Russland i vinter-OL 2018

Mislykket straff? Frykter at russerne slippes inn bakdøra til vinter-OL

De nasjonale antidopingbyråene har ennå ikke fått svar fra WADA om de nye betingelsene for OL-deltakere fra Russland.

BLIR KLAR: Mye tyder på at fjorårets VM-konge Sergej Ustjugov også er klarert for OL-deltakelse. Men fortsatt er det ingen åpenhet om hvilke betingelser om dopingtesting som IOC stiller til den enkelte russer. FOTO:Bjørn Langsem / Dagbladet
BLIR KLAR: Mye tyder på at fjorårets VM-konge Sergej Ustjugov også er klarert for OL-deltakelse. Men fortsatt er det ingen åpenhet om hvilke betingelser om dopingtesting som IOC stiller til den enkelte russer. FOTO:Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BARE noen uker før åpningsseremonien uten Russland i OL, er det full forvirring om hva som skal til for at den enkelte russiske utøver likevel kan få være med. Tidlig i desember i fjor vedtok den internasjonale olympiske komite (IOC) å utestenge Russland fra disse lekene. Samtidig ble det bestemt at enkelte antatt rene russere kunne få delta under betegnelsen «Olympic athletes from Russia» (OAR). Men betingelsene for å være med blant disse tilnærmet rene, kjenner ingen utenfor den innerste kretsen i IOC.

Den ikke spesielt nøytrale betegnelsen «Olympic Athletes from Russia» åpnet direkte for spekulasjoner om utestengelsen var en avtale mellom Vladimir Putin og IOC-president Thomas Bach for å få både Russland og den olympiske bevegelsen ut av knipa etter McLaren-rapportenes pinlige avsløringer om massiv russisk statssvindel i olympisk idrett.

Det hjalp ikke at IOC-ledelsen noen uker seinere kom med strenge bestemmelser for disse liksom-nøytrale utøvernes OL-antrekk, for å skjule likhet med et vanlig russisk landslag.

Nå styrkes denne konspirasjonsteorinen på grunn av manglende åpenhet om betingelsene for å kunne få være med.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer