- Mitt livs kamp

Nyland hylles av alle etter keeperoppvisningen.

NORSKEVEGGEN: 
Ørjan Håskjold Nyland slapp inn tre mål, men kunne ikke lastes for noen av dem. Etterpå kalte han EM-semifinalen karrierens definsitive høydepunkt. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
NORSKEVEGGEN: Ørjan Håskjold Nyland slapp inn tre mål, men kunne ikke lastes for noen av dem. Etterpå kalte han EM-semifinalen karrierens definsitive høydepunkt. Foto: Erlend Aas / NTB ScanpixVis mer

Norge-Spania 0-3 (0-1):

NETANYA (Dagbladet): Da EM-semifinalen mellom Spania og Norge var halvspilt, handlet pausepraten på tribunen om én mann:

Ørjan Håskjold Nyland (22) fra Volda.

Spania skapte ni sjanser mot Norges null i den første omgangen i Netanya. Nyland i det norske buret reddet alt som kom i hans vei, han var offensiv i feltet med lim i hanskene, og han var silkemyk de gangene han fikk ballen i beina.

Fikk spanskeskryt
På omgangens siste spark klarte han ikke å stå i veien, slik at Spania fikk det viktige målet rett før lagene gikk i garderoben. Rodrigos styring inn i nettveggen rokket likevel ikke ved Nylands 9-er på Dagbladets spillerbørs. Det gjorde ikke de to spanske målene som punkterte kampen mot slutten av oppgjøret heller.

For semifinalen i U21-EM ble en oppvisning av de sjeldne fra Moldes målvakt.

- Det er nok den største kampen jeg har stått i karrieren, sier han til Dagbladet etter at EM-eventyret er over mot de spanske storfavorittene.

Dagene i Israel endte altså i bronsemedaljer for Nyland og lagkameratene. Etter kampen ble den norske keeperen raskt trukket fram av den spanske landslagssjefen Julen Lopetegeui som en av grunnene til at seieren ikke ble større. De spanske spillerne var også mektig imponert, mens spanjolene på pressetribunen i pausen søkte mest mulig informasjon om mannen som ødela for dem:

Hvor gammel er Nyland? Er han førstekeeper for Ole Gunnar Solskjærs lag? Hvor spilte han før? Hvordan skrives Hødd? Er Ulsteinvik et lite sted?

- Mitt livs kamp
For i fjor ble keeperen Hødds cuphelt da laget fra Ulsteinvik sensasjonelt vant cupfinalen mot Tromsø. Men den opplevelsen henger ikke lenger høyest.

- Er EM-semifinalen ditt livs kamp?

- Ja. Det er en så pass viktig kamp, og når du klarer å holde ute så mange skudd, så er det nok det, ja.

- Hva sier det deg at du kan prestere sånn når motstanderen består av verdensklassestjerner?

- Det bekrefter at den treningen jeg gjør hver dag, er riktig. Det er selvsagt veldig artig.

Han klarer ikke peke på én favorittredning av de mange paradene i semifinalen. Vi foreslår den da han måtte ned i hjørnet for å slå Cristian Tellos skudd til corner rett før pause (en corner som for øvrig endte i 0-1):

- Jeg vet ikke. Jeg husker ikke alle sammen. Men det føltes som en veldig god redning, så det kan hende, sier han til Dagbladet.
Bronsemedaljen får hedersplass
- Viser dette at du allerede nå er moden for større oppgaver?

- Det får andre vurdere. Jeg må bare fortsette å trene hardt, og utvikle meg videre, så kan det hende den sjansen kommer.

- Hvor vil du henge bronsemedaljen fra EM?

- Det blir nok ved siden av kongepokalen.