Therese Johaug

- Mitt livs største ydmykelse

Therese Johaug (34) åpner opp om raseriet mot sine egne.

SLÅTT: Therese Johaug blir spurtet fra av Frida Karlsson i Holmenkollen. Foto: Annika Byrde / NTB
SLÅTT: Therese Johaug blir spurtet fra av Frida Karlsson i Holmenkollen. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

7. mars 2020 sjokkerte Frida Karlsson langrennsverden med å slå Therese Johaug på hennes egen hjemmebane i Holmenkollen.

Karlsson byttet ski underveis i rennet, og med langt bedre ski hentet hun igjen Johaug, og slo henne.

Det var kun noen få dager før Norge stengte ned på grunn av corona, men det ble tatt en beslutning om å ikke ha tilskuere på rennet.

I boka «Hele historien» skriver Johaug: Hva ble publikum spart for? Min største ydmykelse.

- UNIKUM: Therese Johaugs vanvittige kapasitet hylles av langrennsgutta. Video: Lofoten Skyrace Vis mer

- Så sint har jeg aldri vært før

Johaug opparbeidet seg oppskriftsmessig en klar ledelse i tremila. Etter beskjed fra smørerne valgte hun ikke å bytte ski da hun var inne på stadion, noe de svenske jentene gjorde.

De begynte å hente sekunder. Men beskjeden fra trener Ole Morten Iversen på sekunderingene var at det ikke var grunn til bekymring. Hun fikk heller ikke beskjed om å bytte ski noen hundre meter etter sekunderingsposten.

Med dårligere ski ble hun tatt igjen av Karlsson, som spurtet forbi henne på oppløpet. Hun skriver at da hun ble knust på oppløpet var hun glad for at det var foran tomme tribuner.

- Så sint hadde jeg aldri før vært etter et skirenn. Jeg hadde tapt før og jeg skulle komme til å tape senere, men da var det fordi andre var bedre enn meg. Denne dagen følte jeg meg som den sterkeste løperen og mista seieren i Kollen-tremila fordi støtteapparatet rett og slett ikke gjorde jobben sin, skriver hun i boka.

UNG: Therese Johaug var ikke gammel da hun fikk sitt gjennombrudd som skiløper. Video: TV 2 Vis mer

Rasende på ekstreneren

Hun påpeker at smøreteamet la seg flate etter skuffelsen. Da de så hvor mye hun ledet med hadde de sluttet å følge med på rennet, og startet jobben med skiene til gutta for rennet den påfølgende dagen.

Da hun møtte landslagstrener Iversen ble skuffelsen enda større.

- Ole Morten kom til smøretraileren og lira av seg at «det var bra for sporten at Frida vant», da holdt det på å gå helt i svart for meg, skriver hun.

Dagbladet har vært i kontakt med Iversen om Johaugs kritikk.

Han mener det var en bom på gjennomføringa av løpet, og at Johaug var helt uforskyldt i at det endte i nederlag.

- Hva gjelder kommentaren, så var hun nok utrolig skuffa. Hun følte nok at kommentaren gikk mot henne, men det var ikke ment slikt. Det er flere som har kommet med lignende kommentarer, men det som er spesielt er at det er landslagstreneren til Norge som sier det, sier Iversen.

KOSER SEG: Marit Bjørgen ler av Therese Johaugs festbilder. Video: Løkås/Godø. Klipp: Therese Johaug / Instagram Vis mer

Iversen ga seg som landslagstrener for langrennsjentene tidligere i år. Han påpeker at det også var hans jobb å tenke på sporten utover egen hverdag.

- Johaug skriver det fortsatt plager henne. Hva tenker du om det?

- Jeg kjenner Therese godt, og jeg tror på det. Det irriterer henne nok ennå. Det var så soleklart, hun skulle seile det inn. Hun mistet seieren på en smøretaktisk blunder, og en feil strategi. Og så får hun kommentaren fra meg som hun kanskje tolker på en annen måte enn det er ment. Men det løpet husker hun nok, og føler nok ikke noe godt med det, og så med min kommentar. Det får jeg stå i, svarer Iversen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer