Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russland i vinter-OL 2018

Mislykket straff? Frykter at russerne slippes inn bakdøra til vinter-OL

De nasjonale antidopingbyråene har ennå ikke fått svar fra WADA om de nye betingelsene for OL-deltakere fra Russland.

BLIR KLAR: Mye tyder på at fjorårets VM-konge Sergej Ustjugov også er klarert for OL-deltakelse. Men fortsatt er det ingen åpenhet om hvilke betingelser om dopingtesting som IOC stiller til den enkelte russer. FOTO:Bjørn Langsem / Dagbladet
BLIR KLAR: Mye tyder på at fjorårets VM-konge Sergej Ustjugov også er klarert for OL-deltakelse. Men fortsatt er det ingen åpenhet om hvilke betingelser om dopingtesting som IOC stiller til den enkelte russer. FOTO:Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BARE noen uker før åpningsseremonien uten Russland i OL, er det full forvirring om hva som skal til for at den enkelte russiske utøver likevel kan få være med. Tidlig i desember i fjor vedtok den internasjonale olympiske komite (IOC) å utestenge Russland fra disse lekene. Samtidig ble det bestemt at enkelte antatt rene russere kunne få delta under betegnelsen «Olympic athletes from Russia» (OAR). Men betingelsene for å være med blant disse tilnærmet rene, kjenner ingen utenfor den innerste kretsen i IOC.

Den ikke spesielt nøytrale betegnelsen «Olympic Athletes from Russia» åpnet direkte for spekulasjoner om utestengelsen var en avtale mellom Vladimir Putin og IOC-president Thomas Bach for å få både Russland og den olympiske bevegelsen ut av knipa etter McLaren-rapportenes pinlige avsløringer om massiv russisk statssvindel i olympisk idrett.

Det hjalp ikke at IOC-ledelsen noen uker seinere kom med strenge bestemmelser for disse liksom-nøytrale utøvernes OL-antrekk, for å skjule likhet med et vanlig russisk landslag.

Nå styrkes denne konspirasjonsteorinen på grunn av manglende åpenhet om betingelsene for å kunne få være med.

KOMMER det en tilnærmet full russisk OL-tropp på rundt 200 deltakere til Pyeongchang i februar, er det plutselig ikke stort mer igjen av utestengelsen enn en offisiell olympisk medaljeoversikt uten Russland.

Akkurat den oversikten kommer dessuten fort på plass i den alternative virkelighetsforståelsen. Underveis har Alexander Zhukov; den suspenderte presidenten for Russlands OL-komite, forsikret at de skal gjøre alt for å vinne russiske medaljer i Pyeongchang.

HELT siden IOC opprettet to spesialkomiteer for å sjekke dopstatusen til hver enkelt av de mulige individuelle russiske OL-utøverne, har de nasjonale antidoping myndighetene i vest bedt om å få vite det faglige grunnlaget for denne godkjennelsen. Men foreløpig har hverken Verdens Antidopingbyrå (WADA) eller IOC svart på henvendelsen.

I dag samles disse uavhengige nasjonale antidopingjegerne i Bonn for å feire bursdagen til det tyske antidopingbyrået. Der håper de både å få de første svarene fra WADA, og at disse svarene betyr at kontrollen blir troverdig.

Full åpenhet om OL-betingelsene for den enkelte utøver, er i seg selv avgjørende. Det var jo det skjulte systemet som rigget til for svindelen i Sotsji i 2014. På samme vis har den lukkete behandlingen av dopingkontrollen i ledelsen av de enkelte vinteridrettene med rette gjort utøverne rasende. Dette hemmeligholdet gjelder for eksempel både i skiskyting og langrenn; to idretter som i tiår har utmerket seg med omfattende dopingbruk. og tilsynelatende liten vilje til å rydde opp i svindelen

DET gode eksempelet på kontroll er friidretten. Denne sporten var en versting bare for få år siden, men har på kort tid tatt et forbilledlig oppgør med seg selv.

Derfor var det planen fra de vestlige nasjonale antidopingbyråene at den enkelte russiske utøver nå skulle bli kontrollert etter de samme strenge kriteriene. Etter utestengelsen av Russland slapp bare 1 russisk friidrettsutøver til i Rio-OL og så 19 i siste VM i London.

I friidrett har russerne ikke fått være med i internasjonale konkurranser før de har lagt fram et troverdig individuelt testprogram. Spesielt har man vært opptatt av blodpass i utholdenhetsøvelsene.

EN slik streng praksis ville ha utelukket svært mange av de potensielle russiske utøverne til Pyeongchang. Dessuten ville det vært mulig fritt å diskutere hva som bør til for å bygge tillit til den enkelte russiske idrettsstjerne.

Uten at omverdenen får fullt innsyn i disse betingelsene, fortsetter dessverre mistenksomheten mot den flotte skiløperen Sergej Ustjugov og de andre stjernene. Det er hverken de eller den enkelte idrett tjent med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!