TRØYEBYTTE: Steven Kruijswijk mistet den rosa ledertrøyen etter en velt på den 19. etappen. Johan Esteban Chaves leder nå sammendraget. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
TRØYEBYTTE: Steven Kruijswijk mistet den rosa ledertrøyen etter en velt på den 19. etappen. Johan Esteban Chaves leder nå sammendraget. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

Mistet ledertrøyen etter stygg velt

Alt gikk galt for Steven Kruijswijk på knallhard etappe.

(procycling.no): På vei ned fra Colle dell'Agnello på den 19. etappen i Giro d'Italia gikk det virkelig ille for Steven Kruijswijk.

Nederlenderen fulgte Vincenzo Nibali og Johan Esteban Chaves oppover, men tidlig i nedoverbakken gikk det galt.

Sammenlagtlederen klarte ikke en venstresving og kjørte rett ut i grøfta. Snøen der gjorde at han slo forlengs salto. Etter har å fikset litt på sykkelen, var han på veien igjen, men ikke lenge etter måtte han bytte sykkel.

Måtte jage alene
Dermed tapte han dyrebar tid til Chaves og Nibali som fortsatte kjøret sammen med førstnevntes lagkamerat, Rubén Plaza. Ensom måtte Kruijswijk jakte alle sine konkurrenter i sammenlagtkampen.

Han fikk etter hvert hjelp av Etixx-Quick Step og Bob Jungels, noe som holdt ham inne i kampen om å beholde den rosa ledertrøyen. Opp den avsluttende bakken til Risoul var imidlertid nederlenderen tydelig sliten, da han ikke klarte å følge rytterne han satt i gruppe med.

Samtidig satte Nibali opp tempoet helt i front av rittet. Med fem kilometer igjen klarte ingen å følge den italienske mesteren lenger.

Store endringer i sammendraget
Derfra og inn ble det mann mot mann mellom Nibali, Chaves og Kruijswijk, mens Valverde og Majka samarbeidet et sted mellom Nibali og Kruijswijk.

Nibali vant etappen foran Nieve og Chaves. Sistnevnte var cirka 50 sekunder bak etappevinneren. Med bonussekunder gjorde det at Astana-rytteren bare er 44 sekunder bak Chaves, som overtok ledertrøyen, før den siste klatreetappen i årets Giro d'Italia.

Så glad ble Nibali for seieren at han tok til tårene rett etter målgang.

Valverde, Majka og Uran klokket inn 2.11 etter Nibali, noe som sendte Valverde rundt to minutter bak Chaves i sammendraget.

Kruijswijk fikk det tøft mot slutten av stigningen, og kom over målstreken 4.53 etter Nibali. Det gjorde at han tapte sammenlagtledelsen med 1.04 til Chaves.

Lørdag venter den siste klatreetappen i årets Giro d''Italia. Etappen går rett opp en førstekategori fra start, før ytterligere to stigninger av øverste kategori venter før tredjekategorien opp til mål. Alt dette i løpet av bare 134 kilometer.

Les fyldig referat under resultatene!

Etapperesultater:
1. Vincenzo Nibali (Astana)
2. Mikel Nieve (Team Sky) +41
3. Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) +53
4. Diego Ulissi (Lampre) +1.02
5. Rafal Majka (Tinkoff) +2.14
6. Alejandro Valverde (Movistar) samme tid
7. Rigoberto Uran (Cannondale) s.t
8. Georg Preidler (Giant-Alpecin) +2.43
9. Nicholas Roche (Team Sky) +2.51
10. Hubert Dupont (Ag2r) s.t

Sammenlagt:
1. Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE)
2. Vincenzo Nibali (Astana) +44
3. Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) +1.05
4. Alejandro Valverde (Movistar) +1.48
5. Rafal Majka (Tinkoff) +3.59

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke)

Megabrudd
Etter en rask og hektisk start med mange bruddforsøk, var det etter hvert LottoNL-Jumbo som satte tempo opp mot årets Cima Coppi, den formidable stigningen til Colle dell'Agnello. Lagenes taktikk var tydelig i starten. Astana og Movistar ville ha ryttere i bruddet, men de fleste forsøk ble nøytralisert av Steven Kruijswijks hjelpere.

Men nederlenderne kunne ikke holde jerngrepet hele dagen. Hele 28 ryttere rev seg løs fra feltet.

Der satt blant annet klatretrøyeinnehaver Damiano Cunego, Astanas Michele Scarponi og Movistar-trioen José Herreda, José Joaquín Rojas, Rory Sutherland og Orica-GreenEDGEs Rubén Plaza.

Bruddet skaffet seg raskt en luke på rundt fire minutter ned til feltet. Men ikke alle var fornøyde med tempo og størrelse på gruppen.

Diego Ulissi var den første til å høyne tempoet ytterligere. Italieneren fikk med seg Egor Silin, mens Scarponi enkelt tok seg opp og forbi. Samtidig holdt Mikel Nieve og Team Sky et så høyt tempo at flere måtte slippe gruppen som jaktet Astana-rytteren.

Første angrep på lederen
I hovedfeltet lot konkurrentene LottoNL-Jumbo jobbe langt oppe i bakken, før GreenEDGE bestemte seg for å sette sammenlagtlederen under skikkelig press.

Amets Txurruka økte tempoet først, før Damien Howson sprengte gruppen. Da Johan Esteban Chaves overtok, var det bare Alejandro Valverde og Kruijswijk som hadde maktet å følge. Noen sekunder bak prøvde Rafal Majka, Vincenzo Nibali og Ilnur Zakarin desperat å komme opp. Det klarte trioen da Chaves ga opp å få en luke til sine tøffeste rivaler. Flere andre ryttere kjørte seg også opp etter at tenpoet dalte.

Men Chaves hadde ikke gitt opp og prøvde seg nok en gang noen kilometer senere. Igjen var Kruijswijk umiddelbart på colombianerens hjul. Denne gangen klarte flere andre det, men ikke Valverde. 26-åringen fortsatte å holde et meget høyt tempo, og bare Nibali, Majka og maglia rosa klarte å følge. Nibali forsto at han kunne passere Valverde i sammendraget, og var dermed også ivrig til å holde tempoet høyt. Da måtte Majka slippe igen.

I front var det Scarponi som fikk æren av å stikke av med årets Cima Coppi. Italieneren hadde nesten halvannet minutt ned til Nieve og Ulissi. Favorittrioen var snaut fem minutter bak, med Valverde, Zakarin og flere minuttet bak.

Stygg krasj for Kruijswijk
Kruijswijk virket til å ha god kontroll på ledelsen, men det skulle ikke ta lang tid før det gikk helt galt. I utforkjøringen gikk det helt galt i en venstresving. Nederlenderen kjørte rett ut i sving, traff snøen i veikanten og slo forlengs salto. 28-åringen var raskt oppe på beina, men måtte bruke tid på å få sykkelen i orden igjen. Senere måtte han også bytte sykkel.

Heller ikke Ilnur Zakarin maktet å holde seg på sykkelen. Russeren havnet langt ute i grøfta og ble liggende lenge. Heldigvis klarte Katusha-rytteren etter hvert å sette seg opp. De første rapportene gikk på at kragebeinsbrudd var den verste skaden russeren pådro seg. Zakarin kom seg aldri tilbake i rittet.

Kruijswijk tok opp jakten, men helt isolert ble det vanskelig for LottoNL-Jumbo-rytteren. Da han tok igjen Carlos Verona og Bob Jungels, fikk han endelig litt hjelp. Men inn i den siste stigningen, var han rundt to minutter bak gruppen til Nibali og Chaves.

Valverde, Majka og Rigoberto Uran kom seg nesten opp til den fremste favorittgruppen, men også de måtte gi tapt før den avsluttende bakken opp til Risoul.

Sterk Nibali
Tidlig i siste bakke ble Maxime Monfort, som sistemann fra bruddet, hentet av gruppen til Chaves og Nibali. Der var det Scarponi som satte tempoet fra start. Samtidig gikk Kruijswijk umiddelbart frem i sin gruppe.

Men nederlenderen hadde ikke kreftene etter en tøff inngang til bakken. Jungels angrep relativt enkelt fra sammenlagtlederen.

I front var det Nibali som først økte tempoet. Den italienske mesteren fikk med seg Chaves, Nieve og Diego Ulissi. Men Nibali ga seg ikke med det og fortsatte angrepene mot sine konkurrenter. Med fem kilometer igjen var det ingen som klarte å følge ham lenger.

Astana-rytteren syklet solo de siste kilometerne inn mot mål på etappen, og tok med det sin første seier i årets Giro d'Italia.

Men viktigere enn det var kampen om maglia rosa. Med kilometeren igjen, hadde Nibali hele 42 sekunder ned til Chaves og Nieve. Kruijswijk var over fire minutter bak.

Nibali tok hele 50 sekunder på Chaves på etappen, samt seks bonussekunder. Alejandro Valverde var drøyt to minutter bak vinneren over målstreken. Tre minutter senere kom Kruijswijk over streken.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.