Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mistet åtte brødre i krigen - nå skal Guor løpe i OL

- Da jeg løp hjemme var det for å redde livet.

TIL LONDON: Guor Marial har flyktet fra krigen i Sudan. Nå skal han løpe marathon i OL. Foto: Reuters / Darryl Webb
TIL LONDON: Guor Marial har flyktet fra krigen i Sudan. Nå skal han løpe marathon i OL. Foto: Reuters / Darryl Webb Vis mer

(Dagbladet): Guor Marial har løpt i hele sitt liv.

Ikke for å trene, men for å overleve.

Han er født og oppvokst i Panrieng i det som nå heter Sør-Sudan. Han har måttet flykte fra sudanske soldater som angrep og brant landsbyen hans, fra arabiske nomader som kidnappet ham, fra en offiser som holdt ham som slave og til slutt fra landet hans som har vært plaget av en grusom borgerkrig i over 20 år, ifølge The Times.

Over to millioner sudanesere har blitt drept i krigen, og åtte av de drepte var Marials søstre og brødre.

Ett par løpesko Han flyktet til USA og bor nå i Flagstaff, Arizona. Han har ingen trener, ingen sponsorer og bare ett slitt par med løpesko. Iblant får han trene på en løpebane på universitetet i Arizona, men som regel må han bruke veiene eller stiene.

I London skal han løpe marathon, men ikke for noen nasjon da Sør-Sudan ikke har en olympisk komitée. Han har bare løpt to marathon tidligere, og på lørdag skal han kjempe mot verdens beste langdistanseløpere etter at amerikanske, britiske og olympiske politikere har arbeidet hardt for å gi ham en OL-plass.

Et mirakel Den internasjonale olympiske komitée (IOK) har betalt billetten hans til den engelske hovedstaden.

LØPER PÅ STIER: Guor Marial har ingen trener, ingen sponsorer og bare ett par løpesko. Han løper langs veiene og på stier da han bare iblant bruke en løpebane på universitetet i Arizona.  Foto: Reuters / Darryl Webb / NTB Scanpix
LØPER PÅ STIER: Guor Marial har ingen trener, ingen sponsorer og bare ett par løpesko. Han løper langs veiene og på stier da han bare iblant bruke en løpebane på universitetet i Arizona. Foto: Reuters / Darryl Webb / NTB Scanpix Vis mer

- Det er utrolig. Det er et av de miraklene Gud har vist veien og vil at jeg skal følge etter... Han bruker meg for å hjelpe andre mennesker, sier Marial til The Times.

Det var en gymlærer på en videregående skole i USA som oppdaget løpetalentet til Marial. Etter å ha fått flyktningsstatus som 16-åring ble han sendt på Conorde High School i New Hampshire. Marial snakket ikke et ord engelsk, men gymlæreren foreslo at han skulle prøve seg på løpelaget.

- Jeg pleide å hate å løpe. Da jeg løp hjemme, var det for å redde livet, sier Marial.

Marial løp raskest i den amerikanske statens kretsmesterskap, og ble belønnet med et stipend til universitetet i Iowa. Han løp sitt første marathon i Minneapolis i juni fjor, og fullførte på to timer og 14 minutter - akkurat raskt nok til å kvalifisere seg til OL.

Nektet å løpe for Sudan Regjeringen i Sudan inviterte ham til å løpe for dem, men Marial nektet.

- Hadde jeg løpt for Sudan hadde jeg sviktet mitt folk. Det ville ikke vært rett overfor de to millioner menneskene som døde for vår frihet, sier han.

LEILIGHETEN: Marial leier denne leiligheten i Flagstaff, Arizona. Foto: Reuters / Darryl Webb / NTB Scanpix
LEILIGHETEN: Marial leier denne leiligheten i Flagstaff, Arizona. Foto: Reuters / Darryl Webb / NTB Scanpix Vis mer

En advokat i California, Brad Poore, tok opp saken og fortalte Marials historie til en lang rekke politikere og journalister. For drøyt to uker siden lyktes de endelig, og IOK ga ham tillatelse til å løpe med det olympiske flagget på brystet.

- Folkene som hjalp Guor var utrolige. Ingen ble betalt noe, de gjorde det bare for å hjelpe ham, sier Poore.

Marial har bedt slektninger fortelle foreldrene hans at han skal løpe lørdag, og at de må komme seg til nærmeste by for å se på ham. Byen de bor i har ingen elektrisitet, eller innlagt vann.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media