Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Mitt hele og fulle ansvar

Edvartsen innrømmer at Aalesund burde hatt straffe.

(Dagbladet.no): Han har kommet i medienes søkelys gjennom hele seriestarten, og blitt kåret til rundens beste dommer de to første serierundene i Dagbladets uhøytidelige kåring «ukas Collina».

I går kom Svein-Erik Edvartsen igjen i fokus. 

Han dømte straffe til Viking på nok en trøyeholding - og han fikk ikke med seg en soleklar hands som ville gitt Aalesund straffe helt mot slutten.

- Jeg har sett begge situasjonene på video, og jeg står fortsatt på at Aalesunds nummer 2 holder Viking-spilleren, det var vel Gaarde. Og jeg står på at straffesparket er riktig idømt, sier Edvartsen til Dagbladet.no.

- Når det gjelder situasjonen på overtid, viser tv-bildene at det burde vært dømt straffe til Aalesund. Jeg ser at ballen treffer en Viking-spiller, men jeg ser ikke at den treffer hånda hans.

- Hva med assistentdommeren, spurte du om han så handsen?

- Jeg hadde kommunikasjon med ham, men dette skjer på «mitt» område i feltet, og det er mitt hele og fulle ansvar at jeg ikke ser det. Så det tar jeg på min kappe.

Kan ikke blåse uten å se

SÅ IKKE HANDSEN: Men etter å ha sett på tv-bildene i ro og mak innrømmer dommer Svein-Erik Edvartsen at Aalesund burde hatt et straffespark på overtid i kampen Viking vant 2-1. Foto: SCANPIX
SÅ IKKE HANDSEN: Men etter å ha sett på tv-bildene i ro og mak innrømmer dommer Svein-Erik Edvartsen at Aalesund burde hatt et straffespark på overtid i kampen Viking vant 2-1. Foto: SCANPIX Vis mer

Edvartsen framholder at han bare kan dømme på det han ser.

- Det har jeg alltid gjort, og det kommer jeg alltid til å gjøre, sier dommeren.

Etter kampen i går kveld forlot Edvartsen Viking stadion uten å si et ord om noen av situasjonene.

- Jeg hadde en veldig god følelse, men når jeg ikke er helt sikker, ønsker jeg å sette meg ned i fred og ro og se på situasjonene alene, forteller han.

- Jeg så Aalesund-spillernes reaksjoner på overtid, og jeg var usikker på hands-situasjonen. Det er sjelden noen god taktikk å se på tv-bildene sammen med 70 andre, smiler Edvartsen og sikter til det store presseoppbudet.

- I går så jeg holdingen, men dessverre så jeg ikke handsen.

Ikke så stort fokus på holding

Det har vært snakket mye om trøyeholding og kontroversielle straffespark i tippeligastarten. Men Edvartsen har ikke følt at fokuset har vært unormalt høyt.

image: - Mitt hele og fulle ansvar

- Det er alltid et stort fokus på alt mulig de tre-fire første rundene i norsk fotball - både på spillere, trenere og dommere. Men jeg vil ikke stå og si unnskyld til noen, jeg gjorde så godt jeg kunne, sier Edvartsen.

- Min evaluering må gå på hva jeg kan gjøre bedre neste gang, slik at jeg ser mest mulig av det som foregår i feltet.

- Hva kunne du gjort annerledes i går?

- Det er selvfølgelig en utfordring når det er 22 mann i feltet, men handsen er soleklar, ingen tvil. Hadde jeg stått lenger mot venstre ville jeg kanskje fått en enda bedre vinkel. Det er et soleklart straffespark, men jeg ser det ikke.

- Hvor går grensa for å dømme frispark og straffe på holding?

- Regelverket sier ikke noe om at spilleren må oppnå en fordel av å holde, det er enkelt og greit ulovlig å dra og holde i drakta til motspiller.

Når det gjelder gult kort for holding, må det enten være hindring av en positiv angrepsmulighet, for eksempel i en overgangssituasjon - eller overdreven holding, nesten slik at man er på vei til å rive drakta av spilleren, forteller Edvartsen.

- Har du fått noen reaksjoner fra spillere eller ledere i Viking eller Aalesund?

- Nei, ingenting. Som jeg har sagt allerede: Jeg kan bare blåse på det jeg ser, og så må jeg bare jobbe videre med å få sett mest mulig, avslutter dommeren.

SEIERSHÅNDA: Litauiske Andrius Velicka scoret vinnermålet for Viking, men burde blitt syndebukk da han klarerte et innlegg med armen på overtid.
- MÅ DØMME PÅ DET JEG SER: Edvartsen bruker bildene fra gårsdagens kamp til å evaluere hva han kan gjøre bedre neste gang, men vil ikke beklage hands-feilen til noen. - Jeg ser dessverre ikke at ballen treffer hånda til Viking-spilleren.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media