Joshua King til Dagbladet:

- Mitt stolteste øyeblikk

Joshua King om hvordan han vil hjelpe barn med å få like muligheter i livet, barndommen, framtidsplanene og Haaland-veddemål med kompisene.

FORBILDE: Joshua King har i en årrekke markert seg på fotballbanen. Nå gjør han det også utenfor banen. Foto: Fredrik Hagen / NTB
FORBILDE: Joshua King har i en årrekke markert seg på fotballbanen. Nå gjør han det også utenfor banen. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

STOVNER SENTER (Dagbladet): - Jeg har det veldig bra. Jeg har akkurat gjennomført en eksepsjonell fotballskole, så jeg kunne ikke hatt det bedre mentalt og personlig. Jeg er stolt og føler meg bra.

Ordene tilhøreren av fotballandslagets mest profilerte spillere, Joshua King. Han sitter tilbakelent i en stol i et lokale på Stovner Senter, bare et steinkast fra der han selv vokste opp. På seg har han svarte moteriktige klær, toppet av med et par beige designersko.

Han påstår at antrekket består av det første han fant i klesskapet, men mannen som i januar fylte 30 år skrike stjernefaktor, til tross for at han at er beskjeden og høflig da han setter seg ned med Dagbladet.

En snau halvtime før, har han presentert et helt ferskt samarbeid med hockeystjerna, Mats Zuccarello. Begge har de siste åra jobbet for å bryte ned økonomiske barrierer som gjør at altfor mange barn i det norske samfunnet blir stående på sidelinja. - Zuccarello gjennom «Zuccarello-stiftelsen», King gjennom «Joshua King Football Academy», en gratis fotballskole for barn.

STARTER SAMARBEID: To av Norges største idrettsstjerner, Joshua King og Mats Zuccarello, går sammen for å gjøre hjelpe barn og unge. Foto: Pontus Egelandsdal / Dagbladet
STARTER SAMARBEID: To av Norges største idrettsstjerner, Joshua King og Mats Zuccarello, går sammen for å gjøre hjelpe barn og unge. Foto: Pontus Egelandsdal / Dagbladet Vis mer

- Jeg har et stort hjerte for barn. Mange barn og unge faller fra idretten og går den andre veien, mange av tilfellene den feil veien, fordi idretten er for dyr, åpner King med å si på pressetreffet.

Til Dagbladet utdyper han hvorfor Zuccarello var en perfekt partner.

- Samarbeidet med Zuccarello innebærer først og fremst å ta det til neste nivå. For å få dette til å bli noe større, var dette «match made in Heaven». Mats kom innom fotballskolen i fjor og var helt fantastisk med barna. Han oppfører seg ikke som den stjerna han er. Han snakker som han er en av dem, akkurat slik jeg gjør, sier King.

HEI SVEIS: Erling Braut Haalands hårsveis får oppmerksomhet. Vis mer

Herjet i England

Allerede som 16-åring, for fjorten år siden, signerte King for det mange mener er verdens største fotballklubb, Manchester United.

Året før hadde klubblegende Ole Gunnar Solskjær avsluttet karrieren i klubben, og det norske folk håpet på en ny norsk superspiss i den røde delen av Manchester.

Det påfølgende året fikk han sin debut på A-laget mot Wolverhampton i ligacupen. Dette ble den ene av to offisielle kamper for United - den andre kom i en gruppespillkamp mot tyrkiske Galatasaray i Champions League i 2012.

Selv om han aldri ble en viktig spiller i United, skulle King prege engelsk fotball og Premier League i klubber som Hull, Blackburn, Bournemouth, Everton og Watford.

Hans beste sesong kom i 16/17-sesongen, da han fant veien til nettmaskene hele 16 ganger i serien.

Etter flere landskamper på aldersbestemte landslag, fikk spissen fra Romsås sin debut på A-landslaget i 2012 mot Island. De ti neste åra utviklet King seg til å bli en av de mest toneangivende spillerne i landslagsdrakta, og han er fremdeles en viktig brikke på laget som det siste året har fått fart på maskineriet under Ståle Solbakkens ledelse.

Fasit etter 62 kamper med flagget på brystet er 20 mål.

DEBUT: Joshua King fikk sin debut for Manchester United som 17-åring. Foto: Reuters
DEBUT: Joshua King fikk sin debut for Manchester United som 17-åring. Foto: Reuters Vis mer

Store forskjeller

Til tross for en imponerende CV, med en haug av sesonger i Premier League og utallige kamper på landslaget, er det lite stjernenykker å spore hos 30-åringen.

