Høydehusdebatten

- Misforstått og feil

Om få dager avgjøres framtida til det norske høydehusforbudet på Idrettstinget. Utøverkomiteen går nå hardt ut mot argumentene brukt av forbudets forsvarere.

FORKJEMPER: Vebjørn Rodal er blant forkjemperne for høydehusforbudet. Foto: Vidar Ruud / NTB
FORKJEMPER: Vebjørn Rodal er blant forkjemperne for høydehusforbudet. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kommende lørdag skal saken som splitter Idretts-Norge behandles på Idrettstinget. Siden Norges Friidrettsforbund fremmet et forslag om å avvikle det såkalte «høydehusforbudet» i januar har debatten rast mellom eksperter, idrettstopper, utøvere og aviskommentatorer.

- Vi har fått en misforstått og feil debatt, mener nestleder i Utøverkomiteen, Øyvind Watterdal, få dager før avgjørelsen tas.

I 2003 ble et forbud mot trening i simulert høyde innført med knapt flertall. Siden har uenighetene vært store, og forbudet har blitt forsøkt opphevet både i 2008 og 2015. Begge gangene sa idrettspolitikerne nei.

Nå har Idrettsstyret gått inn for å oppheve forbudet, og får støtte fra Skiskytterforbundet, Skøyteforbundet og Skiforbundet. På den andre siden har Håndballforbundet sagt nei til høydehus i Dagbladet.

Steile fronter

Frontene i saken har vært steile siden Vebjørn Rodal mente Bjørn Dæhlie jukset ved å bruke høydehus i treninga si på 90-tallet.

Gjert Ingebrigtsen har denne våren blitt en frontfigur for en opphevelse av forbudet og argumenterer med at det bør være like regler for norske og utenlandske utøvere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer