Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mirakelseier for Carlsen

Snudde «sikkert» tap til seier etter utrolige tabber.

STERKT COMEBACK: Magnus Carlsen lå an til å tape kveldens parti, men slo tilbake og vant seinere etter en kjempetabbe av motstander Nakamura. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
STERKT COMEBACK: Magnus Carlsen lå an til å tape kveldens parti, men slo tilbake og vant seinere etter en kjempetabbe av motstander Nakamura. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi fulgte partiet live i vårt Sjakkstudio!

(Dagbladet): Etter to og en halv time og 36 trekk så Magnus Carlsen totalt fortapt ut mot Hikaru Nakamura.

Amerikaneren briljerte, på tross av at han har et voldsomt Carlsen-kompleks. Nakamura, som er rangert som nummer tre i verden, har aldri slått Carlsen i sjakk med lang betenkningstid, men i dag så det ut til at han skulle overvinne Carlsen-spøkelset.

Så stygt så det ut, at Dagbladets sjakk-kommentator, stormester Einar Gausel, sa han skulle gå ut å reise en Carlsen-snømann i hagen hvis nordmannen ikke tapte.

Så kom sjokktrekket.
 
Kjempet på Verdensmester Carlsen er kjent for sin fantastiske fighting spirit. Han kjemper på og gir seg aldri, og setter motstanderen ovenfor problem etter problem, selv i stillinger som ser umulige ut å vinne.

Og i trekk 37 skjedde det. Nakamura gjorde en kjempetabbe. Fra å ha hatt 98 prosent seierssjanse ifølge datamaskinene som analyserer partiene, raste plutselig seierssjansene.

- Nakamura overså rett og slett at d-bonden kunne slås. Han kunne gått langsommere fram, men han ble tydeligvis utålmodig. Han ville nok ha sin første seier mot Magnus i boks så fort som mulig, sier sjakkekspert Gausel.

- Magnus fikk åpnet d-lina for tårnet. Dette ga ham motangrep. Før dette satt nordmannen bokstavelig talt med hodet spikret til brettet. Han kunne knapt bevege seg, sier Gausel.

Heldig seier Magnus Carlsen mente han var heldig i kveld.

- Det trengs to for å få en sånn snuoperasjon. Jeg var heldig, og spilte ikke bra nok i dag. Jeg ble rundspilt det meste av partiet. Jeg holdt meg så vidt inne i kampen og før tidskontrollen gjorde han noen grove feil. Jeg fikk noen sjanser igjen, og de tok jeg vare på, sier Carlsen til TV 2.

- Jeg vet ikke om jeg spilte så dårlig, men stillingen var dårlig og jeg prøvde bare å holde meg i live så lenge jeg kunne. Det er ikke som morsomt akkurat det, men i dag var jeg heldig.

Kjempetabben var nok hard å svelge for Nakamura. Og en ulykke kommer sjelden alene. Nakamura fulgte opp med to dårlige trekk til, og plutselig var det Carlsen som stod til seier etter at tidskontrollen var nådd.

- Jeg har et psykologisk overtak på Nakamura. Det gjorde det nok litt vanskelig for ham å avgjøre når han hadde sjansen, sier Carlsen.

Prøvde å forsvare seg - Nakamura ser nå ut som en deltaker på «Fear Factor» som nettopp har fått beskjed om å spise noe kaldt og rått fra havet, fastslo Gausel på Dagbladet.no.

Men selv etter Nakamuras kjempetabber var kvelden langt fra over for Carlsen. Partiet skulle fortsatt vinnes, og Nakamura forsvarte seg som best han kunne.

Men Carlsens bondehær ble for mye å hanskes med for Nakamura. Til slutt, etter nærmere seks timers spill, var partiet over.

Carlsen vant dermed på mirakuløst vis da Nakamura ga opp etter 61 trekk, og amerikanerens nattesøvn er nok ødelagt i ukesvis.

- Jeg er ikke veldig stolt, men er glad og lettet for å ha vunnet. For turneringen gjør dette hele forskjellen. Nå leder jeg, sier Carlsen.

 
Erkerival Den japanskfødte 26-åringen fra USA har lenge vært regnet som en slags erkerival for Carlsen, ikke minst på grunn av at han er ung, rappkjeftet, fra Vesten og har et image som en kul fyr.

