Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ada Hegerberg EM 2017:

Misforstått snillhet: Så lett hadde ikke Ronaldo sluppet fra en EM-fiasko

Hvorfor er vi i sportsmediene ekstra forsiktige mot fotballjenter?

DE TO BESTE: Cristiano Ronaldo og Ada Hegerberg ble i fjor kåret til Europas beste fotballspillere. Da har den unge norske spissen nådd et nivå som fortjener ekstra oppmerksomhet både i gode og dårlige dager. FOTO: AFP/ Valery Hache.
DE TO BESTE: Cristiano Ronaldo og Ada Hegerberg ble i fjor kåret til Europas beste fotballspillere. Da har den unge norske spissen nådd et nivå som fortjener ekstra oppmerksomhet både i gode og dårlige dager. FOTO: AFP/ Valery Hache. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SIST høst fikk Cristiano Ronaldo og Ada Hegerberg hver sin velfortjente pris av det europeiske fotballforbundet (UEFA) som sportens to beste spillere. Denne utdelingen var en vekker for mange norske fotballfans:

  • Hadde virkelig norsk kvinnefotball en internasjonal superstjerne?

Ja; utvilsomt. Etter tre sterke sesonger som storscorer i en av Europas absolutt beste klubber, skled bare 21 år gamle Hegerberg naturlig inn på scenen i Monaco.

Det er da det skal være like naturlig for norsk sportspresse å levere en ærlig faglig basert analyse av hvorfor den samme superstjernen leverte tre så svake kamper i gruppespillet i EM.

AKKURAT der har vi vel ikke innfridd. Det er nærliggende å tro at det henger sammen med den historisk manglende viljen i det norske fotballmiljøet til å vurdere kvinnefotball på lik linje med guttas. Eller så er det muligens en refleks av at kvinnefotball inntil nylig helst er blitt beskrevet av mannlige sportsjournalister, og at vi bevisst eller ubevisst er ekstra snille fordi dette er jenter som egentlig driver med vår sport.

TOTAL MISS: Europas beste spiller forsvant fra EM på en 44.plass over de spillerne som inntil nå har hatt flest avslutninger i EM. FOTO:Berit Roald/NTB scanpix
TOTAL MISS: Europas beste spiller forsvant fra EM på en 44.plass over de spillerne som inntil nå har hatt flest avslutninger i EM. FOTO:Berit Roald/NTB scanpix Vis mer

I så fall er det totalt misforstått snillhet. Ingen sportshelt uansett kjønn er tjent med å få sine prestasjoner anmeldt på falske premisser. Særlig ikke når anmelderne ellers er flinke nok til å gi konstruktive tilbakemeldinger både på det som utføres i selve konkurransen og det utøveren forøvrig tilfører sporten sin.

DET fotballfaglige nivået på de sentrale kommentatorene var sjeldent høyt under dette mesterskapet. Grepet til NRK og TV2 med å satse på kompente kvinnelige ekspertkommentatorer ble usedvanlig vellykket. TV2s Solveig Gulbrandsen var flink til å forklare bakgrunnen for hennes gjennomgående kritiske tilnærming til EM-innsatsen, mens NRKs Lise Klaveness var sylskarp på den manglende sammenhengen mellom trener Martin Sjögrens ambisjoner om mer ballhold og de virkemidlene denne svært respekterte svensken benyttet.

Etter EM leverte også Klaveness en analyse på nrk.no om hvorfor det gikk så ille med oss i denne turneringen. Den kommentaren er noe av det faglig mest interessante som er skrevet om norsk landslagsfotball på lenge.

Men selv ikke disse dyktigste og mest kritiske kommentatorene tok altså for seg den norske superstjernens ekstremt svake bidrag for å løfte et stadig mer tafatt norsk kvinnelandslag. Kanskje fordi begge føler at de rett etter sin egen landslagskarriere er litt for personlig knyttet til spillergruppa, eller kanskje fordi de naturlig glir inn i en tradisjon der norske fotballjenter blir beskyttet.

Det er uansett dumt nettopp på et tidspunkt der et landslag i motgang mer enn på lenge trenger redelige tilbakemeldinger.

FOR det er redelighet dette er snakk om. Hadde Cristiano Ronaldo som 21-åring i VM 2006 levert så lite, ville fokuset i sportsmediene med rette vært mot ham. Det er umulig å vite om ulik faglig kritikk opp gjennom årene har hjulpet portugiseren fram til å bli en av fotballhistoriens aller største, men det er åpenbart at mangel på presise tilbakemeldinger er uheldig for Ada Hegerberg. Og ikke minst for et norske landslag som mangler spillere som tar ansvar utover seg selv ved å snakke opp laget under motgang.

- Jeg har ikke fått vist styrkene mine, og det henger sammen med de andre, forklarte Hegerberg selv skuffelsen underveis.

Siden fotball er en ekstremt lagbasert sport, er utsagnet helt korrekt. Men av akkurat samme grunn er det også fullstendig feil:

  • For bare en superstjerne som selv klarer å prestere maksimalt hele tida uansett prestasjonene til resten av laget, løfter de andre så mye at de kan hjelpe både henne og Norge.

I balansen mellom superstjerne, lag og taktiske valg gikk det meste galt i dette mesterskapet.

Da fortjener også Ada Hegerberg en ærlig, faglig basert kritikk.

FOTNOTE: Dagbladets kommentator Esten O. Sæther var landslagstrener for futsal (innendørsfotball) fra 2009 til 2016.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!