, men på 90-tallet var det litt annerledes.

Det er blant annet den tidligere Sheffield Wednesday-spilleren Carlton Palmer et bevis på, da han kledde seg ut som spillfiguren Sonic under en fotoseanse.

Den tidligere italienske Sheffield Wednesday-duoen Paolo Di Canio og Benito Carbone stilte opp i en uferdig pizza i London, mens Gianfranco Zola kledde seg ut som Robin Hood ved en annen anledning.

Latterlig gode Milan
​Anført av den nederlandske troikaen Ruud Gullit, Frank Rijkaard og Marco Van Basten kjørte italieneren over alt på sin vei. Det var ingen lag som hadde like godt angrep som Milan.

Det var et lag som ble sett på som taktisk perfekt og vant tre Serie A-titler på rad og gikk blant annet 58 strake kamper uten tap. De slo også Barcelona hele 4-0 i Champions League-finalen i 1994, anført av Dejan Savicevic, Zvonimir Boban og Marcel Desailly.

Midtstopper eller spiss?
Dion Dublin, Paul Warhurst og Chris Sutton. 90-tallet var tiden med den siste bastion av spillere som kunne variere mellom å spille spiss og midtstopper.

Slitte stadioner
På 90-tallet hadde kanskje ikke alle anleggene fungerende toalett, men de hadde karakter. En av de mest berømte ståtribunene fant man på Southamptons tidligere hjemmebane The Dell.

Fergie-time
​Datoen er 10. april 1993. Steve Bruce stanger inn en scoring langt inn i overtida og sørger for at Manchester United slår Sheffield Wednesday. Fergie-time var født.