Mistenker at Contador ble felt av gammelt blod

Dansk ekspert spekulerer i kjempetabbe.

DAGEN DA TOUREN BLE AVGJORT: Det var dagen før klatringen opp Col du Tourmalet, på hviledagen, at Alberto Contador testet positivt på Clenbuterol. En dansk ekspert spekulerer i om han fikk det i seg gjennom blod som ble tappet året i forveien. Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET
DAGEN DA TOUREN BLE AVGJORT: Det var dagen før klatringen opp Col du Tourmalet, på hviledagen, at Alberto Contador testet positivt på Clenbuterol. En dansk ekspert spekulerer i om han fikk det i seg gjennom blod som ble tappet året i forveien. Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGETVis mer

||| (Dagbladet):  0,00000000005 gram per milliliter.

Så lav var konsentrasjonen av av Clenbuterol i urinen til Alberto Contador, men det var nok til at dopinglaboratoriet oppdaget det.

Peter Hemmersbach ved Aker-laboratoriet understreker overfor Dagbladet at mengden er en betydelig faktor ved bruk av prestasjonsfremmende midler. Med andre ord er det heller tvilsomt om Contador hadde noe utbytte av clenbuterolen i seg selv.

Den danske fysiologen Jakob Mørkebjerg, som jobber på avdelingen for muskelforskning det danske Rikshospitalet, har imidlertid en teori om at Contador fikk i seg stoffet gjennom gammelt, nedfrosset blod.

- Contador er neppe så dum at han har inntatt stoffet under Tour de France, og særlig ikke når det er funnet i så små mengder. Og hadde han inntatt stoffet før Touren ville det blitt oppdaget i dopingprøver på det tidspunktet. Man kan derimot forestille seg at han har brukt stoffet i løpet av fjoråret, og at han på et tidspunkt - hvor man antok at det var ute av blodet - har tappet blod for å bruke det til bloddoping på et senere tidspunkt, sier han til Ekstra Bladet.

Det er ifølge eksperter tilnærmet umulig å oppdage «gammeldags» bloddoping. Det er også mye av grunnen til at Verdens antidopingbyrå (WADA) har ivret for Biopass-systemet, som gjør det lettere å oppdage unaturlige forandringer i blodverdiene.

Om Contador har brukt «skittent» blod, fra en periode da han brukte Clenbuterol, kan det definitivt betraktes som en kjempetabbe.

- Clenbuterol blir værende i kroppen i lang tid. Det kan tenkes at det har vært spor av det stoffet i blodet hans tidligere, som han har fått ført tilbake i kroppen under Tour de France. På det tidspunktet har man kunnet spore det ulovlige stoffet i dopingkontrollen, sier Mørkebjerg.

- Det er ikke bare et astmamiddel, men også et anabolt stoff. Det er et stoff som ikke forekommer i kroppen, det må ha kommet inn. Våre laboratorier har mye erfaring med å identifisere stoffet, sier Hemmersbach.

Contador selv hevder han er blitt matforgiftet, og at forgiftningen skyldes en biff fra Spania.