- Miraklenes tid er ikke forbi

Norsk sensasjonsseier mot Tsjekkia i ishockey-VM.

ÅPNET BALLET: Mats Zuccarello Aasen jubler sammen med Anders Fredriksen og Lars Løkken Østli etter at han scoret 0-1 målet for Norge under VM-kampen i ishockey mellom Tsjekkia og Norge i Mannheim i Tyskland tirsdag ettermiddag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
ÅPNET BALLET: Mats Zuccarello Aasen jubler sammen med Anders Fredriksen og Lars Løkken Østli etter at han scoret 0-1 målet for Norge under VM-kampen i ishockey mellom Tsjekkia og Norge i Mannheim i Tyskland tirsdag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Tsjekkia - Norge 2-3.

Norge holdt lenge følge med storebror Sverige i søndagens VM-åpning, men kreftene tok slutt i tredje periode, og det endte til slutt med norsk 2-5 tap.

Tirsdag ventet nok en formidabel utfordring i Tsjekkia med den aldrende stjernespilleren Jaromir Jagr i spissen.

Men denne gangen skulle Norge stå distansen hele veien, og gjøre som Danmark har gjort ved to anledninger i dette mesterskapet; slå en av de virkelige ishockeystormaktene mot alle odds.

- Det var fantatisk. Vi har jobbet i mange år for å klare slå de store nasjonene, og nå klarte vi det. Vi får suge litt på karamellen nå, men om et par dager er det Frankrike og taper vi den, går vi ikke videre, sier kaptein Tommy Jakobsen til NRK.

- Jobber livet av seg
På tross av tsjekkisk bombardement av det norske buret og 22 utvisningsminutter, holdt Norges bestemann, målvakt Pål Grotnes, stand mellom stengene.

STENGTE BURET: Norges målvakt Pål Grotnes stoppet 44 av 46 skudd, og mottok med rette bestemannsprisen etter den norske bragdseieren mot hockeystormakten Tsjekkia.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
STENGTE BURET: Norges målvakt Pål Grotnes stoppet 44 av 46 skudd, og mottok med rette bestemannsprisen etter den norske bragdseieren mot hockeystormakten Tsjekkia.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

— Jeg hadde mye bedre hjelp av backene denne gangen. En helt utrolig følelse å slå en slik storhet, sier en kledelig beskjeden Grotnes til NTB.

Samtidig var «isbjørnene» dødelig effektive når muligheten bød seg. Tre mål på 15 skudd var nok til å sikre  sensasjonsseier mot et landslag Norge aldri hadde slått i VM- eller OL-sammenheng.

- Miraklenes tid er helt klart ikke forbi. Utrolig deilig i og med at alle har nedvurdert oss. Det er kommet inn ungdommer med vinnervilje som jobber livet av seg, sier Mats Zuccarello Aasen etter bragden mot nasjonen som har blitt verdensmestere fem ganger siden oppdelingen av Tsjekkoslovakia.

Zuccarello Aasen ga Norge ledelsen drøyt 12 minutter ut i første periode da han med utsøkt teknikk presset et håndleddsskudd såvidt under tverrliggeren bak en sjanseløs Ondrej Pavelec i det tsjekkiske buret.

Det var en ledelse som sto seg perioden ut, og et stadig mer frustert tsjekkisk lag fyrte av fra alle hold og vinkler uten å få uttelling.

Besvarte tsjekkisk utligning
Først da tsjekkerne fikk muligheten fem mot tre, med Tommy Jacobsen og Jonas Holøs begge i utvisningsboksen, måtte Grotnes se en puck gå forbi seg etter et skudd fra Jaromir Jagr.

MATCHVINNER: Lars Erik Spets kaster seg om halsen på Anders Bastiansen etter sistnevntes 3-1 scoring mot Tsjekkia - en scoring som var nok til å sikre Norge seiren.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/DDP/THOMAS LOHNES
MATCHVINNER: Lars Erik Spets kaster seg om halsen på Anders Bastiansen etter sistnevntes 3-1 scoring mot Tsjekkia - en scoring som var nok til å sikre Norge seiren.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/DDP/THOMAS LOHNES Vis mer

Da var det spilt åtte minutter av midtperioden.

