Khadija Shaw

Mistet fire brødre og to nevøer på veien mot VM-mesterskap

Fotballstjerna Khadija Shaw har en litt annerledes bakgrunn enn de fleste.

KVALIFISERT: Jamaicas kvinnelandslag er klare for fotball-VM i Frankrike. For noen år siden eksisterte de ikke. Foto: Angela Weiss / AFP
KVALIFISERT: Jamaicas kvinnelandslag er klare for fotball-VM i Frankrike. For noen år siden eksisterte de ikke. Foto: Angela Weiss / AFPVis mer

Khadija «Bunny» Shaw er en jamaikansk fotballspiller som er klar for fotball-VM i Frankrike med landet sitt. Veien dit har vært lang.

I mai fullførte fotballstjerna en bachelorgrad i kommunikasjon, samtidig som Jamaica kvalifiserte seg til VM for første gang.

- Jeg har gjort det bra, sier Shaw.

De fleste som kjenner Shaw, vil nok si hun har gjort det bedre enn bra.

Usikker fremtid

I et stort intervju med BBC åpner fotballspilleren seg om den tragiske oppveksten. Shaw mistet både hennes tre brødre og nevøen til gjengvold tidlig i livet. Livet ble også preget av daglige diskusjoner med hennes mor om hvorvidt hun burde fortsette å spille fotball.

- Det har vært mange søvnløse netter. Jeg har ofret mye, men jeg har måttet ta det steg for steg, ellers ville jeg mistet alt, sier Shaw.

- Ofte har de negative tankene slått inn, de hvor jeg tenker at: «Jeg vet ikke om jeg kan gjøre dette mer, jeg vet ikke om jeg vil gjøre dette mer.» Jeg måtte slutte med det. Ville brødrene mine blitt glade for at jeg sluttet å spille fotball? Ville de fortsatt vært i live da? Jeg måtte ikke la tanker som dette definere meg som person, sier Shaw.

Mistet seks stykker

Khadija Shaw vokste opp som yngstemann i en familie på 13 søsken i Spanish Town, som ligger 137 kilometer vest for hovedstaden Kingston.

Den jamaikanske journalisten Kayon Raynor har sagt at byen er et «hardt» sted, hvor to rivaliserende gjenger er hovedårsaken til all volden som skjer. En søndag morgen for kort tid siden skjøt to menn mot lokalpolitiet.

I 2018 ble 1287 mennesker drept i Jamaica. Gjengvold og skyting er vanlig i landet, men skjer oftest i mindre nabolag, ifølge utenrikskontoret i England.

- Slike steder finnes overalt i verden. Likevel er det bra at folk klarer å komme seg vekk, om det så er gjennom sport eller arbeid. Shaw har demonstrert at det er mulig, sier journalisten til BBC.

Selv vil ikke Shaw si at Jamaicas vold er så ille, men hun har mistet fire brødre. Den fjerde ble drept i en bilulykke, mens hennes andre nevø fikk elektrisk sjokk på ei fotballbane.

KRITIKK: Etter kampen mot Romania fredag, forklarte Martin Ødegaard kritikken mot Ada Hegerberg. Video: Fredrik N. Filtvedt Vis mer

Fristed

Det tøffeste for henne var å ikke ha muligheten til å ta farvel. Begge hennes nevøer gikk bort da hun studerte og spilte fotball i Florida. Det var en tøff tid, hvor hun ofte vurderte å slutte for å dra hjem.

- Fotball er et hjelpemiddel for meg for å glemme mange ting, sier Shaw.

Kvalifisert for første gang

Det faktumet at Jamaica har kvalifisert seg til VM før første gang, er en enorm milepæl. I 2008 og 2016 oppløste den jamaikanske regjeringa kvinnelandslaget på grunn av økonomiske mangler. Dattera til Bob Marley, Cedella, startet en pengeinnsamling for å skaffe sponsorat til laget. Nå står de klare i sitt første verdensmesterskap noensinne.

Landslaget møter Brasil, Italia og Australia i gruppespillet. Første kamp er på søndag mot Brasil.

Selv har Shaw gjort et stort navn av seg selv. Fotballspilleren scoret to mål mot Scotland i oppkjøringskampene tidligere i år, og har signert en kontrakt i franske Bordeaux fra neste sesong.

- Jeg vil gjøre vennene mine, familien min, folk som vet hvem jeg er og landet mitt stolt, avslutter Shaw.