- Mitt møte med Haaland

Åge Hareide: - Han virker som en reflektert og fin gutt. At han får kastet etter seg at det er arabiske penger … jeg vet ikke om han skal stå til rette for det.

NRK-EKSPERT: Åge Hareide. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
NRK-EKSPERT: Åge Hareide. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer
Publisert
  • Norge - Sverige, klokka 18.00

ULLEVAAL (Dagbladet): Åge Hareide (68) går fra å være Rosenborg-trener til å bli NRKs fotballekspert.

Lørdag fulgte han landslagets trening på Ullevaal før kampen mot Sverige i kveld.

Nok en gang er Erling Braut Haaland (21) det store samtaletemaet. Hva kan han stelle i stand denne gang?

RINGSIDE: Åge Hareide fulgte landslagstreninga lørdag. Her i samtale med lagets mediesjef, Morten Morisbak Skjønsberg. Foto: Geir Olsen / NTB
RINGSIDE: Åge Hareide fulgte landslagstreninga lørdag. Her i samtale med lagets mediesjef, Morten Morisbak Skjønsberg. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Jeg snakket med Erling og faren hans, Alfie, før den første landskampen (mot Serbia 2. juni). Jeg traff dem ved en tilfeldighet, forteller Hareide til Dagbladet.

- Jeg kjenner Alfie godt, og han var sammen med Erling. Det var veldig hyggelig. Han virker som en reflektert og fin gutt. At han er stille overfor media kommer av at det ikke er offisielt ennå, sier han og sikter til den forventede Manchester City-overgangen.

SENSASJONELL: Erling Braut Haaland har utrolige 18 scoringer på 20 landskamper. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SENSASJONELL: Erling Braut Haaland har utrolige 18 scoringer på 20 landskamper. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Klubben er kontroversiell. Pengene kommer fra Abu Dhabi i De forente arabiske emirater.

- At han får kastet etter seg at det er arabiske penger … jeg vet ikke om han skal stå til rette for det. Jeg er usikker på det, sier Hareide.

Han spilte selv i Manchester City fra 1981 til 1982. Når Dagbladet spør om han har vært en sparringpartner for Haaland-leiren, avviser han dette.

Det er ventet at overgangen vil bli offisiell ikke lenge etter den pågående landslagssamlingen med Nations League.

- Det blir spennende, sier Hareide om mulighetene til den sensasjonelle nordmannen i City.

- Han vil helt sikkert komme til sjanser. Det gjør han nesten alltid. Så er spørsmålet hvor regelmessig han setter ballen i mål. Jeg tror ikke han blir noe dårligere enn det han har vært i Borussia Dortmund. Han er en god avslutter.

I OVERSKRIFTENE: Erling Braut Haaland pryder baksida av Manchester Evening News søndag. Avisa skriver at med nordmannen blir City en større fysisk trussel.
I OVERSKRIFTENE: Erling Braut Haaland pryder baksida av Manchester Evening News søndag. Avisa skriver at med nordmannen blir City en større fysisk trussel. Vis mer

Manchester Evening News har Haaland som oppslag på baksida søndag. Avisa skriver at han vil gjøre City til en større fysisk trussel.

- Hvor vil du plassere Haaland i norsk målestokk?

- Han er allerede helt øverst. Det er det ingen tvil om. Jeg så en sammenlikning med Jørgen Juve (spilleren som har flest landslagsmål med 33). Jeg synes det er for lenge siden, sier Hareide.

- Juve var sikkert en god fotballspiller. Men Erling har vist at han kan score mål i Tyskland, en av de tøffeste ligaene. Da kan han gjøre det i Premier League også. Der har han kanskje enda bedre spillere rundt seg.

SE TV: Den svenske humor- og musikkgruppa «De Vet du» er sett av millioner. De har opparbeidet seg en voldsom fanskare i Sverige. Vis mer

Haaland har 18 mål på 20 landskamper. To av dem kom i 2-1-seieren over Sverige sist søndag.

- Du har vært tett på mange fotballspillere: Hvordan er det for 21-åringen å takle dette hysteriet rundt seg?

- Jeg synes han har taklet det enormt bra. Han er fokusert. Han snakker ikke i øst og vest. Han liker å spille fotball. Du ser det på Martin Ødegaard også. Han har den samme innstillingen, han liker å spille fotball. Jeg tror innstillingen deres og væremåten hever resten av laget.

Hareide fortsetter:

- Jeg så det da jeg var trener i Danmark. Christian Eriksen, Simon Kjær og Kasper Schmeichel dro med seg de andre. Stefan Strandberg sa det, hvor bra samholdet er på landslaget. At alle føler at de bidrar, selv om de sitter på benken, er ekstremt viktig.

SE TV: Den svenske stjerna måtte beklage seg. Video: Rødt Kort Vis mer

Norge leder gruppa i Nations League foran Serbia, Sverige og Slovenia.

- Du ser at laget er Ståles håndtverk. Mot Sverge blir det fullt på Ullevaal. Du kan ikke be om noe mer.

Og:

- Jeg tror EM i 2024 blir vårt første mesterskap igjen, sier Hareide.

Gruppeseier i Nations League gir en ekstra mulighet til EM. Den ordinære kvaliken - der to lag fra gruppa går til EM - spilles neste år.

Trekningen finner sted i oktober.

NATIONS LEAGUE

Norge32103-17
Serbia32015-26
Sverige31023-33
Slovenia30121-61

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer