Mistenkt i kjøttfarse

Får Alberto Contador fortsatt sykle videre fordi han denne gangen har sneiet innom en for vanskelig dopingsak?

 PÅ SETET IGJEN:  Alberto Contador sykler i Katalonia Rundt mens han venter på at frikjennelsen eventuelt blir anket av Det internasjonale Sykkelforbundet. FOTO:   REUTERS/Gustau Nacarino.
PÅ SETET IGJEN: Alberto Contador sykler i Katalonia Rundt mens han venter på at frikjennelsen eventuelt blir anket av Det internasjonale Sykkelforbundet. FOTO: REUTERS/Gustau Nacarino.Vis mer

I MORGEN må det internasjonale sykkelforbundet (UCI) bestemme om de anker den høyst nasjonale frifinnelsen av spanske Alberto Contador. Det er en vrien avgjørelse fordi den omfatter det meste av den gamle dopingsynden som rir sporten:

•• Mangel på moralsk oppgjør, et tåketeppe av mistenksomhet og utallige unnskyldninger for stadig nye juksevarianter.

Midt i dette kaoset står et særforbund med krav om å rydde opp, en sykkelhelt med en mistenkelig fortid og en global meny med mer eller mindre dopet kjøtt.

ALBERTO CONTADOR sier at han bare spiste en biff før han ble tatt under fjorårets Tour de France med det forbudte stoffet clenbuterol i kroppen. Problemet er at bare at analyser fra den aktuelle kjøttleverandøren ikke finner noen spor at tilsvarende stoff, og at bruken av dette ulovlige tilsetningsmiddelet for å øke slaktevekten ellers er minimal i EU-landene.

Med en gråtonet fortid fra bevismaterialet i den famøse antidopingsaken Operasjon Puerto, stod Contador før biffmiddagen allerede på topplista over sykkelryttere verdens antidopingmyndigheter gjerne skulle sjekket hverdagsmenyen til. Dessuten ble saken idrettspolitisk komplisert ved at Spanias statsminister Jose Luis Zapatero twitret så tydelig om Contadors uskyld under den pågående nasjonale utredningen at straffen på 1 års utestengelse ble omgjort til full frifinnelse.

DEN TYPE POLITISK innblanding fra myndighetene i et land som regnes som Europas idrettslige dop-paradis, har både UCI og Verdens Anti-Doping Byrå (WADA) vansker med å akseptere.

Utfordringen er bare at denne kombinasjonen av kjøtt og dopingsaker generelt er vanskelige. I flere land utenfor Europa er bruken av clenbuterol blant kjøttprodusentene så utbredt at doptatte idrettsutøvere faktisk ubevisst kan ha spist seg skyldige.

Seinest denne uka frikjente det danske idrettsforbundet syklisten Philip Nilsen for funn av clenbuterol i en prøve tatt i Vuelta Mexico i fjor vår, mens det nederlandske sykkelforbundet sist uke omgjorde en suspensjon av mountain bike-rytteren Van Houts som ble tatt med samme stoff i kroppen etter en treningsleir der. Mexico er ett av landene hvor dopet kjøtt er et reelt problem.

ENDA STØRRE er dette kjøttproblemet i Kina. Det er bakgrunnen for at WADA nylig valgte å ikke gå videre med en tysk frikjennelse av bordtennisspilleren Dimitrij Ovtcharov. Sølvvinneren fra Beijing-OL hadde konkurrert i Kina sist høst da han ble tatt med clenbuterol i kroppen, men ble trodd på at funnet måtte skylde dopet kjøtt.

På samme vis foretok WADA-laboratoriumet i Köln en undersøkelse av 28 tyske turister etter deres Kina-opphold. Her hadde hele 22 spor av clenbuterol i kroppen:

_Man må være oppmerksom hva man spiser. Spesielt de som kan risikere dopingkontroll, konkluderte laboratorium-direktør Wilhelm Schanzer som sendte denne undersøkelsen til alle sportsforbund.

I ETT AV DEM ligger altså avgjørelsen om å la den mistenkelige Alberto Contador slippe fri i en alminnelig kjøttfarse, eller ta sjansen på et vitenskapelig utfordrende oppgjør med en av sykkelsportens største utøvere.

Lar UCI spanjolen slippe unna nok en gang, får WADA enda to ukers betenkningstid om de alene skal anke den spanske frifinnelsen til sportens internasjonale voldgiftsdom.

I mellomtida både spiser og sykler Contador videre.