- Mistenker at nesten alle brukte doping på Mietos tid

Finsk antidoping-direktør tror steroider var utbredt i langrennssporten.

BENEKTER DOPINGBRUK: Juha Mieto avviser blankt beskyldningene i en finsk dokumentarfilm om at han skal ha brukt anabole steroider på 1970-tallet. Her fra OL i 1980. Foto: EPU / NTB SCANPIX
BENEKTER DOPINGBRUK: Juha Mieto avviser blankt beskyldningene i en finsk dokumentarfilm om at han skal ha brukt anabole steroider på 1970-tallet. Her fra OL i 1980. Foto: EPU / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet): Tidligere langrennsløper Juha Mieto blir i dokumentarfilmen «Sinivalkoinen valhe» (på engelsk «When heroes lie») beskyldt for å ha innrømmet bruk av anabole steroider.

Den medisinske direktøren i det finske antidopingbyrået, Timo Seppälä, sier beskyldningene mot Mieto er ord mot ord, og at det ikke finnes bevis.

- Men det er ofte slik at det er ingen røyk uten ild, sa Seppälä som gjest i nyhetsstudioet til den finske TV-kanalen YLE.

- På tiden da Mieto konkurrerte, var doping utbredt i alle idrettsnasjoner. Jeg mistenker at nesten hver eneste topplangrennsløper brukte doping - inkludert anabole steroider, sier Seppäla.

Færre tester Anabole steroider kom ikke på dopinglista før i 1975. Og testingen var av et begrenset omfang i de første årene.

- Testene ble utviklet seint på 70-tallet. I starten testet vi bare i konkurranser. I løpet av treningssesongen kan doping har vært mye brukt, og det kan ha hatt større effekt enn i konkurransesesongen, sier Seppälä.

Leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, sier til Dagbladet at han ikke tror bildet på 70-tallet var fullt så mørkt som hans finske kollega tegner det.

- På den tida var det en del stoffer det var vanskelig å spore. Sånn sett er ikke nødvendigvis antallet positive prøver noe godt bilde på forekomst av doping - verken den gang eller i dag. Men derifra til å si at alle var dopet, er å gå langt. Det er all mulig grunn til å tro at det også den gangen var utøvere som konkurrerte rent, sier Solheim til Dagbladet.

Mieto vurderer søksmål Det er den finske OL-mesteren i vektløfting Kaarlo Kangasniemi som i dokumentarfilmen hevder Mieto spurte ham til råds om dopingbruk i en badstu i 1975.

Mieto benekter å ha brukt noen form for doping, og sier ifølge YLE at han vurderer å gå til rettssak mot dokumentarfilmskaperne for å tilbakevise beskyldningene mot ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer