Høydehusdebatten

- Misforstått og feil

Om få dager avgjøres framtida til det norske høydehusforbudet på Idrettstinget. Utøverkomiteen går nå hardt ut mot argumentene brukt av forbudets forsvarere.

FORKJEMPER: Vebjørn Rodal er blant forkjemperne for høydehusforbudet. Foto: Vidar Ruud / NTB
FORKJEMPER: Vebjørn Rodal er blant forkjemperne for høydehusforbudet. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kommende lørdag skal saken som splitter Idretts-Norge behandles på Idrettstinget. Siden Norges Friidrettsforbund fremmet et forslag om å avvikle det såkalte «høydehusforbudet» i januar har debatten rast mellom eksperter, idrettstopper, utøvere og aviskommentatorer.

- Vi har fått en misforstått og feil debatt, mener nestleder i Utøverkomiteen, Øyvind Watterdal, få dager før avgjørelsen tas.

I 2003 ble et forbud mot trening i simulert høyde innført med knapt flertall. Siden har uenighetene vært store, og forbudet har blitt forsøkt opphevet både i 2008 og 2015. Begge gangene sa idrettspolitikerne nei.

Nå har Idrettsstyret gått inn for å oppheve forbudet, og får støtte fra Skiskytterforbundet, Skøyteforbundet og Skiforbundet. På den andre siden har Håndballforbundet sagt nei til høydehus i Dagbladet.

Steile fronter

Frontene i saken har vært steile siden Vebjørn Rodal mente Bjørn Dæhlie jukset ved å bruke høydehus i treninga si på 90-tallet.

Gjert Ingebrigtsen har denne våren blitt en frontfigur for en opphevelse av forbudet og argumenterer med at det bør være like regler for norske og utenlandske utøvere.

Ingebrigtsens ønske om rettferdighet har fått Dagbladets kommentator Esten O. Sæther til å dra paralleller til finnenes dopingjuks før Lahti-VM i 2001 og Lance Armstrongs ulydige vei til toppen av sykkelsporten.

Argumentet for et forbud i 2003 var at bruken av simulert høyde ble definert som en etisk gråsone.

- På ville veier

Det peker også Rodal på i et lengre intervju med Adresseavisen nå nylig. Der sammenlikner han effekten av høydehus med andre forbudte metoder som øker antallet røde blodlegemer.

Høydehus fungerer som små telt eller masker som stimulerer produksjonen av de røde blodcellene som frakter oksygen rundt i kroppen. Det er den samme fysiologiske effekten som idrettsutøvere får ved å oppholde seg i høyden - uten å være i høyden.

- Poenget er at du søker opp en passiv manipulasjon som gjør at du ønsker å være i bedre form når du våkner om morgenen enn da du gikk og la deg kvelden før. Derfor har det vært etisk problematisk, fram til nå, konkluderte Rodal i intervjuet.

Det argumentet mener Utøverkomiteen er misledende.

- Det har ført til en misforstått og feil debatt. Det er mye som er passivt, for eksempel koffein, som har en bevist effekt og var på dopinglista. Skal man da forby alt som er passivt? Da er man på ville veier, mener nestleder i Utøverkomiteen, Øyvind Watterdal.

Vebjørn Rodal har ikke svart på Dagbladets henvendelser i denne saken.

SPORTSNYHETENE: Jakob Ingebrigtsen løp inn til klar seier i sesongåpningen. Vis mer

- Bør oppheves

Utøverkomiteen, som representerer interessene og synspunktene til norske eliteutøvere, har tatt et klart standpunkt i høydehusdebatten.

- Vi mener at forbudet bør oppheves. Det ble enstemmig bestemt da vi tok opp temaet i vinter. Diskusjonen i dag er mer på hvorfor vi skal ha et forbud, men vi mener diskusjonen skal være hvorfor vi ikke skal ha det, sier Watterdal til Dagbladet og trekker fram rettferdighetstanken:

FRONTFIGUR: Gjert Ingebrigtsen har denne våren blitt en frontfigur for en opphevelse av forbudet. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
FRONTFIGUR: Gjert Ingebrigtsen har denne våren blitt en frontfigur for en opphevelse av forbudet. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer

- Mange snakker om at det bryter med norsk idretts verdier, men norske verdier er også likestilling mellom fattig og rik, mellom mann og kvinne. Vi ønsker å likestille oss selv med utenlandske utøvere, forklarer den tidligere skiorientereren.

Og nettopp det at norske idrettsutøvere ikke er likestilt med sine utenlandske konkurrenter, har Gjert Ingebrigtsen fortalt at hans gutter kjenner på kroppen.

- Hele verden er vår arena, og vi er stolte av å representere Norge. Men vi liker ikke at det er særregler i Norge som gjør at vi ikke stiller likt med resten av verden i trening og konkurranse. Og det synes jeg er dumt, fordi det bryter med det viktige prinsippet om likhet, rettferdighet og fair play, sa Ingebrigtsen i et intervju med TV 2 for en knapp måned siden.

Lørdag faller altså avgjørelsen på Idrettstinget, men om høydehusdebatten blir et lukket kapittel, uansett utfall, er mer uvisst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer