UNDER PRESS: For å kunne vinne Norway Chess, burde Magnus Carlsen vinne mot verdenstoer Levon Aronian. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet.
UNDER PRESS: For å kunne vinne Norway Chess, burde Magnus Carlsen vinne mot verdenstoer Levon Aronian. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet.Vis mer

Mirakel-Carlsen snudde til seier

- Nå er han favoritt.

STAVANGER (Dagbladet): Magnus Carlsen (23) var i ferd med å gå på en stjernesmell mot verdenstoer Levon Aronian under femte runde av Norway Chess, men på mirakuløst vis snudde han partiet til seier.

- Jeg synes jeg ble ettertrykkelig utspilt til å begynne med. Jeg var heldig som ikke tapte før tidskontrollen. Det var en skikkelig kamp, sier en tydelig trøtt Carlsen på pressekonferansen.

- Det viktigste for meg nå blir å få meg noe søvn. Jeg følte meg vel i begynnelsen av turneringen, nå føler jeg meg bare ikke helt i toppform, erkjenner han etter maratonpartiet som varte nærmere seks og en halv time.

- Risikabelt Sjakkeskpert Torstein Bae beskriver oppgjøret slik:

- Det er på en måte litt typisk Magnus. Han tar sjanser for å få et komplisert spill, der motstanderen kan tabbe seg ut. Strategien er samtidig risikabel. Aronian spilte bra lenge, men når det gjelder å holde hodet kaldt og føre partiet til seier, er det nesten bare Magnus som makter presset, sier Bae til Dagbladet.

Det var lite som tydet på at Carlsen skulle vinne før trekk 33. Da ga datamamaskinen Houdini motstanderen en vinnersjanse på hele 48 prosent.

Det var nærmest krise. For dette var partiet Carlsen måtte vinne for å ha en realistisk mulighet til å sikre seg den gjeve Norway Chess-tittelen og førstepremien på 800 000 kroner.

Som datamaskinen, levnet ekspertene det norske fenomenet få sjanser.

Det var imidlertid før Aronian gikk for et dronningbytte som endret stillingen totalt. Plutselig var Carlsen tilbake som favoritt. I de påfølgende trekkene utnyttet 23-åringen, som var sulteforet på seier, fordelen ved å kverne sin armenske motstander i stykker.

Store forskjeller Resultatet gjør at Carlsen fikk en svært etterlengtet seier - sin første under Norway Chess. Dermed er sjansen igjen god for at nordmannen kan vinne andre utgave av turneringen.

- Magnus er tilbake som favoritt. Han er bare et halvt poeng unna lederen, så vidt jeg kan skjønne. Med tap ville det sett veldig vanskelig ut. Nå, med fire remiser og én seier, har han egentlig fått en god start på turneringen, sier Bae, før han går enda nærmere inn på partiet.

- Magnus hadde egentlig en bra stiling etter 15-20 trekk, så spilte Aronian best og fikk overtaket. Så skjer det som kjennetegner Magnus mer enn noen annen spiller: Han er en fighter. Da tidskontrollen nærmet seg, hadde han gitt Aronian så mange ting å tenke på at det til slutt kom en tabbe.