- Mistenker at nesten alle brukte doping på Mietos tid

Finsk antidoping-direktør tror steroider var utbredt i langrennssporten.

BENEKTER DOPINGBRUK: Juha Mieto avviser blankt beskyldningene i en finsk dokumentarfilm om at han skal ha brukt anabole steroider på 1970-tallet. Her fra OL i 1980. Foto: EPU / NTB SCANPIX
BENEKTER DOPINGBRUK: Juha Mieto avviser blankt beskyldningene i en finsk dokumentarfilm om at han skal ha brukt anabole steroider på 1970-tallet. Her fra OL i 1980. Foto: EPU / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere langrennsløper Juha Mieto blir i dokumentarfilmen «Sinivalkoinen valhe» (på engelsk «When heroes lie») beskyldt for å ha innrømmet bruk av anabole steroider.

Den medisinske direktøren i det finske antidopingbyrået, Timo Seppälä, sier beskyldningene mot Mieto er ord mot ord, og at det ikke finnes bevis.

- Men det er ofte slik at det er ingen røyk uten ild, sa Seppälä som gjest i nyhetsstudioet til den finske TV-kanalen YLE.

- På tiden da Mieto konkurrerte, var doping utbredt i alle idrettsnasjoner. Jeg mistenker at nesten hver eneste topplangrennsløper brukte doping - inkludert anabole steroider, sier Seppäla.

Færre tester Anabole steroider kom ikke på dopinglista før i 1975. Og testingen var av et begrenset omfang i de første årene.

- Testene ble utviklet seint på 70-tallet. I starten testet vi bare i konkurranser. I løpet av treningssesongen kan doping har vært mye brukt, og det kan ha hatt større effekt enn i konkurransesesongen, sier Seppälä.

Leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, sier til Dagbladet at han ikke tror bildet på 70-tallet var fullt så mørkt som hans finske kollega tegner det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer