Minste OL-tropp siden 88

Norges tropp på 74 utøvere er den minste til vinter-OL siden Calgary i 1988. Toppidrettssjef Jarle Aambø utelukker ikke at han har skjerpet kravene.

-  Det er mulig at jeg er strengere enn min forgjenger, sier Jarle Aambø til Dagbladet.

Han dro i går til Torino for å forberede innrykket av utøvere som skal forsøke å kopiere tidenes vinterleker for Norge. Til OL i Salt Lake for fire år siden sendte daværende toppidrettssjef Bjørge Stensbøl ifølge mediaguiden 82 utøvere som dro hjem med 13 gull, fem sølv og sju bronse.

Denne gangen drar åtte færre. Til Calgary-OL i 1988 sendte Norge 66 utøvere. Albertville-OL i 1992 hadde 83 norske deltakere. Lillehammer-lekene i 1994 haddde rekordstore 94 nordmenn på start. Under Nagano-lekene i 1998 var 84 norske utøvere på plass. I 1988, 1992 og 1994 hadde Norge ishockeylag på plass. Men i de to siste vinterlekene - som nå - sitter ishockeygutta hjemme.

Det indikerer en reell tilbakegang i kvalifiserte norske OL-farere.

Alpinjentene borte

-  Jeg vil ikke trekke noen tendens ut av dette. I 2002 hadde vi med en firer-bob, fem alpintjenter og sju snowboardere mot fire nå. Det utgjør forskjellen, sier Aambø.

Det er først og fremst kvinnealpint som svikter denne gangen. Ingen norske jenter med nedoverski blir med til Torino. Aambø har riktignok åpnet døra en millimeter på gløtt om det blir kjemperesultater i rennene i Ofterschwang til helga. Abslutt ingenting tyder på det.

-  Ikke nok med at alpinjentene var med sist, de var også medaljekandidater. Der er det en jobb å gjøre, men det er defintivt noe på gang, sier Aambø.

 CALGARY-SØLV:  De norske stafettjentene, Marit Wold (t.v.), Anne Jahren, Marianne Dahlmo og Trude Dybendahl vant sølv i 88, og blir gratulert av daværende kronprins Harald. Foto: Bjørn Sigurdsøn
CALGARY-SØLV: De norske stafettjentene, Marit Wold (t.v.), Anne Jahren, Marianne Dahlmo og Trude Dybendahl vant sølv i 88, og blir gratulert av daværende kronprins Harald. Foto: Bjørn Sigurdsøn Vis mer

På pluss-sida er det denne gangen med tre skøytejenter. I Salt Lake var det null. Det er med 12 mannlige langrennsløpere mot ti sist. Dette oppveies av bare fem langrennsjenter mot sju sist.

107 hjelpere

Når det gjelder støtteapparatet til utøverne er det faktisk større denne gangen enn i Salt Lake. Ifølge medieguiden sender Norge 107 personer til OL som ikke skal delta, men bare hjelpe til og se på. Dette inkluderer alt fra forbundspresidenter, smørere, kokker, fysioterapeut, sjåfør og psykolog. I Salt Lake var det 105 personer i slike funksjoner fra Norge.