Mislyktes med kenyaner- trikset

Marius Bakken ønsket så gjerne å gi Bislett en norgesrekord. Da kenyanerne i front løp for sakte, la Bakken hodet på skuldra til Sammy Kipketer.

BISLETT (Dagbladet): -  Jeg kan noen triks etter å ha trent så mange år i Kenya. Den kanskje eneste måten å gjøre det på, er å legge hodet på skuldra deres. Da drar de ofte opp farten, men i dag ville de ikke, sier Bakken med et smil.

Skulle passert raskere

Etter 3000-meter skulle feltet etter planen ha passert rundt 7,44. I stedet passerte man på bedagelige 7,55. Da tok Bakken ansvar selv og løp helt i tet - til enorm jubel fra Bislett-publikummet. Etterpå ville han ikke kritisere harene for det lave tempoet - selv om han brukte mye krefter på å dra selv. I mål var Bakkens tid 13,14.90.

-  De skulle passert raskere på 3000, men de gjør jobben de skal. Hvert løp er forskjellig. Noen gang går det sakte, og noen ganger i et vanvittig tempo. Dette løpet var ikke dårligere enn da jeg nesten tok norgesrekorden nylig, sier Bakken.

-  Man kan ikke lene seg på noen og forvente at det skal gå fortere, mente gårsdagens seierherre, John Kibowen.

Umulig oppgave

Marius Bakken er Europas beste europeer på 5000-meter. I går ble han nummer 11 - bak 8 afrikanere og 2 amerikanere.

-  Er det mulig å bli like god som afrikanerne?

-  Jeg er bedre enn 40 kenyanere allerede, så da har jeg vel 10 igjen. En spanjol fulgte Bekele helt til døra for bare litt siden, sier Bakken.

Han skrøt voldsomt av måten Bislett-publikummet backet ham opp på:

-  Det var virkelig gøy å løpe. Jeg hørte jubelen hele veien.

Til tirsdag reiser Bakken til Helsingfors og VM - i visshet om at han er mer stabil enn noensinne. Det til tross for at han foran årets sesong har gamblet med opplegget.

-  Jeg har gamblet i forhold til i fjor, og kuttet ut høydetreningen. Det har jeg gjort sju sesonger på rad tidligere, sier Bakken.

Hva som er grunnen vil han ikke gå i detalj på.

-  Det er ikke mulig på grunn av diverse omstendigheter.

Lånt av mamma

Kanskje har det med økonomi å gjøre. For mens spydesset Andreas Thorkildsen kan konsentrere seg fullt og helt om idretten, er hverdagen en annen for løperen Marius Bakken. Han er avhengig av hjelp fra blant andre familien for å satse.

-  Marius har en avtale gjennom friidrettsforbundet med DnB NOR og med Puma, som han har hatt i mange år. Det er den eneste private sponsoren. Til sammen er det ikke nok til å finansiere det Marius driver med, sier manager Ståle Jan Frøynes til Dagbladet.

Siden 2000 har han hatt opp mot 20 opphold i høytliggende strøk. Han er en av Europas beste på 5000-meter - men har likevel måttet låne penger av mamma i Sandefjord.

Får ikke premiepenger

-  Etter Puma er moren hans den største sponsoren, sier Frøynes.

For å få pengepremie i stevnene han deltar i, må Marius Bakken bli blant de åtte beste. Så lenge de beste afrikanerne er med, er det så godt som umulig.

-  Marius har aldri tjent ei krone på idretten. De pengene han får for å løpe finansierer ikke satsingen. Det er definitivt ikke noe å leve av.

-  Hva må til for at Marius Bakken kan leve av idretten sin?

-  Kanskje om han etablerer seg blant europaeliten. I 2004 var han den raskeste europeiske på 5000-meter. Dersom han vinner EM neste år kan ting skje. Da kan han kanskje komme opp i en årslønn rundt en halv million, sier Ståle Jan Frøynes.

Pengene betyr lite

Han understreker at pengene ikke er drivkraften for Marius Bakken.

-  Marius driver med det han gjør for å se hvor fort han kan springe og presse kroppen sin. Det økonomiske motivet er satt til side.

-  Så dere er ikke misunnelige på en mann som Thorkildsen?

-  Nei, det er vi ikke. Marius har begynt på medisinstudier. Der har han en trygg levevei, sier manageren.

Marius Bakken selv sier han løper fordi det er en lidenskap.

-  Det er en hobby og lidenskap. Jeg er privilegert som får drive med dette. I går kveld var Marius Bakken lovet 50 000 kroner for å løpe under 13 minutter - og en mindre bonus for å slå sin egen norske rekord på 13,06.39.

KOSTE SEG: Marius Bakken likte stemningen.
TØFF MOTSTAND: Marius Bakken gjorde et tappert forsøk og prøvde på egen hånd å presse opp tempoet i feltet. Men som vanlig ble afrikanerne for sterke på slutten. - Dette løpet var ikke dårligere enn da jeg nesten tok norgesrekorden nylig, sier Bakken.