Mistenkes for skattejuks etter konkurs

Åge Hareide avviser påstandene.

I SØKELYSET TIL SKATTEMYNDIGHETENE: Åge Hareide har hatt en tung måned som fotballtrener i Viking. Nå er han også rapportert til skattemyndighetene sammen med to andre i det konkursrammede selskapet Kron.   Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix
I SØKELYSET TIL SKATTEMYNDIGHETENE: Åge Hareide har hatt en tung måned som fotballtrener i Viking. Nå er han også rapportert til skattemyndighetene sammen med to andre i det konkursrammede selskapet Kron. Foto: Trond Reidar Teigen / ScanpixVis mer

||| (Dagbladet): Åge Hareide var en av forgrunnsfigurene da Kron Formuesforvaltning ble startet opp i 2007.

I fjor gikk selskapet konkurs, og nå er den tidligere landslagssjefen kommet i skattemyndighetenes søkelys, melder Finansavisen.

Sammen med to andre mistenkes han for å ha foretatt et ulovlig uttak på 5,1 millioner kroner, og videre unndratt det fra inntektsbeskatning. I tillegg mener bostyrer Fredrik Bie og borevisor Bengt Eriksen at trioen planla skatteunndragelse for 17,9 millioner kroner til.

Det hele skal ha skjedd i forbindelse med Krons 23-millionerskjøp av et handels- og transaksjonssystem fra Nivaa.

Boet mener dette var en vesentlig overpris for et system med klare begrensninger, og av den totale kjøpssummen skal 5,1 millioner kroner ha blitt overført de respektive selskapene til Hareide, daglig leder Bo Nilsson og styremedlem Harald Vaaland.

«Det er et grunnleggende brudd på aksjeloven å gjennomføre et salg til overpris mellom nærstående parter. Forholdet kan medføre ansvar både for styret og revisor», skriver borevisoren ifølge Finansavisen.

Uttaket betegnes også som en «arrangert bonusordning» det skulle være skattet av.

Hareide selv avviser beskyldninger om triksing med uttak og skattereglement.

- Jeg har ikke mottatt noe som helst for noe programvare. Jeg var ikke involvert i Nivaa på noe som helst vis, sier han til Finansavisen.

Karl Arne Soltveit, som var revisor for selskapet til Hareide & co, er også blitt saksøkt av bostyreren for å overse sine plikter i forbindelse med Nivaa-kjøpet.

Saken er oversendt skattemyndighetene.