Mistet hele kortstokken

Petter Northug mangler ikke bare trumf. Før denne sesongen har han ingen ting å spille på.

 BEDRE KORT FØR:  Petters pokerspilling har vært omstridt i årevis, men tidligere har han knapt vært til å angripe. Nå sitter han uten innflytelse i forhandlingene med Coop og Norges Skiforbund. FOTO: Tore Meek / Scanpix.
BEDRE KORT FØR: Petters pokerspilling har vært omstridt i årevis, men tidligere har han knapt vært til å angripe. Nå sitter han uten innflytelse i forhandlingene med Coop og Norges Skiforbund. FOTO: Tore Meek / Scanpix.Vis mer


I DAG presiserer Norges Skiforbund de reglene som gjelder for Petter Northug i forsøket hans på igjen å bli verdens beste skiløper:

•• Hvis privatsponsoren Coop nekter Petter å undertegne den alminnelige representasjonsavtalen som gjelder alle norske landslagsdeltakere i de ulike skidisiplinene, får han ikke gå en eneste verdenscup eller VM-distanse til vinteren.

Dette er ikke lenger noe å forhandle om. Heretter blir Northug behandlet som alle de andre landslagsløperne.

DET er såvisst ikke tilfeldig at Skiforbundet strammer inn betingelsene for at Petter skal få lov til å representere Norge igjen. Fra langrennsportens side er dette en varslet reaksjon. Allerede før Northug i fjor høst tok fatt på den mislykkete OL-sesongen, forlangte miljøet at kravene til ham og sponsoren Coop skulle skjerpes for å beskytte finansieringen av norsk skisport

Det framstod vrient der og da å gjennomføre noe sånt mot en populær, folkelig pokerprins og skikonge.

Så kom fiaskoen i Sotsji og fyllekjøringen i Trondheim, og plutselig var det den dristige pokerspilleren Northug som hadde mistet hele kortstokken.

Nå er det han som må gjøre akkurat det omgivelsene vil, for å få sjansen til oppfylle sine sportslige ambisjoner.

STEG FOR STEG har Skiforbundet tydeliggjort forutsetningene for at vi får se Petter Northug i Falun-løypene. Det som før har vært mulig å lese i liten skrift på de ordinære løperkontraktene, er for Petters private arbeidsgivere i Coop nå forklart med store bokstaver:

•• Enten undertegner han avtalen med Skiforbundet før 1.november, eller så ryker VM-plassen.

Grunnlaget ble formelt lagt på skistyrets møte 23.april i vår da skilederne innførte spesielle krav for de løperne som ble tatt ut til landslaget, men som likevel valgte å si nei; altså tilfeldigvis slike som Petter Northug. Deres eneste sjanse som privatløpere blir heretter å underlegge seg de samme kommersielle vilkårene som de faste landslagsløperne.

I praksis betyr det at Coop og de andre privatsponsorene mister alle reklamemuligheter gjennom konkurransesesongen.

DETTE vedtaket ble enstemmig klappet igjennom på skitinget i juni. Her står hele Ski-Norge samlet. Det er ikke lenger aktuelt å gi de største stjernene særbehandling slik Petter fikk i den siste OL-sesongen, og grunnen er åpenbar:

•• Eierforholdet til selve konkurransene, er det økonomiske fundamentet for enhver organisert idrettsgren.

Det er dette eierforholdet som gjør det mulig å hente inn sponsormidler, og ha en løpende bærekraftig drift. Når private aktører utfordrer denne modellen, må de stoppes. Det er det som nå skjer i konflikten mellom Coop og Norges Skiforbund.

DET hadde muligens vært vanskeligere å samle Skitinget rundt en slik prinsipiell avgjørelse midt i Petters storhetstid. Det er tross alt ikke så lenge siden denne populære utøveren nesten alene ordnet oppsvinget for norsk langrenn, og sammen med Marit Bjørgen og Therese Johaug fikk fart på sponsorinntektene.

Nå var det lett. I sporet er Petter Northug hverken best nasjonalt eller internasjonalt, og kommer rett fra en famøs fyllekjøring. Selv er han ikke i noen forhandlingsposisjon. Eller for å bli i et billedspråk Petter absolutt behersker:

•• Han har mistet hele kortstokken.

Petters mulighet til å komme i de posisjonene igjen er knyttet til VM i Falun.

DEN muligheten vil også langrennslederne utnytte. Samtidig som de prøver å sikre sportens økonomi, er de oppriktig innstilt på å hjelpe Petter Northug raskest mulig tilbake. Det er ett av vinterens store prosjekter i norsk langrenn, og krever også samling rundt landslaget.  For at Petter skal bli best mulig i Falun, er han etter langrennsledernes mening nødt til å være tett knyttet til landslaget og Olympiatoppens ekspertise gjennom hele vinteren.

Det er bakgrunnen for at Coop bare har en sjanse for å få stjerneløperen sin til å skinne igjen:

•• Denne vinteren må Samvirkelaget låne Petter tilbake til Skiforbundet.

Det kan gi gevinst også for den omstridte sponsoren. Først med ny VM-suksess kommer Northug opp på gammelt nivå med tilsvarende kommersiell verdi.

Men som landslagsløper med særvilkår, kommer han aldri tilbake.