Minstemann blir størst

Beanie M.M. jager revansj i Klosterskogen Grand Prix lørdag.

HAR TJENT NESTEN ÅTTE MILLIONER KRONER: Og lørdag kan Beanie M.M plusse ytterligere 400 000 kroner på kontoen. Foto: hesteguiden.com
HAR TJENT NESTEN ÅTTE MILLIONER KRONER: Og lørdag kan Beanie M.M plusse ytterligere 400 000 kroner på kontoen. Foto: hesteguiden.comVis mer

(Dagbladet): I fjor tapte han i siste steget, og ble slått på målstreken av Classic Grand Cru. Vi har friskt i minne fjorårets herlige oppløpsduell.

I år har de verste konkurrentene, Classic Grand Cru og Sebastian K., trukket bakspor, og Beanie M.M. står nydelig til med spor i første rekke. Dermed kan Waage-traveren lede fra start til mål.

Beanie M.M. vant i sin siste start Steinlagers Æresløp, som for øvrig var hestens årsdebut, på Unionstravet på Momarken. Til sammen i karrieren har hesten tjent nesten 8 millioner kroner. Lørdag kan 9-åringen plusse på ytterligere 400 000 på kontoen.

Løp alltid etter de store gutta
Det er ikke hesten som kalles «Minstemann», neida, Beanie M.M. rager høyt over bakken, og er av den heller storvokste typen. Det er eier og trener Morten Waage som har kallenavnet «Minstemann».

Navnet fikk han i Bjerke-tiden da han jobbet hos Gunnar Eggen. «Bjerke-klikken» utgjorde et knippe flinke og pliktoppfyllende stallmenn, blant andre Trond Bullern Anderssen, mannen bak stjernetraverne Thai Tanic og Yarrah Boko, for å nevne noen stjerner i hans besittelse.

Morten «Minstemann» Waage var oppasser for selveste Sugarcane Hanover, som vant blant annet March Of Dimes i 1988 i USA. Året før, i 1987, vant Sugarcane Hanover Oslo Grand Prix og Olympiatravet på Åby. Men tilbake til «Minstemann»:

-Ja, ler Morten.

- Navnet fikk jeg fordi jeg var yngst, og jeg løp alltid etter de store gutta, og skulle være med dem på alt. Også ut på byen, noe jeg fikk lov til. Da ble det bare til at jeg ble hetende «Minstemann».

Han har tidligere jobbet hos Stig H. Johansson, på hans filial på Sandemar. Der var han trenerlegendens høyre hånd, og da Stig H. la opp som trener, fortsatte Morten å drive filialen. Han ble hos Stig H. Johansson i 13 år. Nå driver han, som amatør, en stall med 8 hester i Dalaröd utenfor Stockholm?s skjærgård.

- Jeg har fem eldre løpshester og tre 2-åringer, og driver bare i liten skala.

Imponerende merittliste
Sammen med kona eier han Beanie M.M., supertraveren, som har rukket å bli 9 år gammel. Lørdag kan ekteparet ta med seg 400 000 kroner hjem til Sverige.

- Hva tror du om sjansene lørdag? Beanie M.M. tapte kun knepent i fjor, og ledet til kort før mål?

- Ja, han travet et godt løp. Han gikk med helstengt hodelag da, og ble for het. Nå kommer han ut med åpent hodelag og optimal balanse, barbeint foran.  Det er åpent hodelag han har travet med i de siste løpene, og det fungerer godt.

- Jeg er veldig fornøyd med Beanie om dagen, og han har trent fint siden Steinlager-løpet. Jeg tror på en bra sjanse, men alle løp skal kjøres først. Jeg har respekt for Classic Grand Cru. Men når det er sagt, jeg har tro på at min hest gjør en god prestasjon, forteller Morten «Minstemann» på slepen svensk.

Beanie M.M. har litt av en merittliste å vise til. I november i fjor vant han Nasjonenens Pris i Milano. Det er et av de største løpene man kan vinne. Morten Waage?s øyensten rakk også en tur innom Paris.

- Der gikk det bare sånn ganske bra. Beanie likte ikke oppoverbakken på oppløpet. Han må lære seg å takle teknikken, det blir som å veksle gir. Det var uvant for ham, forteller Morten.

Beanie M.M. har tidligere vunnet Årjängs Stora Sprinterlopp, og satt verdensrekord på Solänget. Lørdag kan det vanke mer heder og laurbær for Super Arnie-sønnen.

Kolgjini setter startskuddet
Verdens beste unghesttrener, Lutfi Kolgjini, pleier å sette startskuddet for en lang sesong med påsketravet på Klosterskogen. Så også i år. Kolgjini kommer med Sebastian K. og Amour de la Rue for å ta for seg av premiefatet.

Man kan se hestene som kommer fra Stall Kolgjini på lang avstand, de er skinnende blanke, runde og fine, og med en enorm utstråling. Alle som kommer derfra ser ut som verdensstjerner. På Vomb Gård utenfor Malmø holder Lutfji Kolgjini hus med 150 hester.

Sebastian K. var ute i det som trolig var verdens sterkeste rutineløp forrige torsdag på Jägersro, sammen med stallkamerat Raja Mirchi og Elitloppsvinner Brioni. Det var et rutineløp det luktet svidd av. Sebastian K. travet 1.11,5/1600 meter, og så lysende ut. Han vil nok prøve å snyte Beanie M.M. for konfekten i Klosterskogen Grand Prix.

- Hva tror du, Lutfi? Kan Sebastian K. vinne Klosterskogen Grand Prix (V75-6)?

- Sebastian K. har hatt pause, men han er godt forberedt og har trent fantastisk. Jeg var veldig fornøyd med ham i rutineløpet på Jägersro, og han kjentes veldig myk og fin ut. Jeg tror det kan bli vanskelig å slå Beanie M.M. som har et bedre spor, og i tillegg har løp i kroppen. Men vi skal forsøke i alle fall. Sebastian K. har vært en tur i Frankrike og herjet litt. Sebastian K. er en riktig bra hest, og han er helt på høyde med Beanie M.M., men det er mulig han trenger løp. Sebastian K. er veldig rask, men jeg vet det er vanskelig med bakspor på Klosterskogen. Det er et outsiderpreg over ham. Jeg tror min hest vil gjøre et bra løp, og jeg tror på en plass i toppen, sier Lutfi Kolgjini på telefon på vei til påsketravet på Färjestad.

- Du har også med Amour de la Rue i V75-2. Det er en tøff type som skal takle den spesielle baneprofilen?

- Ja, det er en fin hest. Han er veldig lat, så det er litt vanskelig å få kontakt med ham uten pisk. Jeg tror nok han skal takle banen. Banen er jo bygd for kaldblodshester, men jeg tror det skal gå bra. Han kommer ut med draskylapper og skoløs. Det er vanskelig å vurdere ham mot de andre hestene, som jeg ikke kjenner. Men jeg tror min hest skal gjøre et bra løp. Han var bra sist, og bare slått av en som ble for god. Distansen er ikke noe problem, og han holder fin form. Jeg har ambisjoner, sier Lutfi Kolgjini.

Oyster Kronos (V75-7) er strøket.

- Ja, hun hostet litt og var forkjølet i siste hurtigarbeid. Henne sparer vi til senere, avslutter en som alltid optimistisk Lutfi Kolgjini.