Utestenges Russland fra all internasjonal idrett?

Mistenker hver russer

Snart forsvinner Russland fra internasjonal idrett. Hva skjer med skistjernene deres når løperne selv må overbevise oss om at de er rene?

STRENG KONTROLL: I sist Tour de Ski kunne Ingvild Flugstad Østberg juble sammen med russiske Natalia Neprajeva og Anastasia Sedova. Nå innfører FIS muligens et system der hver eneste russisk deltaker selv må bevise sin uskyld gjennom et utvidet testprogram. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
STRENG KONTROLL: I sist Tour de Ski kunne Ingvild Flugstad Østberg juble sammen med russiske Natalia Neprajeva og Anastasia Sedova. Nå innfører FIS muligens et system der hver eneste russisk deltaker selv må bevise sin uskyld gjennom et utvidet testprogram. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OM all russisk idrett blir utestengt av Verdens antidopingbyrå (WADA), kan det bety et nytt kontrollsystem i internasjonal langrenn der hver russer blir behandlet som en potensiell jukser.

På styremøtet 9.desember sier WADA-styret sannsynligvis ja til å straffe Russland hardt for nytt juks. Den første som forsvinner da, kan bli den russiske skisensasjonen Natalia Neprajeva.

Hun er en av få som kan gi Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg jevn kamp i vinter. 24-åringen kom som en komet sist sesong.

Etter at russisk kvinnelangrenn virket totalt utslått på grunn av alle de gamle dopsyndene, frontet Natalia en ny generasjon. Plutselig hadde flere russiske jenter fart på skiene.

30 km i Holmenkollen fulgte hun nærmest Therese Johaug etter å ha vunnet en massespurt med den nye svenske stjernen Ebba Andersson, vår egen Ingvild Flugstad Østberg, samt veteranene Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Charlotte Kalla og Krista Parmekoski. I Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt var bare Flugstad Østberg sterkere.

Alt var stas med Russland tilbake i toppen - bortsett fra et gammelt spøkelse. I likhet med flere unge russiske løpere i fin utvikling er Natalia Neprajeva trent av den tidligere doputstengte Jurij Borodavko.

Det er ikke betryggende.

DENNE sesongen har startet flott med nye seire. Men den kan bli dramatisk kort. Også langrenn blir bedt om å holde Russland unna sporet:

  • Nå er altså hver eneste russisk idrettsstjerne mistenkt.

I forarbeidet til WADA-møtet blir det anbefalt at den enkelte russiske utøver må overbevise med sin renhet.

Hva det i praksis betyr for verdenscupen i langrenn, er foreløpig uklart. Bare få dager etter at WADA bestemmer seg, er det viktige renn i Davos.

Det kan skje uten en eneste russisk løper til start.

RENT formelt blir WADA-styret bedt om å vedta at det russiske antidopingbyrået (RUSADA) på nytt suspenderes. Det har vært situasjonen i flere år før WADA sist høst bestemte seg for å gi russerne en ny sjanse. Til gjengjeld skulle landet levere alt av gamle prøver til WADA fra svindel før og etter skandalen i Sotsji-OL, slik at internasjonal idrett kunne bli ferdig med saken.

Sjansen ble forsiktig sagt misbrukt. Da russerne overleverte sitt eget prøvemateriale fra dopinglaboratoriet i Moska, viste det seg at de hadde jukset på nytt. Deler av dataene var blitt manipulert for å dekke over dopingskandalene.

Det er dette sviktet som gjør at WADA-ledelsen føler seg presset til å straffe Russland igjen.

Og nå hardere.

FOR sist gang russernes egen antidopingorganisasjon var utestengt, fortsatte Russland stort sett å konkurrere under eget flagg internasjonalt. Bare friidretten var konsekvent, og holdt landet unna.

Denne gangen blir det verre. WADA blir bedt om en total boikott av det offisielle Russland i fire år. Det er en sviende tilleggsstraff for en stolt, prestisjelysten idrettsnasjon.

MEN også i et slikt system vil altså de russiske utøverne fortsatt ha en sjanse til å få være med under nøytralt flagg. Her er igjen friidretten et forbilde. Deres system med å gjennomgå dopingkontrollen til hver enkelt russisk utøver, er blitt en suksess.

Det gjør at den enkelte muligens uskyldige ikke må lide for et statlig juksesystem, samtidig som friidretten får strammet inn kontrollen av sporten sin.

UTFORDRINGEN for det internasjonale skiforbundet (FIS) er den knappe tida mellom WADA-vedtaket og rennene i Davos. Det var slik flere av langrenssakene fra sist OL endte i kaos. Da ble først de FIS-utestengte russiske stjernene frikjent i Idrettens voldgiftsdomstol (CAS), før blant andre Sergej Ustjugov likevel ble holdt unna vinter-OL i Pyeongchang.

Hvorfor har ingen utenforstående fått svar på. Etter sigende heller ikke Ustjugov. Det skjedde i en lukket prosess, og det holder jo ikke.

I hastverket foran Davos-rennene kan i hvert fall ikke FIS sluse igjennom enkelte russiske utøvere på noen dager uten å ha klare, åpne kriterier.

Det var slike klare regler som stoppet et par av Jakob Ingebrigtsens kenyanske rivaler rett før Doha-VM i høst. Friidretten har satt en grense på tre troverdige prøver før utøvere fra land med ekstrem stor risiko for dopingbrudd får lov til å være med.

JUKSE-RUSSLAND er utvilsomt i den risikosonen, men det rettferdiggjør ikke at russiske skiløpere automatisk blir straffet.

De to McLaren-rapportene som ligger til grunn for oppgjøret med Russland inneholdt en rekke langrennsløpere. Nesten alle disse ble frifunnet i CAS før OL 2018, og det er visstnok ikke funnet noen ekstra tilfeller i det materialet som russene sist vinter ga fra seg til de internasjonale dopingekspertene i WADA.

Det er altså tilsynelatende ikke i langrenn at disse nye russiske prøvene er blitt manipulert.

SOM russisk utøver i et belastet miljø står suksessrike Natalia Neprajeva sammen med lagkameraten Aleksandr Bolsjunov i beste fall allerede på lista over de løperne FIS kontrollerer ekstra nøye.

Det kan i så fall hjelpe henne til å få konkurrere videre mot de norske og svenske jentene også etter at Russland blir utestengt. Da vet FIS i hvert fall at denne russiske stjernen holder reglene.

Men nå er det fortsatt full forvirring om hva som skjer både med startlista i Davos og den videre dopkontrollen i langrenn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer