Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Minst 40 drept i sammenstøt under fotballkamp i Egypt

Forsøkte å ta seg inn på stadion.

SAMMENSTØT: Mange er drept i fotballsammenstøtene i Egypt. Foto: AFP PHOTO / STR
SAMMENSTØT: Mange er drept i fotballsammenstøtene i Egypt. Foto: AFP PHOTO / STR Vis mer

Samtlige av ofrene oppgis å ha vært sivile. Regjeringen anklager fotballsupporterne for å ha forsøkt å storme stadion og for å ha gått til angrep på politistyrkene.

Leger og øyevitner sier imidlertid de fleste av ofrene døde av kvelning i trengselen som oppsto da politiet brukte tåregass for å spre folkemengden som prøvde å ta seg inn på stadion uten billett.

Egyptisk påtalemyndighet opplyste søndag kveld at 22 mennesker døde, men helsepersonell sier til Al Jazeera natt til mandag at tallet på døde er steget til 40. Tidligere oppga avisa Ahram Onlines kilder at tallet på døde er minst 30, mens påtalemyndigheten mandag kveld oppga 22 døde.

Gratis kamp Titalls pårørende samlet seg i sorg utenfor likhuset i Kairo der de døde ble brakt. Mange studerte listene som var lagt fram over ofrene i håp om ikke å finne sine kjære blant navnene.

- Det er meningen at ungdommen skal bygge landet, men politiet dreper dem, ropte en mann i mengden.

En mor hylte da hun fant sin sønns navn på listen over døde.

- Jeg sa til ham: la fotballkampene være! ropte hun.

Maks 10.000 Sammenstøtene oppsto få timer før oppgjøret gikk av stabelen mellom Kairo-klubbene Zamalek og Enppi ved en stadion som eies av den egyptiske hæren.

Siden over 70 fotballtilhengere ble drept i sammenstøt i Port Said i 2012, har myndighetene lagt strenge begrensninger på fotballkamper. Søndagens kamp var, i motsetning til de fleste andre kamper, åpen for folk flest. Derfor hadde svært mange mennesker møtt opp i håp om å få en plass på tribunen.

Men innenriksdepartementet hadde begrenset antallet tilskuere til 10.000, og mange forsøkte å ta seg inn på tribunen uten billett.

Etterforskning Påtalemyndighetens kontor har bedt om at sammenstøtene etterforskes, og arrestordrer er utstedt for lederne av Zamaleks supporterklubb Ultras White Knights, ifølge statlige medier.

Kampene i den egyptiske eliteserien er dessuten innstilt på ubestemt tid etter de blodige sammenstøtene, opplyser den egyptiske statsministerens kontor. Kampen søndag kveld gikk imidlertid av stabelen tross volden, noe som førte til økt sinne blant supporterne.

Søndagens blodbad kan skape raseri blant egyptiske fotballfans. Supporterklubbenes harde kjerner har evnen til å mobilisere tusenvis av ungdommer, og mange av dem har de siste årene har støtt sammen med politiet en rekke ganger.

Kan mobilisere I februar 2012 ble mer enn 70 mennesker drept og flere hundre såret i sammenstøtene som oppsto etter en fotballkamp i havnebyen Port Said mellom Kairo-klubbene Al-Ahly og Al-Masry. 21 personer ble dømt til døden for volden, men en ankedomstol skal behandle saken på nytt.

Opptøyene i 2012 fant sted under militærregimet som tok makten i overgangsperioden etter folkeoppstanden i 2011, der fotballsupporterne spilte en viktig rolle.

(NTB)