Mister VM likevel

Stiftelsen Antidoping Norge har stukket kjepper i hjulene for Anita Valen.

Påtalenemnda i Stiftelsen Antidoping Norge har besluttet å anke domsutvalgets frifinnelse i dopingsaken mot toppsyklisten.

Det betyr at skiensjenta ikke får delta i VM i canadiske Hamilton neste uke, der hun ville vært blant favorittene til seier. Påtalenemnda mener at domsutvalget fortolket regelverket feil da utvalget i går frikjente Valen for dopingmisbruk.

- Det er visst en konkurranse om å være best i klassen i antidopingarbeide, men jeg tror de skyter seg selv i beinet her, slår en svært skuffet advokat Gunnar Martin Kjenner fast overfor NTB.

Kjenner representerer Anita Valen i dopingsaken mot henne. Syklisten avla positiv dopingprøve som viste spor av koffein 28. mars i år. Mens duoen feiret seier etter frifinnelsen i domsutvalget onsdag, kom nedturen brått dagen derpå.

- Vi mener at den dopinglisten som var i kraft i mars da hun avla prøven, og som er i kraft i dag og ut året, skal gjelde for denne saken. Den tabloide anførselen til Kjenner ønsker jeg ikke å kommentere, sier prosessfullmektig, advokat Niels Kiær.

- Fatter ikke

- Hun er nå frifunnet to ganger i domsutvalget. Først i suspensjonsspørsmålet, hvor det fastslås at hun ikke har utvist skjell, og så i annen omgang på grunn av de nye WADA-endringene. Så jeg fatter ikke at de anker, svarer Kjenner.

- Det at koffein ved nyttår blir fjernet fra dopinglisten er et straffeutmålingsmoment, men ikke noe frifinnelsesgrunnlag. Det vi vil endre påstanden på er at suspensjonen opphører ved utgangen av året, sier leder Anstein Gjengedal i påtalenemnda i Antidoping Norge.

- Mye byråkrati

Påtalenemnda har i anken nedlagt påstand om utestengelse fra trening og konkurranser i tre måneder, men ikke ut over 1. januar 2004. Nå går saken videre til appellutvalget i Norges Idrettsforbund og olympiske komité (NIF), som må behandle saken i sin helhet. - Det ligger mye byråkrati i en ankebehandling, og folk skal kalles sammen fra stort sett hele landet. Jeg kan umulig tenke meg at anken lar seg behandle i løpet av bare noen dager, sier nestleder Ebba Lund Hansen i NIFs appellutvalg.

(NTB)