I stedet for et forventet tsjekkisk stormløp, slo Norge til igjen drøyt to minutter seinere da Lars Løkken Østli fyrte av et skudd som endret retning i Anders Fredriksen og satte Pavelec ut av spill.

Og da Mathis Olimb spilte fram Anders Bastiansen liggende på magen, hvorpå sistnevnte plasserte pucken helt nede ved stolpen 4.23 ut i siste periode, kunne man ane konturene av en norsk sensasjonsseier.

- Viktige poeng

Det skulle imidlertid bli noen nervepirrende sluttminutter da et sløvt norsk undertallsforsvar lot Jaromir Jagr få fritt leide til å styre inn reduseringen, men Roy Johansens iskrigere red stormen av og vant 3-2.

BESTEMANNSPREMIER: Norges keeper Pål Grotnes (t.v.) og Tsjekkias stjernespiller Jaromir Jagr ble kåret til banens beste spillere etter VM-kampen i ishockey mellom Tsjekkia og Norge.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
BESTEMANNSPREMIER: Norges keeper Pål Grotnes (t.v.) og Tsjekkias stjernespiller Jaromir Jagr ble kåret til banens beste spillere etter VM-kampen i ishockey mellom Tsjekkia og Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Det ble tre veldig viktige poeng for oss. Jeg visste på forhånd at vi måtte spille bra defensivt og ha en god keeper. Det hadde vi i dag, er Johansens analyse av kampen, ifølge NTB.

Norge er med kveldens seier nummer to bak Sverige i gruppe C. Torsdag står Frankrike for tur i siste kamp i det inneledende gruppespillet.

- Tenker ikke mellomrunde
De tre beste lagene i gruppa går videre til mellomrunden, mens fjerdeplassen må ut i omspill for å unngå nedrykk fra elitegruppa. Dersom franskmennene taper kveldens kamp mot Sverige, vil uavgjort eller bedre, være nok for Norge til å gå videre til mellomrunden. Seier mot Frankrike garanterer annenplass i gruppa.

- Vi tenker ikke på mellomrunden ennå. Snakk med meg etter kampen mot Frankrike. Vi skal naturligvis kose oss med denne seieren så lenge som mulig, men vi må nullstille oss til torsdag, sier Patrick Thoresen, ifølge NTB. - Dette er min første store skalp og det var etter en helt utrolig fight. Det er bra å se at vi spiller for hverandre og rydder unna, fortsetter han.

Elite-VM ishockey menn tirsdag, gruppe C:

Tsjekkia — Norge 2-3 (0-1, 1-1, 1-1)

2256 tilskuere i Mannheim.

Mål:
1. periode: 0-1 (12.09) Mats Zuccarello Aasen (Patrick Thoresen, Tommy Jakobsen). Skudd: 15-5.
2. periode: 1-1 (27.56) Jaromir Jagr (Michal Rozsival, Jakub Klepis). 1-2 (30.13) Anders Fredriksen (Lars Løkken Østli, Thoresen). Skudd: 17-3.
3. periode: 1-3 (44.23) Anders Bastiansen (Mathis Olimb, Lars Erik Spets). 2-3 (54.09) Jagr (Karel Rachunek). Skudd: 14-7. Totalt: 46-15.

Hoveddommere: Tom Laaksonen, Finland og Thomas Sterns, USA.

Utvisninger: Tsjekkia 6 x 2 min., Norge 11 x 2 min.

Norges rekker:
Målvakt: Pål Grotnes (Ruben Smith).
1.-rekke: Jonas Holøs, Alexander Bonsaksen — Patrick Thoresen, Anders Fredriksen, Mats Zuccarello Aasen.
2.-rekke: Tommy Jakobsen, Juha Kaunismäki — Mathis Olimb, Anders Bastiansen, Lars Erik Spets.
3.-rekke: Henrik Solberg, Lars Løkken Østli — Marius Holtet, Martin Røymark, Martin Laumann Ylven.
4.-rekke: Peter Lorentzen, Knut Henrik Spets, Kristian Forsberg, Ken André Olimb.
Norge møter Frankrike torsdag.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer