Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vikersundbakken mistet sertifikatet

Mister prestisjerennet: Utlandet føler seg narret

Når FIS-ledelsen sier at Ski-Norge er arrogante, skal vi høre etter. For her har de rett.

FOLKEFESTEN GLIPPER: Vikersundbakken er fratatt sertifikatet, og mister finalen i Raw Air til vinteren. Da ryker det en norsk folkefest. Hoppsporten trenger flest mulig av dem. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FOLKEFESTEN GLIPPER: Vikersundbakken er fratatt sertifikatet, og mister finalen i Raw Air til vinteren. Da ryker det en norsk folkefest. Hoppsporten trenger flest mulig av dem. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KLINGENTHAL (Dagbladet): I går var det internasjonalt krisemøte i det flotte Vogtland Arena. På agendaen sto det bare en sak:

  • Framtida til Vikersund; en annen av sportens vakre bakker.

Akkurat den er ikke bra etter at bakkekomiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS) nektet å fornye sertifikatet til Vikersundbakken, og strøk bygda fra vinterens Raw Air.

- Vikersund har vært arrogante, sa bakkekomiteens leder Hans-Martin Renn:

- De har hatt flere måneder på å ta kontakt med meg, forbedre og utbedre dette, forklarte han avgjørelsen til NRK. FIS-ledelsen skar igjennom og trakk tilbake sertifikatet ganske enkelt fordi bakken ikke følger sportens felles tekniske retningslinjer.

NORSK SUPERBAKKE: Seinest i fjorårets Raw Air var Vikersund en lykkearena for norske hoppere. Det ble klar seier i lagkonkurransen og tredobbelt i det individuelle rennet med Robert Johansson som vinner. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NORSK SUPERBAKKE: Seinest i fjorårets Raw Air var Vikersund en lykkearena for norske hoppere. Det ble klar seier i lagkonkurransen og tredobbelt i det individuelle rennet med Robert Johansson som vinner. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Nå ber de samme arrangørene om unnskyldning. Det var derfor hoppsjef Clas Brede Bråthen ble sendt på dette krisemøtet med østerrikske Walter Hofer; sportens absolutt sterkeste mann.

FINE norske hoppbakker har vært på vei ut av hoppsportens rennprogram før. Det er under tre år siden FIS egentlig hadde bestemt seg for at både Vikersund og Lillehammer ikke holdt mål til å være med i konkurranseprogrammet. Den gang snudde Hofer og de andre internasjonale hopplederne fordi de norske hoppsjefene kom med ideen om nettopp Raw Air; en tettpakket rekke med avgjørende renn som avslutning på sesongen.

Nå sitter løsningen lenger inne. Utlendingene mener de er holdt for narr av Vikersund-arrangørene. Der de trodde at nordmennene var i gang med de nødvendige tekniske endringene i denne tradisjonsrike skiflygingsbakken, kom det til slutt lokale løsninger de utenlandske oppdragsgiverne ikke hadde bedt om.

DERFOR lyktes ikke Clas Brede Bråten med sitt første møte med Walter Hofer i går. Det han tilsynelatende fikk sikret er at det blir en ny utgave av Raw Air til vinteren med alle renn i Norge. Men ingen i Vikersund.

Slik kommer norsk skisport på et vis ned på beina. Mest fordi denne konkurransen i løpet av bare to år er blitt en internasjonal TV-suksess som det er verdt å ta vare på. Men Vikersund har sannsynligvis tapt, og det er et nederlag ingen ønsker å påføre hoppbygda:

- Jeg vet hvor hardt de jobber for denne konkurransen. Det gjør at jeg har vondt av dette lokalsamfunnet, sier Clas Brede Bråthen:

- Ingen i internasjonal hoppsport vil at uenigheten skal komme så langt, men de håndterer jo bare regler vi alle er blitt enige om. Det er våre egne regler dette gjelder. Da er det bare å respektere de FIS-lederne som tåler å bli upopulære ved å følge dem, legger han til.

Stort klarere kan ikke skylden fordeles mellom norsk skisport og FIS i denne saken. Her har vi bare ødelagt for oss selv.

DA er det uansett utfall grunn for Norges Skiforbund til å se hvordan det kunne gå så galt med ett av deres mest prestisjetunge arrangementer. Når Raw Air er truet etter to år med skyhøye TV-tall, publikumssuksess og bra økonomiske resultater i denne oppstartsfasen, er det tid for selvransakelse.

Mens Norge i flere tiår rent sportslig har prestert bedre enn noen gang, sliter norsk skisport med arrangementene bortsett fra i publikumssuksessen langrenn. I de andre grenene er det lite samsvar mellom de flotte resultatene og publikumstallene.

Holmenkollen har falt jevnt over tid. Det at skisporten igjen har hoppere med kjente fjes og bred popularitet etter Maren Lundby og laggullet i OL, har bare hjulpet til å stabilisere antall tilskuere. Der trenger sporten å bygge «Raw Air».

Alpint sliter enda mer. I flere tiår har denne sporten hatt store folkekjære stjerner. Likevel har det aldri satt seg noen nasjonal tradisjon for alpin folkefest.

MED slike utfordringer hadde det vært naturlig å ta ekstra godt vare på suksessen Raw Air. Det har ikke skjedd. Sist vinter noterte de tekniske delegatene fra FIS mangler ved alle rennene. De fleste ble rettet opp, men Skiforbundet klarte aldri å legge nok press på Vikersund-arrangørene til at dette ordnet seg underveis.

I Norges Skiforbund er de ulike arrangementene sentral organisert. Det kan ha sine fordeler, men her glapp det. Oppfølgingen av Raw Air-rennene savnet den faglige hjelpen da det ble kritisk uten at Vikersund-arrangørene helt forsto det. Først da FIS hadde fått nok av norsk trass og meldte fra at sertifikatet ville bli trukket, ble de fremste norske hopplederne som Clas Brede Bråthen koblet inn.

Da var det for seint.

I LENGDEN holder ikke en slik saksbehandling. Det har de ulike skilederne også innsett. Nå er et eget organisasjonsutvalg i arbeid under ledelse av Alf Hildrum.

Utfordringen er å sette sammen en organisasjon som enda bedre klarer å ta ut fordelene av de svært gode sportslige resultatene. Midt i denne suksessen er økonomien utfordret. Fjoråret endte med et minus på nesten 15 millioner, og i år er tallene på nytt usikre.

Det er ulike grunner for denne svikten, men uansett ingen grunn til å framstå misforstått arrogante.

Da er det bare å rense lufta og samle seg om å redde Raw Air også for Vikersund.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!