Mistet faren som sjuåring, brukte sin mor som agent

Nå ønsker Henrikh Mkhitaryan å spille for Liverpool.

 TALENTFULL:  Henrikh Mkhitaryan imponerer ikke bare på fotballbanen. Her i aksjon for Sjakhtar Donetsk i Champions League mot Juventus. Foto: NTB Scanpix / Reuters/ Sergei Supinsky.
TALENTFULL: Henrikh Mkhitaryan imponerer ikke bare på fotballbanen. Her i aksjon for Sjakhtar Donetsk i Champions League mot Juventus. Foto: NTB Scanpix / Reuters/ Sergei Supinsky.Vis mer

(Dagbladet) Henrikh Mkhitaryan er et navn som er vanskelig å skrive og uttale. Et fengende kallenavn hadde nok slått an, men uansett har armeneren vært på alles lepper de siste månedene.

24-åringen leverte en kanonsesong for ukrainske Sjakhtar Donetsk. Hele 25 ganger scoret midtbanespilleren i serien, og ble med det Sjakhtars toppscorer.

Spilte for erkerivalen

Det var aldri noen tvil om hva Mkhitaryan skulle bli. Han fikk tidlig sansen for fotball. Faren hans Hamlet Mkhitaryan var en lovende spiller for FC Ararat Yerevan. Kun 32 år gammel ble det oppdaget en hjernesvulst hos faren, som kort tid etter døde. Henrikh var kun sju år gammel, men bestemte seg for å følge i sin fars fotspor.

The Guardian plukket ham i år ut på sin prestisjefulle liste, hvor de 100 beste spillerne i verden blir kåret.

 SJOKKAMPEN:  Henrikh Mkhitaryan bidro sterkt da Armenia knuste Danmark 0-4 i Parken. Foto: NTB Scanpix/Jens Noergaard.
SJOKKAMPEN: Henrikh Mkhitaryan bidro sterkt da Armenia knuste Danmark 0-4 i Parken. Foto: NTB Scanpix/Jens Noergaard. Vis mer

- Jeg er veldig glad for denne annerkjennelsen, ikke bare fordi jeg er ung, men fordi jeg er armensk. Det er ikke lett for en fra Armenia å komme med på en sånn liste, sier Mkhitaryan til nettstedet ESPNFC.

Han er oppvokst i både Armenia og Frankrike. I tillegg har han prøvespilt i Brasil.

Da han var 18 år gammel fikk hans nåværende klubb Sjakhtar øye på han. For Pyunik Yerevan imponerte han mot Donetsk i kvalifiseringsspillet til Champions League.

Moren som agent
Etter å ha blitt kåret til Armenias beste fotballspiller i fire strake sesonger, reiste han til Ukraina. Men ikke til Sjakhtar Donetsk. Rivalen Metalurg Donetsk ble Mkhitaryans neste stoppested. Der ble han i én sesong før turen gikk Sjakhtar hvor han har spilt siden.

I dag er den kjente agenten Mino Raiola hans nærmeste rådgiver. Raiola har flere stjerner i sin stall. Zlatan Ibrahimovic, Mario Balotelli og Robinho er de mest kjente. Og selv Mkhitaryan nå har Raiola som sin agent, har ikke det valget alltid vært like tradisjonelt.

Frem til nylig var moren agenten hans.

 TOPPSCORER:  Henrikh Mkhitaryan ble toppscorer for Sjakhtar Donetsk den foregående sesongen. Foto: NTB Scanpix /Reuters/ Alexander Khudoteply.
TOPPSCORER: Henrikh Mkhitaryan ble toppscorer for Sjakhtar Donetsk den foregående sesongen. Foto: NTB Scanpix /Reuters/ Alexander Khudoteply. Vis mer

Sjahktar Donetsk-trener Mircea Lucescu fremstilte det spesielle forholdet på denne måten:

- Hver gang jeg spurte han om noe svarte han: Jeg må prate med moren min først.

Nå skal det legges til at hans mor, Marina Taschian, lenge har jobbet for det armenske fotballforbundet.

Talentfulle sider
Det er ikke bare på fotballbanen Henrikh Mkhitaryan har imponert. 24-åringen prater fem språk flytende (engelsk, fransk, armensk, russisk og portugisisk). I tillegg studerer han økonomi ved universitetet i St. Petersburg. En dag håper han å bli advokat, har han selv uttalt.

Liverpool og russiske Anzhi er klubbene som er nærmest en mulig overgang. Selv hevder Sjakhtar at de ikke har mottatt noen bud fra Liverpool. Men Henrikh Mkhitaryan skal ha skulket treninger for å få gjennom en overgang til England.