Håndball-VM

Mistenkt duo dømmer Norge i kveld

Kroatisk dommerduo dømmer Norge i VM dager etter sjokkrapport. - Vi bruker energien på det vi kan gjøre noe med, kommenterer landslagstrener Jonas Wille.

MISTENKT: Matija Gubica og Boris Milosevic før en Champions League-kamp. Foto: NTB
MISTENKT: Matija Gubica og Boris Milosevic før en Champions League-kamp. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KRAKÓW (Dagbladet): Den kroatiske dommerduoen Matija Gubica og Boris Milosevic, som mistenkes for mulig kampfiksing, skal lede møtet mellom Norge og Nederland i håndball-VM i kveld.

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) publiserte listen over dommere i kveldens kamper tirsdag formiddag.

Der kommer det fram at den kroatiske duoen skal lede kampen mellom Norge og Nederland i Krakow.

Landslagstrener Jonas Wille stilte på et pressetreff tirsdag formiddag. Der fikk han spørsmål om dommerduoen:

- Jeg forventet spørsmål om det. Men vi bruker energien på det vi kan gjøre noe med. Vi har tillit til at de er klarert, og sånn er det. Vi bruker ikke noe fokus på det, sier han.

Magnus Abelvik Rød fikk mandag spørsmålet om hvordan han ville reagere om Norge fikk oppsatt et av de aktuelle dommerparene.

- Da får vi gjøre det beste ut av det, svarte han.

Landslagssjef Wille svarte at det hadde vært mer smidig om de mistenkte dommerne ikke ledet VM-kamper mens mistanken står på, men understreket at han ikke kjenner til detaljene i anklagene mot dommerne.

Søndag meldte dansk TV 2 at håndballen er under etterforskning for mulig kampfiksing. Dommere er pekt ut for å ha påvirket resultatene i 26 kamper i 2016 og 2017. Det anerkjente selskapet Sportradar står bak analysene og skriver i en rapport at «det er tydelige tegn på kampfiksing».

SJOKK: Den montenegrinske veteranen Marko Lasica (33) har skapt sjokkbølger i håndballmiljøet etter denne hendelsen. Video: Rødt Kort / Pambou. Vis mer

To dommerpar i VM er navngitt i rapporten, og ett av dem skal i aksjon i Norges kamp tirsdag.

- De (dommerne, red.anm.) er hevet over enhver mistanke, inntil det er bevist at de er skyldige, skrev IHF til dansk TV 2 søndag.

I et svar til Dagbladet mandag skrev EHF funnene i rapporten ble overlevert østerriksk politi. De skriver at verken politiet eller EHF har funnet noe som tilsier at dommerne skal fjernes.

De aktuelle dommerne har selv avvist alle beskyldninger og stiller seg uforstående til anklagene.

Dommerparet har i flere år vært regnet blant verdens beste dommere, og dømt store kamper i VM, EM og Champions League.

Norge og Nederland har begge fire poeng før kveldens kamp som er den siste i gruppespillet.

Det makedonske toppdommerparet Gjorgji Nachevski og Slave Nikolov er det andre VM-paret under lupen.

Dagbladet viderebrakte mandag TV 2 Danmarks nyhet om at Sportradars rapport også hevder at Nachevski har direkte koblinger til en kriminell organisasjon som tidligere er dømt for kampfiksing.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer