Mistet gruppeseieren på overtid

Men U21 er klare for semifinale i EM.

NESTEN: Stefan Strandberg satte straffen i mål, men 30 sekunder før overtiden var omme utlignet Itaia. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
NESTEN: Stefan Strandberg satte straffen i mål, men 30 sekunder før overtiden var omme utlignet Itaia. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norge - Italia  1-1 (0-0)

TEL AVIV (Dagbladet): Med henholdsvis ni og sju endringer i startelleverene ble Norge mot Italia alt annet enn den testen det kunne vært for de to semifinalistene fra EM-gruppe a.

Ikke for det, med alle de fire U21-spillerne som kom fra a-landslagssamling stilte Norge et mer enn slagkraftig mannskap mot Italia. Og med klubbnavn som Roma, Inter, Juventus og Milan bak navnene på de italienske unggutta var det ikke noe i veien med kvaliteten på motstanden heller. 

Og selv om tempoet var så som så fra start var det åpenbart at flere av de norske gutta var sultne på å vise seg fram. Joshua King viste lekne takter og stor fart flere ganger de første ti minuttene, og også den ferske midtbanetrioen med Konradsen, Henriksen og Berisha tok kommandoen fra start.

Skremmeskudd
Italia var ikke i nærheten før Sansone testa foten fra distanse etter knappe elleve minutter. Et skremmeskudd som gikk rett på Østbø i det norske målet.

Det neste kom kom etter 23 minutter. Thomas Rogne slo en horribel tversoverpasning mot Nordtveit, som skled av retningsforandringen han ble tvunget til. Dermed kontret italienerne, med Norge ble reddet av en siste-sekundstakling av Hedenstad som var på vei tilbake.

Minuttet etter var Sansone frampå igjen med et skudd fra femten meter. Ballen gikk centimetre utenfor, med keeper Østbø som tilskuer.

Rognes feilpasning markerte starten på en italiensk offensiv som rystet de norske gutta. En rystelse som varte helt til pause.

Innen den tid hadde Arild Østbø rukket å vise fram en redning fra den desidert øverste hylla i U21-kapet da han reddet skuddet fra Mattia Destro. Hedenstad var først på returen, men det var ingen tvil om at italienerne hadde skrudd opp farta etter den rolige starten.

Omgangen endte med null skudd på mål for de norske gutta, og en nyttig lærepenge før semifinalene spilles lørdag.

Opp i ringene Kanskje Tor Ole Skullerud plukket fram nok en inspirerende tale i pausen, for noen hadde i hvert fall fått de norske spillerne opp i ringene.

Etter flere tilløp var det ikke mange centimetrene som skilte Joshua King fra offside og en posisjon helt alene med keeper Bardi fem minutter inn i andreomgang.

Der Norge var nesten på sjansene, var Italia nesten på mål. Roma-spissen Mattia Destro, i mistenkelig offside-posisjon, rundet Østbø, men ble så forstyrret av den norske keeperen at han satte ballen i nettveggen i stedet for det åpne målet.

NESTEN: Bertolacci utnyttet Arild Østbøs klønete involvering i feltet, og utlignet nesten fire minutter på overtid. Foto:AFP PHOTO / JACK GUEZ
NESTEN: Bertolacci utnyttet Arild Østbøs klønete involvering i feltet, og utlignet nesten fire minutter på overtid. Foto:AFP PHOTO / JACK GUEZ Vis mer

Like etter blåste Destro ballen over fra tolv meter.

Det gjorde Hedenstad etter 64 minutter også. Forskjellen var at Hedenstad brukte tverrliggeren også. Med et fantastisk tilslag banket han et frispark fra 25 meter rett i tverrliggeren, keeper Bardi var fullstendig sjanseløs på det knallharde skuddet.

Alltid tapt mot Italia
Helt siden Italia slo ut det legendariske bronselaget i semifinalen i 1936 har Norge tilgode å vinne over italienerne i et sluttspill.

I kveld ville uavgjort være nok til å sikre semifinaleplassen, og ettersom 0-0 sto seg så lenge i Jerusalem kunne Norge også tape kampen mot Italia og fortsatt gå videre.

Men det var Norge som mot slutten av kampen så ut som om de ville ha seieren. De siste ti minuttene ble også spille- og sjansemessig de beste norske minuttene i kampen.

Og det fikk de også betalt for. Etter nok et godt slått Hedenstad-frispark dømte endelig dommeren Norges vei i feltet. Stefan Strandberg ble dratt ned i feltet, og dommeren pekte korrekt på straffemerket.

Med 89.23 på kampuret dundret Strandberg ballen i mål fra ellevemeteren og sørget for at det norske underet seiler videre i Israel.

At Bertolacci utliknet sekundet før slutt, og sørget for at det er Italia som er gruppevinner er nok skuffende, men ikke avgjørende.

Norge er i semifinalen i EM. For første gang siden 1998.

VISTE SEG FRAM: Joshua King var et uromoment for det italienske forsvaret i kveld.Foto: AP /Ariel Schalit
VISTE SEG FRAM: Joshua King var et uromoment for det italienske forsvaret i kveld.Foto: AP /Ariel Schalit Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer