Mister diskosgullet etter dop-juks

Hadde med en egen beholder med dopfritt tiss.

Robert Fazekas prøvde å fuske under dopingkontrollen etter OL-finalen i diskos i går. Det koster ham gullmedaljen.

Den velinformerte greske TV-kanalen Mega meldte i dag at ungareren prøvde å fuske med sin dopingprøve, og senere bekreftet en kilde i Den internasjonale olympiske komité overfor nyhetsbyrået AFP at informasjonen er korrekt og at Fazekas vil bli fratatt gullet.

Ifølge Mega hadde Fazekas med seg en beholder med urin som ikke var hans egen, og prøvde å lure funksjonærene ved å levere denne urinen i prøveglasset.

Trøbbel

En talsmann for Ungarns olympiske komité bekreftet at Fazekas hadde trøbbel i dopingkontrollen, men ville ikke umiddelbart bekrefte at han er anklaget for juks.

- Vi hørte at han hadde problemer med å få ut nok urin, og at han var i dopingkontrollrommet til klokka tre om morgenen, men at han likevel ikke klarte det. Vi fikk vite at IOK skulle diskutere saken, sa Dezso Vad.

Fazekas vant diskoskonkurransen med et kast på 70,93. Virgilijus Alekna fra Litauen ble nummer to og kommer til å overta gullmedaljen. Zoltan Kovago fra Ungarn rykker opp til sølvplass og Aleksander Tammert fra Estland får bronse.

Fazekas er den andre friidrettsutøveren i Aten-OL som mister en gullmedalje på grunn av brudd på dopingforskriftene, etter at den kvinnelige kulevinneren Jirina Korzjanenko ble disket på grunn av positiv dopingprøve.

Første gang

Det er første gang to friidrettsutøvere mister gull i samme OL på grunn av doping.

Korzjanenko hadde brukt stanozolol, som av antidopingeksperter betegnes som «steinalderdop». Det er samme stoff Ben Johnson hadde brukt da han ble fratatt gullet på 100 meter i Seoul-OL for 16 år siden.

Det var også forrige gang en friidrettsvinner i OL ble disket for doping.

Det er ikke bare gullvinnere i friidrett som blir tatt for doping i Aten-OL. Tidligere er kvinnen som endte sist i kulekvalifiseringen disket på grunn av en positiv prøve. I dag ble det kjent at Aleksej Lesnitsjij fra Hviterussland, som rev seg ut på åpningshøyden i mennenes høydekvalifisering, også er tatt.

(NTB-AFP)

PRØVDE Å JUKSE: Robert Fazekas fratas OL-gullet i diskos.