- Mitt mest spesielle gull

LAHTI (Dagbladet.no): Bjarte Engen Vik ruslet suverent inn til sitt tredje og viktigste individuelle VM-gull i ettermiddag. - Dette var veldig spesielt, sier Bjarte.

Bakgrunnen er sesongutviklingen der Bjarte en periode ble redusert til TV-titter da verdenscuprennene ble avholdt etter jul. En smell i Salt Lake City førte til at Bardu-gutten var ute av spill over en måned.

Derfor trodde ikke Bjarte at han kunne vinne rennet da han sto opp i dag. Etter to superhopp og godkjent innsats i sporet rangerer han dagens gull høyere enn de to han vant i Ramsau-VM i 1999.

- Dette var det mest spesielle, det var stort. I Ramsau hadde jeg et helt annet utgangspunkt, sier Bjarte til Dagbladet.no.

- Hva reddet deg i dag?

- Hodet mitt. Det fungerte i hoppbakken.

Ikke syk

Hva som førte til Bjartes kollaps i USA, vet ikke engang legene. Stor belastning på en kropp ute av form i høyden, forklarer mye. Han reiste rett hjem og holdt seg unna alle renn helt fram til forkanten av VM.

- Jeg var ikke syk, men følte meg dårlig på treningene. Jeg klarte ikke å komme i form, sier Bjarte.

Helt på topp i sporet var han ikke i dag heller. Men det han kaller «årets to beste hopp», ga en ledelse langrennsracerne ikke hadde sjanse ti å utlikne.

Både hjemmefavoritten Samppa Lajunen og Felix Gottwald fra Østerrike ga opp jakten på Bjarte ut på sisterunden. I mål vant nordmannen med mer enn et minutt.

- Jeg tynte meg ikke, og kunne kanskje gått 30 sekunder raskere, sier Bjarte, som nå føler seg rolig foran kombinertguttas neste individuelle oppgave, sprintrennet neste lørdag.

Ikke opptatt av rekord

- Men sånn jeg er i dag har jeg størt sjanse med 15 km og to hopp. Men det er klart gullet hjelper foran sprinten.

Totalt har Bjarte tre individuelle VM- og ett OL-gull. I tillegg står han med to stafettgull. Ingen har vunnet mer i kombinertsporten - gjennom alle tider.

- Jeg er ikke så opptatt av statistikk og historie, sier en beskjeden gullvinner - mens hele Norge fortsatt vet at han fortsatt har to gullsjanser igjen i Lahti.

<B>HAPPY:</B>Bjarte Engen Vik tar ny sats før målstreken passeres og gullet er klart.