HAR FORSVART ARMSTRONG: Hein Verbruggen var president i UCI gjennom en årrekke, og har forsvart Lance Armstrong hardnakket hele veien. Foto:    AFP PHOTO FRANCK FIFE
HAR FORSVART ARMSTRONG: Hein Verbruggen var president i UCI gjennom en årrekke, og har forsvart Lance Armstrong hardnakket hele veien. Foto: AFP PHOTO FRANCK FIFEVis mer

Mistenkelige syklister fikk beskjed om å passe seg

Kontroversiell UCI-president innrømmer.

Tidligere president i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), Hein Verbruggen, innrømmer at syklister med mistenkelige blodverdier ble advart av forbundet.

- Vi gjorde det for at de skulle slutte med doping. I noen tilfeller lyktes vi, i andre tilfeller lyktes vi ikke, sier Verbruggen til det nederlandske tidsskriftet Vrij Nederland, ifølge NRK.

Han forsvarer seg med at det ikke var UCIs mål å ta dopede ryttere. Han bedyrer at målet var å overbevise rytterne om at de skulle stoppe.

- Innrømmer kjennskap Dermed innrømmer han også indirekte at UCI skjønte at rytterne drev med omfattende doping. Ikke minst Lance Armstrong, som Verbruggen flere ganger har forsvart iherdig.

- Det var et problem at vi visste mer enn vi kunne si, sier Verbruggen.

I 2011 gikk nederlenderen ut og sa følgende om dopingetterforskningen av Armstrong: «Lance Armstrong har aldri brukt doping. Aldri, aldri, aldri».

Verbruggen var UCI-president i perioden 1991 til 2005. Etter 30 år i organisasjonen har nederlenderen fortsatt virke der, blant annet som ærespresident og medlem av minst én komité.

Skandaler Verbruggen har de siste årene blitt beskyldt for å ha vært sentral i en rekke skandaler i sin tid som sykkelpresident. Blant annet anklages den tidligere UCI-presidenten for å ha mottatt bestikkelser fra Lance Armstrong for å dekke over en positiv dopingprøve i 2001.

Det danske sykkelforbundet krevde i fjor at Hein Verbruggen måtte fjernes helt fra alle verv i UCI, og fikk full støtte også fra norsk hold.

Det nederlandske intervjuet gir ytterligere ammunisjon til det kravet.

- Jeg har sagt det før. Jeg har ingenting til overs for han og det han har stått for. Det er på tide at han forlater de posisjonene han har i UCI og IOK. Han har ingenting i idretten å gjøre, sier Harald Tiedemann Hansen, president i Norges Cykleforbund.

(NTB)