- Mislykket dopingkamp

Mark Spitz, svømmelegenden som vant sju OL-gull i München i 1972, går til kraftig angrep på Den internasjonale olympiske komiteen (IOK). Han mener IOK har mislykkes i kampen mot doping.

Amerikaneren mener IOK ikke bruker de midlene organisasjonen har til rådighet i antidopingarbeidet på grunn av press fra en håndfull sterke nasjoner.

- IOK har kapasitet, styrke, kraft, makt og teknologi til å teste for bloddoping, men gjør det ikke fordi organisasjonen er satt under press fra noen tidligere østblokkland og Kina, sier Spitz.

- Hvis IOK foretok de testene organisasjonen har kapasitet til, ville ikke disse nasjonene klare seg. Så enkelt er det, sier den gamle svømmekongen.

Han ber nå IOK om å innføre blodtester i forbindelse med Sydney-OL neste år, slik at utøvere som bruker veksthormoner og EPO kan bli avslørt. Under VM i friidrett tok den amerikanske sprinteren Maurice Greene til orde for akkurat det samme.

Spitz sier også at han mener IOK bør dele noen av sine enorme inntekter med utøverne. Han mener det er på tide å innføre pengepremier også i de olympiske lekene.

(NTB-Reuters)