Misbrukt i Russland

Johannes Høsflot Klæbos ord om Ukraina-krigen og FIS blir vridd og vrengt på i russisk media. - Jeg har vært tydelig på hva jeg mener, sier hovedpersonen selv.

OVERSETTELSE: Johannes Høsflot Klæbo fnyser av russisk oversettelse. Video: Løkås/Haarstad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en kommentar denne uka skrev Dagbladets kommentator Esten O. Sæther at Johannes Høsflot Klæbo ble feiltolket og misbrukt i Russland.

Bakgrunnen er at 25-åringen uttalte at det beste for langrenn egentlig hadde vært om russiske utøvere fikk lov til å delta i årets verdenscup.

- Det er snakk om utrolig gode skiløpere som man gjerne vil ha med. Jeg har alltid vært skrudd sammen slik at jeg ønsker å møte og slå de beste. Men det viktigste er å få slutt på krigen, så får man se etter det, uttalte han til Dagbladet.

Altså ikke at han ville ha dem med til tross for situasjonen i Ukraina, men at det i teorien hadde vært det beste.

KONKURRENTER: Aleksander Bolsjunov og Aleksander Terentjev er to av de russiske herrene som har gitt Johannes Høsflot Klæbo tøffe dueller i langrennsløypa. Her etter lagsprinten i OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KONKURRENTER: Aleksander Bolsjunov og Aleksander Terentjev er to av de russiske herrene som har gitt Johannes Høsflot Klæbo tøffe dueller i langrennsløypa. Her etter lagsprinten i OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Misbrukt

Det sitatet har gått sin seiersgang i russiske medier de siste ukene. Det vil si, deler av det.

- Kanskje Johannes også føler at folk rundt ham begynner å tenke annerledes. Det er allerede et steg i riktig retning, uttalte den russiske kometen Veronika Stepanova i sin Match-spalte.

- Jeg likte virkelig det Klæbo sa om at «uten russerne er vi ingen ting», fortsatte Anfisa Reztsova.

Dagbladets Esten O. Sæther er ikke imponert over måten utøverne blir misbrukt på.

- Det tydelige neiet ble fritt tolket til noe helt annet i russiske medier, skriver Sæther, og påpeker at det hele er en skrøne.

KOSER SEG: Marit Bjørgen ler av Therese Johaugs festbilder. Video: Løkås/Godø. Klipp: Therese Johaug / Instagram Vis mer

Klar beskjed

Johannes Høsflot Klæbo er for tida på høydesamling i Park City, USA sammen med faren Haakon.

25-åringen er alltid åpen når han får spørsmål, samtidig som han er opptatt av å veie ordene sine riktig.

Likevel bruker han ikke tid på at sitatene han har gitt til norsk presse blir knadd, klippet og endret i russisk favør:

UT PÅ TUR: Johannes Høsflot Klæbo trener på høyder over 2 000 meter i Soldier Hollow i USA. Foto: Haakon Klæbo / NTB
UT PÅ TUR: Johannes Høsflot Klæbo trener på høyder over 2 000 meter i Soldier Hollow i USA. Foto: Haakon Klæbo / NTB Vis mer

- Skal jeg være ærlig har jeg ikke tenkt så mye på det. Hvordan de oversetter og tolker saker får være deres greie. Jeg har vært tydelig på hva jeg mener, og jeg har ingen kommentar til hvordan det blir tolket i Russland, sier Klæbo til Dagbladet.

- Er du ikke redd for å bli brukt til å fremme deres sak?

- Som sagt så har jeg ikke tenkt over det eller brukt tid på det. Jeg står godt med å vite hva jeg står for. For meg er det viktigste oppe i alt hva slags verdier og tankesett jeg har. I denne generelle verden skal vi kanskje være mindre opptatt av hva andre syns om oss. Det viktigste er hva vi selv mener og står for.

Uvisst framtid

Hva som skjer med Russland og Belarus neste sesong er ennå ikke bestemt. Skiskyting tar avgjørelsen i disse dager, mens langrennsinteresserte må vente i en drøy måned til.

For en stund siden bekreftet Erik Røste til Dagbladet at FIS Council kommer til å diskutere temaet når styret møtes 22. oktober, og det er ventet at det kommer en avgjørelse kort tid i etterkant.

Klæbo venter tålmodig på svar:

- Det der er FIS' bord. Jeg vet ikke hvordan IBU tenker heller, men jeg vil anta at FIS skal ta en grundig evaluering. Det får være opp til dem, så får vi være tålmodige og vente.

PS. Etter dette intervjuet ble gjort bestemte IBU seg for å fortsette utestengelsen av utøvere fra Russland og Belarus.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer