Mistenkelig funn i ny Contador-prøve

Tyder på bloddoping under touren.

TOUR-VINNER: Alberto Contador benekter at han har dopet seg, men samtidig dukker det nye lakkasjer fra spanjolens testresultater. Foto: AFP/LIONEL BONAVENTURE
TOUR-VINNER: Alberto Contador benekter at han har dopet seg, men samtidig dukker det nye lakkasjer fra spanjolens testresultater. Foto: AFP/LIONEL BONAVENTUREVis mer

|||(Dagbladet): Alberto Contadors positive dopingtest viste ikke bare knøttesmå mengder av det forbudet stoffet clenbuterol.

Ifølge lekkasjer fra Köln-laboratoriet inneholdt spanjolens urinprøve også kjemiske spor av plast - som tyder på bruk av av bloddoping via blodposer.

I dag skriver New York Times at Contador avla enda en dopingprøve med stoffet «plasticizer» under touren.

Gammelt blod Testen ble utført én dag før Contador avla clenbuterol-prøven, på tourens siste hviledag, og viser åtte ganger så høy mengde med kjemiske rester som normalt.

Ifølge den amerikanske avisa er dette en sterk indikator på doping, via blodoverføring. Det var det internasjonale sykkelforbundet UCI som utførte testen, som er helt ny i årets Tour De France.

Dopingjeger Peter Hemmersbach sa til Dagbladet fredag at han kjente til arbeidet med analysen som skal kunne avsløre at utøvere får overført sitt eget gamle blod, via materialet som brukes til oppbevaring.

Samme dag som Contadors første test ble kjent, ble det spekulert i om clenbuterol-restene stammet fra nedfrosset blod.

- Man prøver å undersøke om det er mulig å spore bruk av blodprodukter ved å identifisere stoffer som kan overføres fra en plastbag som inneholder blod, sa Hemmersbach.

Selv om testen så langt ikke er godkjent av det internasjonale antidopingbyrået WADA kan de kjemiske plastrestene likevel felle den tredoble tour-vinneren.

- Det er ikke nødvendig at Wada godkjenner alt, så lenge det holder vitenskaplig, sa Hemmersbach.

Science fiction Da de første lekkasjene kom via L'Equipe fredag svarte Contador via sin talsmann Jacinto Vidarte.

- Det er ingenting i dette. Det er en science fiction-historie, sa talsmannen.

Siden har Contador gitt en rekke intervjuer, der han blant annet truer med å legge opp dersom UCI utestenger ham.

Spansk presse har fått informasjon som tyder på at 27-åringen kan slippe unna med en karantene på tre måneder, i stedet for ordinære to år.

Contdor sa i går at han regner med en avgjørelse fra UCI i løpet av åtte til ti dager, og at han regner med at forklaringen om forurenset, spansk biffkjøtt blir tatt til følge.

- Jeg har full tillit til rutinene for dopingtester. Jeg ble testet åtte ganger under Tour de France, og vitenskapen støtter meg, sier Contador til Eurosport.

- Det er virkelig vanskelig for meg å akseptere tanken på at jeg kan bli utestengt.

SKYLDER PÅ KJØTT: Alberto Contador står på forklaringen sin om at clenbuterol-mengdene kom fra en biff. Foto: AP/Paul White
SKYLDER PÅ KJØTT: Alberto Contador står på forklaringen sin om at clenbuterol-mengdene kom fra en biff. Foto: AP/Paul White Vis mer