King påpeker overfor Dagbladet viktigheten av at idrettsprofiler bruker statusen sin til å sette lys på viktige temaer, og ringeffekten som oppstår når de hever stemmen sin.

Han forteller hva som var vendepunktet for hans del.

- Før var jeg faktisk litt ukomfortabel da barn kom bort og ropte «Joshua King, Joshua King». Da jeg fikk sønnen min for seks år siden fikk jeg en litt annen tankegang. Min sønn er ganske heldig, selv om jeg ikke prøver å skjemme han bort for mye. Jeg vil at han skal ha den samme sulten som jeg hadde da jeg var ung.

Det hele henger sammen med at King vokste opp som enebarn med sin mor og far på østkanten i Oslo. Å være enebarn var ganske spesielt, påpeker han. Kompisene hans kunne være fra familier på mer enn det dobbelt i antall. Dermed var det mange som ikke hadde de samme mulighetene som han selv.

VEDDEMÅL: Joshua King røper veddemål før Premier League-starten. Vis mer

Slik kom ideen med å skape en gratis fotballskole for barn.

- Mamma og pappa skjemte meg bort. Men jeg så kompiser som hadde søsken, som dermed ikke fikk være med på de samme reisene og cupene som meg på grunn av økonomien. Mesteparten av tiden var det som regel jeg og en annen, og når vi kom tilbake og snakka om hva vi hadde opplevd, så var det ukomfortabelt for dem.

Han fortsetter:

- Jeg vil ikke at barn i dag skal oppleve det mine kompiser følte. Jeg tenkte ikke på det den gangen, men når jeg har blitt den jeg har blitt og ser tilbake på den tiden, så kan ikke det ha vært noe gøy.

Han presiserer:

- Dette er ikke en idé om å bare få de med en annen bakgrunn til å være med, dette skal være for alle - enten om faren din tjener tre millioner i året, eller en halv million. Som barn vet man ikke forskjellen. Man skal ikke bli straffa bare for at foreldrene dine har fått tre-fire barn, sier han engasjert.

- Mitt stolteste øyeblikk

Han ser tilbake på de siste to åra med «Joshua King Football Academy» med stor stolthet. Faktisk vil han rangere det høyere enn alt han har opplevd på fotballbanen.

- Da vi arrangerte fotballskolen for første gang i fjor, fikk jeg en følelse jeg ikke har hatt siden barna mine kom til verden. Det var kanskje mitt stolteste øyeblikk som fotballspiller.

- Større enn alt du har opplevd på fotballbanen?

- Ja, jeg mener det. Jeg har spilt i Premier League og på landslaget i mange år, men jeg vil si dette er større. Seriøst, det mener jeg, sier han bestemt.

VIKTIG: Joshua King om sitt nye samarbeid med Zuccarello-stiftelsen. Vis mer

King er for tiden kontraktsløs etter at avtalen med Watford ikke ble forlenget. Hva framtidsplanene er, vil han foreløpig ikke avsløre. Han har tidligere uttalt at å spille i Norge er uaktuelt, og det står han fortsatt ved.

- Jeg har ikke endret mening. Jeg vet jeg har sagt at jeg aldri skal spille i Norge, men hvis jeg er 37 år og Vålerenga vil ha meg og jeg bor i Oslo, så er det ikke umulig. Men per dags dato kommer det ikke til å skje. Det er altfor tidlig. Jeg har hatt en sesong nå hvor jeg ikke er fornøyd med egne prestasjoner, men fotball går ikke alltid som du planlegger.

Han legger til:

- Jeg har fortsatt sult i meg, og vet jeg har igjen noen gode år hvor jeg skal spille og kjempe i utlandet. Hvor det blir, det vet jeg ikke ennå, sier King, som var i Vålerenga før han dro til England.

Inngått Haaland-veddemål

En ting som er sikkert, er at det i hvert fall er én norsk spiss i Premier League neste sesong.

Erling Braut Haaland har som kjent signert for Manchester City. På spørsmål om han visste hvor sin norske spisskollega skulle ta veien, er det enkle svaret «nei».

- Jeg fant det ut samtidig som alle andre at han signerte for City. Jeg gratulerte han da vi møttes på forrige samling. Jeg gleder meg veldig til å se han i Premier League, og er ikke i tvil om at han kommer til å gjøre det stort.

Han kan også avsløre at han har inngått et veddemål om Haalands debutsesong i England.

- Jeg har allerede vedda med noen kompiser som mente at han ikke kom til å score mer enn 25 mål. Så jeg håper virkelig at han klarer flere enn det, sier King og ler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer