<strong>STJERNEFRAVÆR:</strong> Martin Johnsrud Sundby og Johannes Høsflot Klæbo har stått for mange av norsk herrelangrenns største triumfer, men begge forlot allroundslandslaget etter forrige sesong av ulike årsaker. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STJERNEFRAVÆR: Martin Johnsrud Sundby og Johannes Høsflot Klæbo har stått for mange av norsk herrelangrenns største triumfer, men begge forlot allroundslandslaget etter forrige sesong av ulike årsaker. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Mistet Klæbo og Sundby: - Et savn

Allroundlandslaget i langrenn har mistet både Johannes Høsflot Klæbo og Martin Johnsrud Sundby. Tomrommet blir utfordrende å fylle, mener Sjur Røthe - ny mentor i laget - mens Simen Hegstad Krüger tror det også kan ha sine fordeler.

Publisert

LILLOMARKA (Dagbladet): Vi må hele tolv år tilbake, til 2008, for Martin Johnsrud Sundbys første verdenscupseier. I en årrekke var Sundby verdens beste, samt trendsetteren og mentoren på herrelandslaget, inspirert av Marit Bjørgen.

I vår ble veteranen vraket fra landslaget, noe som har gitt et tomrom på sesongoppkjøringens første samlinger.

Allroundlandslaget har i tillegg mistet en annen ledestjerne siden forrige vinter. Johannes Høsflot Klæbo valgte å forlate laget til fordel for sprintlandslaget.

Dermed har allroundgutta mistet både Sundby og Klæbo, som vant OL-gull sammen på både lagsprinten og stafetten i Pyeongchang, i tillegg til stafettgull sammen også i VM i Seefeld, hvor begge dessuten vant hver sine individuelle gull.

- Et savn

<strong>SAVNES AV ALLROUNDGUTTA:</strong> Martin Johnsrud Sundby og Johannes Høsflot Klæbo.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SAVNES AV ALLROUNDGUTTA: Martin Johnsrud Sundby og Johannes Høsflot Klæbo.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

I Sundbys fravær er det nå Sjur Røthe - fire år yngre enn Sundby - som er lagets eldstemann og nye mentor.

- På samlinger blir det et savn uten Martin. Martin har satt standarden uansett hva det gjelder. Nå må vi på sett og vis sette standarden selv. Det er annerledes. Nå er plutselig jeg eldst. Det er store sko å fylle, sier Sjur Røthe til Dagbladet.

Simen Hegstad Krüger er enig.

- Martin har vært utrolig viktig for det sterke allroundlaget vi har i dag. Vi har et lag som er jevnere og sterkere enn noen gang. Det skal Martin ha mye av æren for, sier Krüger til Dagbladet.

- Han startet en veldig bra treningskultur i laget som vi har videreført. Nå har vi andre løperne utviklet oss så mye at vi kan ta stafettpinnen videre.

Herrelandslagstrener Eirik Myhr Nossum skulle gjerne hatt Sundby med videre på laget.

<strong>NY MENTOR:</strong> Sjur Røthe pekes ut som ny mentor på allroundlaget av Pål Golberg, som for øvrig er en del av sprintlaget. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
NY MENTOR: Sjur Røthe pekes ut som ny mentor på allroundlaget av Pål Golberg, som for øvrig er en del av sprintlaget. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

- Martin har vært en foregangsperson i mange år på trening. Det har også spredd seg videre til de andre. Der laget var fryktelig avhengig av Martin for noen år siden, er de ikke like avhengig av ham nå, sier Nossum til Dagbladet.

- Det er like pragmatiske utøvere nå som han har vært foregangsfigur for i mange år. Martin har vært en kulturbærer i mange år. Jeg skulle gjerne hatt med ham videre også, men slik ble det ikke.

- Annerledes

Pål Golberg og Nossum tror Røthe vil håndtere rollen som ny mentor på en forbilledlig måte.

- Det blir annerledes uten Martin. Han har hatt mye på hjemmebane de siste årene og ikke kunnet vært med så mye som ønsket. Martin har satt standarden på treningsfronten og betydd mye for allroundlaget. Men jeg tror hans holdninger er såpass innprentet at vi fortsatt drar nytte av det. Sjur er mentor og eldstemann på allroundlaget nå, så jeg regner med han tar den rollen bra, sier Golberg til Dagbladet.

UENIGE: Landslagstrener Eirik Myhr Nossum er ikke særlig begeistret for Simen Hegstad Krügers treningsmengde denne våren. Skistjerna selv mener han har trent bra. Reporter / video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Det er ingen tvil om at Sjur er en tillitsmann og en klok mann i gruppa som vil fungere bra som en farsfigur i laget, legger Nossum til.

Røthe presiserer at han fortsatt kommer til å trene med Sundby, selv om de ikke lenger er på landslag.

- Utenom det kommer jeg til å se ham og trene med ham. Men akkurat samlingsbiten, på tøffe økter, er det veldig fint å ha ham som tar det ekstra draget når andre ligger strødd, sier vossingen.

Lærte mye av Klæbo

Johannes Høsflot Klæbo vil allroundgjengen også ha felles samlinger med - om høsten normaliserer seg - selv om det blir færre fellesøkter enn før han forlot allroundgutta til fordel for sprintlandslaget.

- Johannes tilførte mye på laget, på en helt annen måte, med høy fart og sin teknikk. Jeg har lært mye av ham. Vi skal trene en del med dem også seinere heldigvis, så det utgjør ikke noen stor forskjell, sier Røthe til Dagbladet.

HYLLES: Måten Aleksandr Bolsjunov feiret sammenlagtseieren i verdenscupen på får nordmennene til å trekke på smilebåndet. Reporter / video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Jeg forstår at han byttet lag. Han hadde en kjempeutvikling på sprintlaget og tilførte mye der.

Hegstad Krüger forteller at det ikke alltid var like motiverende å trene med Klæbo.

- Johannes har bidratt med sin ekstreme spisskompetanse. Samtidig er han på de stedene såpass god at det kan være demotiverende å gå mot ham, sier Krüger og smiler.

- Jeg tror lagsammensetningen i år er veldig bra. Vi kan gjøre hverandre bedre. Samtidig har vi fortsatt noen samlinger sammen med sprintlaget.

Støtter valget

Golberg, som selv har skiftet fra allround til sprintgruppa tidligere, tror Klæbo gjort et smart valg.

- For Johannes' del passer nok det vi gjør på sprintlaget bedre hans filosofi og trening. Det er nok en mer passende treningsgruppe for ham. Jeg skjønner at han ville teste ut allroundgruppa i fjor, men han fant vel ut at der er det tøffe gutter som trener mye, sier Golberg.

Det er Nossum enig i.

- Klæbo har nok gjort et godt og trygt valg. Vi hadde en god prat om det. Jeg tror dette valget er det riktige for ham. Vi prøver å finne løsninger som er best mulig for enkeltindivider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer