- Minst 73 drept i fotballopptøyer i Egypt

Tilskuere gikk amok etter kamp.

(Dagbladet): Mange titalls mennsker er døde etter at det brøt ut voldsomme sammenstøt etter en kamp mellom lagene Al-Masry og Al-Ahly i Port Said i Egypt i kveld.

Minst 73 mennesker er døde, opplyser en representant for helsedepartmentet til statlig egyptisk tv i 20.40-tida. Ifølge nyhetsbyrået Reuters kan så mange som 1000 personer være skadd i tillegg.

Den egyptiske hæren skal nå ha satt inn helikoptre for å berge ut fotballspillere og fans fra bortelaget, melder nyhetsbyrået Reuters.

Stormet banen
Dødstallene har steget raskt den siste halvtimen, men framstår som ubekreftet siden det er uklart om myndighetene har oversikt over omfanget.

- Dette er den største katastrofen i Egypts fotballhistorie, sier visehelseminister Hesham Sheiha til statlig tv.

Volden startet trolig da hjemmefansen stormet banen like etter at en overraskende 3-1-seier til hjemmelaget var klar. Flere av de drepte skal være sikkerhetsvakter som prøvde å stoppe folkemassen. En sikkerhetsansvarlig sa ifølge AP at fansen jaget spillerne og tvang bortesupporterne opp i et hjørne på banen, hvor de kastet steiner, fyrverkeri og flasker på dem.

-  Dette er ikke fotball, det er krig. Folk dør rett foran ansiktene våre. Det er ingen tiltak og ingen sikkerhet her, og ingen ambulanser, sier spilleren Mohamed Abo Treika på laget Al-Ahli, til den egyptiske fjernsynskanalen Ahli, ifølge al-Jazeera.

De fleste offerene skal ha omkommet av kvelning eller hodeskader da publikum flyktet i panikk, melder Al Jazzera. Samtidig kommer det nå meldinger om at flere av ofrene har knivskader.

- Sikkerhetsvakum Vold på fotballkamper har vært et økende problem de siste månedene i landet, og sikkerheten på kveldens kamp skal ha vært dårlig.

- I sikkerhetsvakumet etter revolusjonen har politiet praktisk talt forsvunnet fra gatene, melder Al Jazeera's Rawya Rageh.

Videoen som du kan se over viser at flere hundre mennesker stormer banen, og angriper bortesupporterne.

SATTE FYR PÅ STADION: Fans gikk amok, og det brenner på deler av stadion. Foto: AFP PHOTO/STR
SATTE FYR PÅ STADION: Fans gikk amok, og det brenner på deler av stadion. Foto: AFP PHOTO/STR Vis mer

De to klubbene er store rivaler, og det skal også tidligere ha vært voldelige sammenstøt mellom tilhengerne. Al-Masry slo Al-Ahly 3-1 i den aktuelle kampen. Det var årets første tap for storlaget Al-Ahly.

Annen stadion i flammer Opptøyene i Port Said kan ha spredd seg også til en annen fotballarena. Da nyheten om opptøyene ble kjent ble kampen mellom Al-Ismailiya og Zamalek avlyst i Kairo. Da reagerte fans med sinne og skal ha satt fyr på stadion i protest.

Tv-bilder fra Kairo-stadionen viser flammer som slår opp fra en tribune, men det er usikkert om opptøyene der har ført til personskader.

Dagbladet kommer med mer.

DELER AV STADION I FLAMMER: Det meldes om at store deler av stadion brenner.  Foto: AFP PHOTO/STR
DELER AV STADION I FLAMMER: Det meldes om at store deler av stadion brenner. Foto: AFP PHOTO/STR Vis mer