Nakamura spiller gjerne med både caps og solbriller, er stor New York Rangers og Zuccarello-fan og er aktiv på sosiale medier. I tillegg til å være en utrolig god sjakkspiller som spiller aggressivt og liker lange, tøffe dueller, helst i angrep.

- Nakamura har vært stor i kjeften på Twitter. Han har blant annet sagt at han er den eneste som kan tukte Magnus. Det er store ord for en mann som aldri har slått Magnus i et parti med full betenkningstid før, sier Gausel.

Luktet blod Hikaru Nakamura gikk svært offensivt ut fra start i dagens parti i Sveits, og det var tydelig at Nakamura ville sette den norske verdensmesteren på plass. Nakamura hadde fordelen av hvite brikker, og rev raskt til seg et initiativ.

Carlsen forsøkte seg på et motangrep, men fikk aldri nok fart på brikkene. Nakamura luktet blod, og er det en ting du ikke vil i sjakk, er det å gi Nakamura initiativet.  

Nakamura brukte mye tid, var nøye og fant hele tiden de beste trekkene. Etter 25 spilte trekk fastslo sjakkekspert Gausel på Dagbladet at det så stygt ut for Carlsen:

- Jeg har ingen gode forslag for svart. Vi får satse på at det rabler for Nakamura i tidsnøden. Nå bør hxg6 etterfulgt av De6+ vinne smertefritt.
 
Polgar advarte Men det etterlyste bondetrekket fra Nakamura kom aldri. I stedet ble det litt fornyet spenning da Nakamura var litt for rask på avtrekkeren og spilte et unøyaktig tårntrekk.

- Å ha den beste stillingen er ikke det samme som å automatisk vinne. Hikaru må spille perfekt hvis han skal slå Magnus, twittret kommentator og tidligere verdensmester for kvinner Susan Polgar etter Nakamuras trekk.

Hun la til hashtaggen #mentalchallenge. Lite viste Polgar da om hvor rett hun skulle få.
 
Sprellet på kroken Lenge virket Nakamura å ha hodet på riktig plass i dag. Tårntrekket var likevel mer enn godt nok til å vinne. Carlsen var nødt til å ofre en løper i et siste desperat forsøk på å få til et motangrep, men offeret ble for tynt.

Derfra gikk det raskt fra vondt til verre fra Carlsen. Men det er ikke Carlsens stil å gi opp.

Carlsen vet at Nakamura kan bli utålmodig, og at Nakamura har vært i dårlig form i det siste.

Nordmannen valgte derfor å ikke gi opp, men å sprelle på kroken en stund.  

- Nakamura har virkelig imponerte i dag. Aggressivt spill i åpningen, og målbevisst angrep i midtspillet, fastslo Gausel underveis i partiet.

Men så kom tabbene som ødela alt for amerikaneren. «Gud er norsk», fastslo sjakkfans på chatten til Chessbomb.com.

- Dette er hvorfor Magnus er verdensmester. Han er så mentalt sterk og hans fighting spirit er bedre enn alle andres. Han gjør motstanderne sine nervøse, twitret Susan Polgar.
 
Caruana venter Resultatet vil si at Carlsen nå har 2,5 poeng av tre mulige etter tre runder.

Seieren gjør det også mulig for Carlsen å forbedre sin egen verdensrekord for tidenes høyeste sjakkrating i løpet av turneringen.

I morgen venter en ny, ung, sjakkstjerne for Carlsen. Han skal møte den amerikanskfødte italieneren Fabiano Caruana. 21-åringen er allerede nummer fem på verdensrankingen, og slo Carlsen i den innledende lynsjakkturneringen i Sveits.

Caruana er av mange regnet som en framtidig utfordrer til verdensmestertronen

IKKE NOE SJAKKTREKK: Nakamura gjorde to store feil som sørget for at en tilsynelatende sikker seier glapp. Foto: Maria Emelianova
IKKE NOE SJAKKTREKK: Nakamura gjorde to store feil som sørget for at en tilsynelatende sikker seier glapp. Foto: Maria Emelianova Vis mer
Hele Norges coronakart